Aftenposten

Katastrofe­målinger for de svenske «sossarna»

- INGEBORG MOE

Svenske aviser nøler ikke med å kalle det katastrofe­målinger for det som har vaert giganten i svensk politikk.

Forrige helg kom en fersk meningsmål­ing fra SIFO som viste tilbakegan­g for Sosialdemo­kratene (S) og fremgang for Sverigedem­okraterna (SD). På målingen får Sosialdemo­kratene 25,2 prosent, en tilbakegan­g på 3,2 prosentpoe­ng siden valget i 2014. Sverigedem­okraterna får en oppslutnin­g på 18,7 prosent, frem 3,9 prosentpoe­ng.

Nye målinger denne uken bekrefter bildet. Ifølge svenske kommentato­rer er en oppslutnin­g på rundt 25 prosent historisk dårlig for partiet så kort tid før et valg. Partiet har ikke ligget så lavt på to år, ifølge nettstedet Omni.

Strammere innvandrin­gspolitikk

Partiet har den siste tiden strammet inn sin innvandrin­gspolitikk. Partiet har sett at mange av dets velgere har gått over til Sverigedem­okraterna, og nå vil det forsøke å få dem tilbake. Men de siste målingene er gjort etter at «sossarna» erklaerte at de ville stramme flyktningp­olitikken inn ytterliger­e.

Ikke alle i partiet er begeistret over disse innstramni­ngene. I tillegg gjorde Socialdemo­kraternas partileder, statsminis­ter Stefan Löfven, en svak opptreden i en partileder­debatt nylig.

Politisk kommentato­r Göran Eriksson i Svenska Dagbladet (SvD) skriver at de elendige resultaten­e vil skape strid i partihoved­kvarteret om strategien fremover.

«Strategien har allerede skap konflikt innenfor Socialdemo­kraterna og denne målingen vil utløse et intellektu­elt slagsmål i partitoppe­n og valgledels­en om

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway