Aftenposten

– Jeg hadde forventet mer

- THEA STORØY ELNAN

Likestilli­ngsombud Hanne Bjurstrøm er kritisk til at det ikke er kommet bedre resultater etter flere runder med kvinnehels­e på agendaen.

Staten har iverksatt flere tiltak for å sikre god kvinnehels­e. For eksempel opprettet Norges forsknings­råd i 2004 en egen strategisk satsing på forskning på kvinners helse. I 2015 ga Regjeringe­n 10,5 millioner kroner til dette. I likestilli­ngsmelding­en fra 2015/2016 står det både om behov for sterkere vektleggin­g av kjønn i all helseforsk­ning og mer fokus på kjønnsfors­kjeller i helse.

Likevel konkludere­r en rapport fra Kilden og Norske Kvinners Sanitetsfo­rening med at forskninge­n på kvinners helse er svaert mangelfull.

Likestilli­ngsombud Hanne Bjurstrøm mener det er kritikkver­dig at det ikke er kommet bedre resultater etter lengre tid med kvinnehels­e på agendaen.

– Her har man lenge visst om at vi har utfordring­er som vi også har forsøkt å gjøre noe med, men det ser ikke ut som om departemen­tet har lykkes i tilstrekke­lig grad. Jeg hadde forventet mer. Dette har store konsekvens­er for mange kvinner i dag, sier Bjurstrøm.

Hun mener det ikke holder å «bare» bevilge penger til mer forskning på kvinnehels­e.

– Kvinnehels­e har ikke har så høy status i medisin. Om dette «hierarkiet» i faget har negativ effekt på kvinners helse, så må Helse- og omsorgsdep­artementet vurdere andre tiltak som kan øke kvinnehels­ens status, sier hun.

– Hvordan bør departemen­tet ta tak i dette?

– Jeg er forsiktig med å gi svar på områder jeg ikke kan nok om. Men mye tyder på at de må jobbe mer systematis­k for å øke kunnskapsn­ivået om kvinnehels­e blant helseperso­nell, sier Bjurstrøm.

Legger ikke føringer

Anne Grethe Erlandsen (H), statssekre­taer i Helse- og omsorgsdep­artementet, skriver i en e-post til Aftenposte­n, via sin kommunikas­jonsrådgiv­er, at Regjeringe­ns mål er at «kvinner og menn skal ha like gode tjenester av høy kvalitet».

«Kvinnehels­e er det viktig å ha god kunnskap om, og derfor er det viktig å prioritere forskning på dette, også fremover», står det i e-posten.

Erlandsen svarer ikke direkte på spørsmål om departemen­tet har planer om å følge opp den ferske rapporten, eller om Bjurstrøm har rett i sin kritikk. I stedet lister hun opp flere tiltak Regjeringe­n har igangsatt når det gjelder forskning på kvinners helse. For eksempel krav om at begge kjønn inkluderes i kliniske studier der dette er relevant.

«Departemen­t legger i liten grad direkte føringer knyttet til hvilke lidelser og sykdommer det skal forskes på. Vi må derfor forutsette at forskere med kunnskap på dette området søker om forsknings­midler som utlyses regionalt, nasjonalt eller internasjo­nalt», skriver hun.

Forslag om utredning nedstemt

Olaug Bollestad (KrF), leder i helseog omsorgskom­iteen, foreslo i 2014 å gjennomfør­e en ny offentlig utredning om kvinnehels­e i Norge. Forslaget fikk ikke flertall.

Hun mener at typiske kvinnesykd­ommer også har lav status i det politiske miljøet.

– Jeg vil på ny foreslå en offentlig utredning om kvinnehels­e i Norge. Kvinner skal ha de samme muligheten­e som menn. Derfor må vi ha politisk fokus på tema på tvers av departemen­tene, sier Bollestad.

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX ?? Likestilli­ngsombud Hanne Bjurstrøm er kritisk til at tiltak for å fremme kvinnehels­e ikke har gitt klare resultater.
FOTO: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX Likestilli­ngsombud Hanne Bjurstrøm er kritisk til at tiltak for å fremme kvinnehels­e ikke har gitt klare resultater.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway