Aftenposten

Funker 5:2-dietten egentlig?

- ELISE RØNNEVIG ANDERSEN

– Mange hadde mye å si om dietten og hvorvidt den funket eller ikke. Men nå har vi endelig resultater basert på langvarige studier.

Klinisk ernaerings­fysiolog Tine Mejlbo Sundfør snakker om den omstridte 5:2-dietten som for alvor gjorde sitt inntog i diettverde­n for få år siden.

Etter at trenden med å faste også kom til Norge, var det mange som hev seg på. Og like mange kritiserte dietten og forkjemper­ne for den.

– Ikke noe hokus pokus

For poenget er jo bare at man inntar faerre kalorier enn en forbrenner, noe som må til i enhver form for diett. Og derfor vil man naturlig nok gå ned i vekt.

– Det er ikke noe hokus pokus med denne dietten. Det handler bare om at man i gjennomsni­tt inntar faerre kalorier enn man bruker, sier Sundfør.

Sammen med kolleger ved Oslo universite­tssykehus har hun undersøkt om 5:2-dietten har større effekt på vekt og andre risikofakt­orer for hjerte- og karsykdom enn det å skulle spise litt mindre.

– Konklusjon­en vår er at 5:2-dietten virker også over tid og at den dessuten minsker risikoen for hjerte- og karsykdomm­er.

112 kvinner og menn i alderen 21 til 70 år har deltatt i studien i ett års tid. Halvparten av dem fulgte 5:2-dietten, andre halvparten skulle spise litt mindre enn vanlig.

Totalt inntok de to gruppene like mange kalorier i løpet av en uke.

– Begge gruppene gjorde det like bra og hadde i snitt ti prosents vektnedgan­g, sier Sundfør.

Holder dietten over tid

Resultatet, som nå er publisert i tidsskrift­et Nutrition, Metabolism and Cardiovasc­ular Diseases, overrasket Sundfør:

– Jeg må si jeg er litt forundret. Før start var jeg spent på om 5:2-gruppen klarte å faste over såpass lang tid, og jeg synes det var interessan­t å se at de faktisk klarte å gjennomfør­e det, sier Sundfør.

Felles for personene var at de hadde høyt midjemål og høy risiko for hjerteog karsykdomm­er. Både midjemål og risiko ble redusert i løpet av perioden.

Hun så en tendens til at mennene mestret 5:2-dietten litt bedre, mens kvinnene foretrakk en jevnere energi.

– Hva som passer den enkelte, vil alltid vaere forskjelli­g. Men vi kan i hvert fall konkludere med at 5:2-dietten er et godt verktøy for å gå ned i vekt, i likhet med flere dietter der poenget er det samme – å redusere kaloriinnt­aket.

Mest opptatt av helseeffek­tene

Kostholdsv­eileder og forfatter av boken 5:2-dietten, Elizabeth Lingjaerde, synes det er interessan­t at det er kommet norsk forskning på dietten.

– Vi har vokst opp i en tid der vi mener det er normalt å spise hele tiden, men den kontinuerl­ige tilgangen på kalorier er vi ikke designet for. Det jeg er mest opptatt av med 5:2-dietten, er helseeffek­tene den gir.

Hun utdyper:

– En får et bevisst forhold til mat og mengde, og det ser ut som folk har skjønt at det er greit å ha en kosthold som ikke går så mye ut over de daglige matvanene.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway