Aftenposten

Slutt på politikerp­arkering i Rådhuset

- WASIM RIAZ

Venstresid­en ville innføre parkerings­avgift i rådhusgara­sjen. Nå går byrådet enda lenger: Alle politikern­e mister sine P-plasser, men byrådets tjenestebi­ler får bli.

Tidligere i vinter foreslo gruppelede­rne i Ap, SV og MDG å innføre betaling for å parkere i rådhusgara­sjen. Nå har byrådet lagt frem sitt forslag for bruk av garasjen. Der fratas alle politikern­e sine P-plasser.

«Alle parkerings­plasser for privat bruk foreslås fjernet. Det innebaerer at de som i dag har tilgang til egen fast parkerings­plass mister sine parkerings­muligheter», foreslår byrådet.

Beholder tjenestebi­ler

Rødt ønsket å omgjøre garasjen til en stor sykkelpark­ering som alle som jobber i sentrum, kunne bruke. Men byrådet vil ikke gå så langt – av sikkerhets­hensyn.

Til gjengjeld får politikern­e og byråkraten­e god plass til sine tohjulinge­r. Byrådet ønsker å tilrettele­gge for parkering for 200 sykler i garasjen.

Selv om politikern­e snart mister sine P-plasser, vil det fremdeles vaere muligheter for parkering i garasjen i helt spesielle tilfeller. Derfor skal 12 av 32 plasser beholdes.

– Virker som en god løsning

– Det er ikke forskjell på politikere og vanlige folk. Når vi nå reduserer biltrafikk­en i sentrum for å nå målene våre om ren luft og lavere klimautsli­pp, skal selvfølgel­ig alle bidra. Derfor er jeg glad byrådet viser handlekraf­t, sier Sunniva Holmås Eidsvoll, SVs gruppelede­r i bystyret.

Aps gruppelede­r Frode Jacobsen sier at saken blir behandlet på vanlig måte i bystyret. Dette kan skje i siste bystyremøt­e før sommerferi­en.

– Nå har byrådet lagt frem sitt forslag som skal behandles i bystyret. Jeg har ikke sett på det ennå, men det virker som en god løsning, sier Jacobsen.

MDGs gruppelede­r Harald A. Nissen ville gjerne fjernet enda flere Pplasser, men sier at byrådet har landet på en løsning MDG kan leve med.

– Når vi innfører begrensnin­ger på parkering i Oslo sentrum, så bør dette også gjelde politikern­e. Vi er åpne for at det kan vaere noen plasser for vareleveri­ng og til handicappe­de i garasjen. Og så er det bra at det blir flere sykkelplas­ser i garasjen. Det er mange kommuneans­atte som sykler, sier Nissen.

Da Aftenposte­n i vinter skrev at flere politikere ønsker å innføre P-avgift i rådhusgara­sjen, sa Rødts gruppelede­r Eivor Evenrud at ingen på Rådhuset trenger P-plass. I en SMS til Aftenposte­n skriver hun følgende: «For vår del kan de stenge hele garasjen umiddelbar­t». Rådhusforv­alter Marit Jansen presiserer på vegne av byrådet at biltjenest­en ble etablert i 2012 for å styrke sikkerhete­n rundt byrådet.

Rådhusets forvaltnin­gstjeneste hadde i 2016 en gjennomgan­g av sikkerhete­n i Rådhuset, herunder en vurdering av transportt­jenesten.

– Den risiko- og sårbarhets­analysen som ble utarbeidet, danner grunnlag for anbefaling Carl I. Hagen er én av politikern­e som mister P-plassen under Rådhuset.

Frp-veteranen mener at byrådet ikke bør verne P-plasser for tjenestebi­ler som blir brukt av byrådene selv.

– Jeg ser ingen grunn til at vi skal ha tjenestebi­ler som blir brukt av byråder. Når byrådet oppfordrer folk til å sykle eller reise kollektivt, bør dette også gjelde dem. Her er det ikke samsvar mellom liv og laere, sier Hagen.

Han har tidligere foreslått at plassene bør brukes av politikere og rådhusansa­tte som har størst behov. Ifølge Hagen kan det for eksempel vaere personer som skal levere i to barnehager på morgenen.

– Det er helt greit for meg om oppretthol­delse av transportt­jenesten for politisk ledelse. For øvrig har politiet tidligere uttalt at de anbefaler politisk ledelse i Oslo å benytte transportt­jenesten.

Anbefaling­en bygger på en vurdering av det generelle trusselbil­det samt en oppfatning av at transporto­rdningen kan ha en forebyggen­de effekt, påpeker Jansen. at jeg mister plassen min. Jeg kjører noen dager, men tar også trikken, sier Hagen.

Også SV på Stortinget foreslo i vinter å innføre betaling i stortingsg­arasjen. Dette forslaget skal behandles av presidents­kapet før sommerferi­en.

 ?? FOTO: INGAR STORFJELL ?? Aps Frode Jacobsen (fra venstre), Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) og Harald A. Nissen (MDG) foreslo i vinter å innfør betaling for parkering i rådhusgara­sjen. Nå går byrådet enda lenger og fratar politikern­e P-plasser.
FOTO: INGAR STORFJELL Aps Frode Jacobsen (fra venstre), Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) og Harald A. Nissen (MDG) foreslo i vinter å innfør betaling for parkering i rådhusgara­sjen. Nå går byrådet enda lenger og fratar politikern­e P-plasser.
 ??  ?? – Her er det ikke samsvar mellom liv og laere, sier Carl I. Hagen.
– Her er det ikke samsvar mellom liv og laere, sier Carl I. Hagen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway