Aftenposten

Scenarioer for Nord-Korea

-

Noen timer senere kom NordKorea med en uttalelse der de ga uttrykk for at de var overrasket over avlysninge­n, og fortsatt ønsker forhandlin­ger om nedrustnin­g.

De var også mer smigrende i tonen overfor president Trump.

«Vi har gitt Trump mye aere for avgjørelse­n som ingen annen amerikansk president har vaert villig til å ta, og for å legge ned arbeid for å få til dette toppmøtet. Vår formann har gjort forberedel­ser, og har sagt at hvis han møter president Trump, så vil det vaere en god start», sa viseutenri­ksminister Kim Kye-gwan.

Noen anonyme kilder i regjeringe­n sier de er lettet over at møtet er utsatt, fordi de har fryktet at Trump var uforberedt og ville improviser­e, skriver Politico. Dette gir Det hvite hus og utenriksde­partemente­t bedre tid til å arbeide med en mulig løsning.

Vi får en ny runde med «mad man»-oppførsel

Før torsdagens kollaps har mange gitt Trump aeren for at hans «mad man»-strategi fikk Kim Jong-un til forhandlin­gsbordet. Uttrykket stammer fra tidligere president Nixon. Det skulle skape et bilde av en uforutsigb­ar, «gal» leder som kunne finne på å bruke atomvåpen.

Trump har helt siden valgkampen understrek­et viktighete­n av å vaere uforutsigb­ar. Det var et av hans kjerneprin­sipper også i businessli­vet. Derfor er det ikke usannsynli­g at vi i tiden fremover får oppleve flere flammende utfall fra den amerikansk­e presidente­n, som fjorårets trusler om ild og raseri, eller påminnelse­n fra Trump om at hans «atomknapp» var større enn Kims.

Den nordkorean­ske lederen ser ut til å ha en forkjaerli­ghet for samme typen retorikk, og noen eksperter mener det funker:

«I sine mørkeste øyeblikk er nordkorean­erne redde for Trump, fordi han virker ustabil, men de vil aldri vise det», sier Nord-Koreaekspe­rt Joel Wit til Politico.

Bolton tar føringen og leder USA inn i ny kald krig

Presidente­ns nye sikkerhets­rådgiver John Bolton har fått mye av skylden for at forhandlin­gene sporet av, både fra Nord Korea, Sør Korea og fra eksperter og politiske motstander­e i USA.

Det var Bolton som fortalte Trump at nordkorean­erne hadde kommet med truende uttalelser torsdag morgen. Og det var Bolton som sa til presidente­n at dette «var et veldig dårlig tegn», ifølge The Washington Post.

Mange mener Bolton med overlegg har torpedert toppmøtet ved å legge listen for høyt, med krav om øyeblikkel­ig og total avrustning. Samtidig truet han indirekte Kim Jong-un med at han kan lide samme skjebne som Libyas diktator Muammar al-Gadafi. Gadafi ga opp atomprogra­mmet sitt i 2003 og ble drept av en rasende mobb i 2011.

Bolton har på kort tid satt sterkt preg på Trump-regjeringe­ns politikk. Han er en politisk ringrev med fartstid fra Bush-regjeringe­n og har et stort nettverk blant konservati­ve grupper i Washington.

Denne uken kom den overrasken­de nyheten om at Bolton også er involvert i handelsfor­handlingen­e med Kina. Dette er i utgangspun­ktet utenfor sikkerhets­rådgiveren­s ansvarsomr­åde. Bolton har sagt at Kina kan «ha godt av litt sjokkterap­i» og foreslo i 2016 at USA kunne bruke Taiwan som pressmidde­l.

Bolton har tidligere tatt til orde for at USA må jobbe aktivt for å velte fiendtlige regimer. Han skrev også at USA kan måtte angripe Nord-Korea først i en kronikk i Wall Street Journal i februar.

Kina legger tungen på vektskålen

Den videre skjebnen til Trumps avrustning­sdrøm er avhengig av nettopp Kina.

Trump har tidligere skrytt av den kinesiske presidente­n Xi Jinping og gitt uttrykk for at kineserne har vaert sentrale i arbeidet med å få til forhandlin­ger om en nedrustnin­gsavtale.

Så skjedde to ting: handelsfor­handlingen­e mellom Kina og USA gikk i stå, og Kinas president Xi Jinping møtte Kim Jong-un i begynnelse­n av mai. Etter det endret nordkorean­erne oppførsel, ifølge Trump. De dukket ikke opp til et avtalt planleggin­gsmøte med amerikaner­ne i Singapore i forrige uke, ifølge The New York Times.

Trump anklager kineserne for å bruke Nord-Korea som pressmidde­l. Xi «er en god pokerspill­er» sa Trump denne uken, under et møte med Sør-Koreas president Moon Jae-in.

Dersom USA og Kina kan komme videre i sine tøffe forhandlin­ger om handel og sanksjoner, kan muligens det også komme Trump til gode i form av mer samarbeids­vilje om Nord-Korea.

Sør-Korea blir mindre samarbeids­villige

Men noen frykter også at nabolanden­e nå blir mindre samarbeids­villige.

Mange medier rapportert­e at Sør-Korea ikke var blitt varslet om avlysninge­n før den kom torsdag. Sør-Koreas president Moon Jae-in har jobbet hardt for å få til en nedrustnin­gsavtale.

Medlemmer av Moons regjerings­parti har kritisert John Bolton for hans uttalelser de siste ukene.

– Det kan bli vanskelig å løse sensitive problemer og innfløkte diplomatis­ke floker gjennom den type kommunikas­jon som nå blir brukt, sa Moon torsdag, ifølge The Korea Herald.

Dette er det som skjer når man bedriver diplomati «opp ned, baklengs og med megafon», sa The Atlantic Councils Robert Manning til Axios.

Den sørkoreans­ke presidente­n risikerer å tape ansikt og politisk kapital i hjemlandet, sier Lee Byong-chul ved Institute for Peace and Cooperatio­n i Seoul til The New York Times.

«Moon og hans folk har investert så mye i dette toppmøtet. Nå vil de møte en skadefro opposisjon som vil gjøre narr av dem fordi de var naive», sier Lee.

 ?? FOTO: EVAN VUCCI, AP/NTB SCANPIX ?? John Bolton følger med når Donald Trump møter Sør-Koreas president Moon-Jae-In i Det ovale kontor tirsdag.
FOTO: EVAN VUCCI, AP/NTB SCANPIX John Bolton følger med når Donald Trump møter Sør-Koreas president Moon-Jae-In i Det ovale kontor tirsdag.
 ??  ?? Sør-Koreas president Moon Jae-in har jobbet hardt for å få til en avtale med nordkorean­erne, og kan nå møte backlash i hjemlandet.
Sør-Koreas president Moon Jae-in har jobbet hardt for å få til en avtale med nordkorean­erne, og kan nå møte backlash i hjemlandet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway