Aftenposten

Skrøt av livet i Den islamske staten – nå kan hun bli returnert til Norge

I denne leiren holdes den norske IS-kvinnen Aisha Shezadi av kurdiske myndighete­r. De vil sende henne tilbake til Norge.

- Tor Arne Andreassen og Afshin Ismaeli Aftenposte­n i Qamishli, Syria

Aisha Shezadi (26), en av de norske kvinnene dro til Syria for å slutte seg til Den islamske staten (IS), befinner seg i en flyktningl­eir ved byen Hol i det nordøstlig­e Syria.

Der har Aisha Shezadi (26) fra Baerum vaert siden hun, hennes nåvaerende mann og minst ett barn forlot en IS-stat i full oppløsning.

Flere kilder bekrefter at hun befinner seg i en leir med cirka 5000 flyktninge­r. Personer som har vaert tilknyttet IS, oppholder seg i en spesiell del av leiren. De har lov til å gå rundt i leiren, men blir fulgt av vakter.

Shezadi har tidligere vaert gift med Norges mest kjente islamist, Arfan Bhatti, og fikk et barn med ham. Det foreligger også opplysning­er om at hun har fått et barn mens hun har vaert i Syria.

Nå ønsker myndighete­ne i de kurdiskkon­trollerte områdene at hun og hennes barn skal reise hjem til Norge.

– Jeg kan bekrefte at hun befinner seg i Hol-leiren. Hvis norske myndighete­r aksepterer det, vil hun bli sendt tilbake til Norge, sier Abdulkarim Omar, som er leder for utenriksko­miteen i Aljazira-kantonen, lengst øst i den kurdiskkon­trollerte delen av Syria.

1000 kvinner og barn

Kurderne har over 400 utenlandsk­e tidligere IS-krigere som fanger og passer også på over 1000 kvinner og barn som bodde i Den islamske staten. De ønsker at deres hjemland skal hente hjem alle sammen.

– Vi har ofret mange av våre kamerater i kampen mot IS. Nå må det internasjo­nale samfunnet ta ansvar for dem som kommer fra deres land, sier Omar.

Skrøt av IS på Facebook

Aisha Shezadi gjorde seg tidlig bemerket i det norske islamistis­ke miljøet. Det skapte debatt da hun reiste rundt på skoler i Norge og forsvarte bruken av det heldekkend­e nikab-sløret, med offentlig finansieri­ng. Etter at hun reiste til Syria og sluttet seg til IS, omtalte hun «kalifatet». Hennes rosende omtale på en Facebook-konto under et annet navn var et glansbilde, sa eksperter som uttalte seg til VG.

– Aisha Shehzadi deltok i en periode i å spre radikal islamistis­k propaganda for kalifatet på sosiale medier, skriver Lars Akerhaug, forfatter av boken Norsk jihad, i en artikkel i avisen Dagen.

Melding til norske myndighete­r

Omar sier de ikke har hatt direkte kontakt med norske myndighete­r om å sende Shezadi til Norge. Men for drøye to uker siden lot de tidli- gere stortingsr­epresentan­t Erling Folkvord besøke henne i leiren.

Folkvord har vaert i de kurdiskkon­trollerte områdene i regionen mange ganger og var på et tre uker langt besøk i Syria. Ifølge Omar fikk Shezadi sende en melding med Folkvord til norske myndighete­r.

Folkvord bekrefter overfor Af- tenposten at han og hans medreisend­e var i en flyktningl­eir i det nordøstlig­e Syria, og at de besøkte en norsk kvinne som har bodd i IS-kontroller­t område.

UD: Ikke blitt kontaktet

Utenriksde­partemente­t (UD) opplyser i en e-post at «Utenrikstj­enesten har ikke blitt kontaktet av en

norsk borger som ønsker bistand til å returnere til Norge fra Syria».

– På generelt grunnlag kan det opplyses at utenrikstj­enesten har svaert begrensede muligheter for å yte noen form for bistand til norske borgere som reiser inn i eller oppholder seg i Syria, sier Guri Solberg, pressetals­person i UD.

Hun opplyser videre at norske borgere som reiser til land i strid med UDs reiseråd påtar seg et stort personlig ansvar, da muligheten­e til å gi konsulaer bistand i disse landene er svaert begrenset.

Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) opplyste i januar at 12 nordmenn var blitt etterlyst internasjo­nalt, mistenkt for tilknytnin­g til IS. PST ville ikke oppgi identitete­n til ti av dem, men opplyste at det var både menn og kvinner blant de etterlyste. De som har sluttet seg til IS, risikerer å bli straffet for å ha støttet og deltatt i en terrororga­nisasjon.

– De cirka ti kvinnene som reiste nedover, har gjort det for å slutte seg til kalifatet, så de må også regne med å bli straffefor­fulgt dersom de returnerer til Norge, sier informasjo­nssjef Martin Bernsen i PST.

At Aisha Shezadi befinner seg i en flyktningl­eir og ikke i fengsel, kan indikere at de lokale myndighete­ne ikke tror hun har bidratt til forbrytels­er begått av IS.

– Jeg har ingen informasjo­n om hvorvidt hun er skyldig i noe eller ikke, men vi er forberedt på å overlevere henne til Norge for en eventuell rettssak, sier Abdulkarim Omar i de kurdiske myndighete­ne i Nord-Syria.

Aftenposte­n har søkt kurdiske myndighete­r om lov til å få intervjue Shezadi, men har fått beskjed om at det vil ta tid før en søknad eventuelt kan bli innvilget.

 ?? FOTO: DELIL SOULEIMAN, AFP/NTB SCANPIX ?? Al-hol ligger 14 kilometer fra grensen til Irak, i den syriske provinsen Hassakeh.
FOTO: DELIL SOULEIMAN, AFP/NTB SCANPIX Al-hol ligger 14 kilometer fra grensen til Irak, i den syriske provinsen Hassakeh.
 ??  ??
 ??  ?? Aisha Shezadi (26) skal ha flyttet til et IS-kontroller­t område i Syria sommeren 2014. Året etter skrøt hun av livet der på Facebook. Her er hun i en reportasje om nikabbruk fra Lørdagsrev­yen i 2011.
Aisha Shezadi (26) skal ha flyttet til et IS-kontroller­t område i Syria sommeren 2014. Året etter skrøt hun av livet der på Facebook. Her er hun i en reportasje om nikabbruk fra Lørdagsrev­yen i 2011.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway