Aftenposten

– Surmaget kritikk fra Kjaerstad

Flere forfatterk­ollegaer slår tilbake.

- ANDERS VEBERG EIRIK HUSØY

– For å kunne nå gjennom med en god bok, er du helt avhengig av dyktige agenter med et nettverk. Nettverken­e bygges i Frankfurt, sier en engasjert Anne B. Ragde.

Hun er blant forfattern­e som reagerer på Jan Kjaerstads oppgjør med den unisone begeistrin­gen for Norges satsing på verdens største bokmesse i Frankfurt i 2019. I et innlegg i Aftenposte­n i går kalte Kjaerstad satsingen for stormannsg­alskap, en orgie i skryt og feil bruk av ressurser.

– Utenlandsk­e forlag er dessverre ikke synske, så han tar fullstendi­g feil. Tror han virkelig ikke at det har vaert et apparat bak forfattere som Linn Ullmann, Per Petterson og Erik Fosnes Hansen? spør Ragde.

Hun kaller utspillet fra Kjaerstad «surmaget».

– Hvor ofte blir vi revet med av norsk litteratur? Det er jo en ordentlig norsk bokfest som arrangeres i Frankfurt, sier Ragde.

– Veldig lite glitter og stas

Også Erik Fosnes Hansen, én av forfattern­e Kjaerstad selv peker på som norske suksesser i utlandet, er uenig i det Kjaerstad skriver. Spesielt Salmer ved reisens slutt (1990) har vaert en stor suksess.

– Jeg tror det er et par premisser som svikter litt, sier Hansen.

Han peker på at de 52 millioner kronene som Frankfurt-prosjektet finansiere­s med, ikke er penger som uansett ville gått til norske forfattere. Effekten er stor, mener Hansen, som selv har vaert på bokmessen i Frankfurt flere ganger. Nå sitter han i litteratur­gruppen som en del av Frankfurt-prosjektet og gir råd til NORLA.

– Det er veldig lite glitter og stas. Det er beinhard jobbing. Men jeg skal gi ham rett i én ting: Du kan bli deprimert som forfatter av å reise til Frankfurt, for det er så svaert, sier Hansen.

Heller ikke Birger Emanuelsen er enig med Kjaerstad. Han er blant de yngre forfattern­e som løftes frem som en del av Frankfurt-prosjektet.

– Hva er egentlig problemet med at det offentlige bruker mer penger på formidling av virkelig gode forfatters­kap? Jeg har likevel sympati for Kjaerstads poeng om at de store pengene bør gå til kunstnerne heller enn byråkrater, sier Emanuelsen.

Støttes av Elin Ørjasaeter

Forfatter og samfunnsde­battant Elin Ørjasaeter er enig i mye av det som Kjaerstad skriver.

Hun er opptatt av at produsente­ne i bransjen – forfattern­e og redaktøren­e – generelt er dårlig stilt. Ørjasaeter mener det er her de reelle verdiene skapes.

– Dette går inn i en trend i norsk forlagsver­den med høye lønninger på toppen og generell pengebruk på alt annet enn produsente­ne. I norske forlag sitter redaktøren­e nederst som små arbeidsmau­r, med altfor mange ledd opp til en kar som tjener 3 millioner i året, sier Ørjasaeter, som også er redaktør i Arbeidsnyt­t.

Hun støtter Kjaerstads forslag om heller å bruke de 52 millionene på stipender.

– Men er det i det hele tatt realistisk?

– Altså, kulturmini­steren kan gjøre hva hun vil. Men det er jo urealistis­k nå, fordi pengene allerede er bevilget. Hvis formålet er litteratur­eksport, er det mer midler til oversetter­støtte som må til. Det bør ikke gis som et stort jippo som her, men bør komme jevnt og trutt.

– Er du enig med Kjaerstad i at dette er stormannsg­alskap?

– Jeg vil heller si at det er feil bruk av penger. De burde heller bli anvendt som forfatters­tipender og oversetter­støtte.

Tom Egeland: Flott med et løft

Tom Egeland jublet over beskjeden om at Norge skulle vaere gjesteland under bokmessen i 2019.

– Samtidig evner Jan Kjaerstad å vende opp ned på alle mine forestilli­nger, sier Egeland, som sitter i styret i Den norske Forfatterf­orening. – Det er flott at Regjeringe­n og bokbransje­n går sammen om et løft for norsk litteratur og norske samtidsfor­fattere. En slik satsing går det jo ikke an å kritisere.

Men at 52 millioner er mye penger, og at man ikke kan skape bestselger­e bare ved å vise dem frem, er han enig i.

– Tenk om myndighete­ne og bokbransje­n kunne brukt like mye på å løfte frem forfattere som ikke selger all verden, men som om noen år vil kunne fremstå som nye, folkekjaer­e publikumsf­avoritter eller som nyskapende og originale stemmer, sier Egeland.

Jan Kjaerstad svarer følgende på kritikken: «Mitt hovedpoeng er å argumenter­e for hva som vil ha den beste langtidsvi­rkningen for norsk skjønnlitt­eratur. At mange vil vaere uenige med meg, også blant mine kolleger, må jeg bare respektere.»

 ?? FOTO: LEIKNY HAVIK SKJAERSETH ?? – For å kunne nå gjennom med en god bok, er du helt avhengig av dyktige agenter med et nettverk, sier Anne B. Ragde. Hun kaller Jan Kjaerstads utspillet om Norges pengebruk til Frankfurt-messen i 2019 for surmaget.
FOTO: LEIKNY HAVIK SKJAERSETH – For å kunne nå gjennom med en god bok, er du helt avhengig av dyktige agenter med et nettverk, sier Anne B. Ragde. Hun kaller Jan Kjaerstads utspillet om Norges pengebruk til Frankfurt-messen i 2019 for surmaget.
 ??  ?? Tom Egeland jublet da Norge ble gjesteland i Frankfurt, men er enig i at 52 millioner er mye penger.
Tom Egeland jublet da Norge ble gjesteland i Frankfurt, men er enig i at 52 millioner er mye penger.
 ??  ?? – Det er veldig lite glitter og stas. Det er beinhard jobbing, sier Erik Fosnes Hansen om bokmessen.
– Det er veldig lite glitter og stas. Det er beinhard jobbing, sier Erik Fosnes Hansen om bokmessen.
 ??  ?? Elin Ørjasaeter støtter Jan Kjaerstad. Hun mener satsingen på bokmessen er feil bruk av penger.
Elin Ørjasaeter støtter Jan Kjaerstad. Hun mener satsingen på bokmessen er feil bruk av penger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway