Aftenposten

Eldreplass­er vs. badeland

-

Aftenposte­n kunne for noen dager siden fortelle at det i løpet av de siste ti årene er blitt 824 faerre plasser på omsorgsins­titusjoner for eldre når man ser alders- og sykehjem under ett. I samme periode er det blitt ca. per statsråden som har ansvar for både eldre og folkehelse, ser at badeland er ledd i folkehelse­tiltak i kommunene.

– Det er rart at hun som har ansvar for begge områdene setter disse opp mot hverandre, sier Helgesen, som minner om at kommunene har ansvar for tjenester av høy kvalitet til alle sine innbyggere.

KS: Sløsing å bygge ut for raskt

Selv om hun er enig i at det vil vaere behov for flere sykehjemso­g omsorgspla­sser frem mot 2030, mener hun behovene er vanskelig å beregne. 1860 flere heldøgnspl­asser til eldre over 67 år.

Tallene fikk eldre- og folkehelse­minister Åse Michaelsen til å uttrykke frustrasjo­n over at kommunene ikke i stor nok grad har tatt i bruk de virkemidle­ne

Det begrunner hun med en omsorgssek­tor i rivende utvikling, eldre som er friskere enn før og bl.a. innføring av ny teknologi.

– Dersom kommunene bygger mange plasser, for så å la dem stå tomme i påvente av et behov som dukker opp i fremtiden, er det sløsing med offentlig ressurser. I tillegg er kravene i tilskuddso­rdningen også slik at kommunene må ta i bruk plassene når de er ferdige, ellers må tilskuddet betales tilbake, sier hun.

– Dobbeltkom­muniserer

KS -lederen mener for øvrig at det i Norge er et ensidig og saernorsk staten tilbyr.

– Men kommunene må selv velge å prioritere rett. Noen ganger gjør de ikke det. De har brukt penger på badeland og andre områder, sa Frp-statsråden. fokus på sykehjem.

– Når eldreminis­teren på den ene siden kritiserer kommunene for å ikke bygge nok sykehjem, samtidig som politikern­e i flere år har poengtert at de eldre ønsker å bo hjemme og trenger bedre og mer variert tilbud der de bor, kan det synes som om Regjeringe­n i denne saken dobbeltkom­muniserer, sier Helgesen.

KS-lederen påpeker også at det ikke hjelper å bygge sykehjem og omsorgsbol­iger hvis det i fremtiden ikke vil vaere tilstrekke­lig med folk og ressurser til å drive dem.

 ??  ??
 ??  ?? Debatten startet med Aftenposte­ns oppslag onsdag og torsdag denne uken.
Debatten startet med Aftenposte­ns oppslag onsdag og torsdag denne uken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway