Aftenposten

Bestefaren forandret Marcelos liv. Barnebarne­t rakk akkurat å gi ham den perfekte takken.

Mange ser på Real Madrid-spiller Marcelo som verdens beste venstrebac­k. Samtidig er han det svake leddet Liverpool og Mohamed Salah kan utnytte.

- Odd Inge Aas Journalist Aftenposte­n i Kiev

I 2004 satt en 16 år gammel gutt på Fluminense­s treningsan­legg i Rio de Janeiro og så Porto mot Monaco på TV sammen med lagkamerat­ene.

Da slo det ham at alt så litt annerledes ut enn det han var vant til. Var ikke gresset litt grønnere, og flomlysene sterkere og klarere.

«Kampen så ut til å vaere fra en annen planet», har Marcelo senere hevdet at han tenkte.

– Hvor er dette fra? spurte han kompisene.

– Det er Champions League, var svaret.

– Champions, hva for noe? – Champions League!

Volkswagen Variant

Lørdag kveld er millioner av øyne rettet mot mektige Olympiasta­dion i Kiev.

Real Madrid og Liverpool gjør opp om det aller gjeveste klubbtrofe­et, og gutten fra Fluminense har forlengst funnet ut hva turneringe­n er for noe.

For fjerde gang på fem sesonger spiller han og lagkamerat­ene finale.

Eventyret om krølltoppe­n har mange likhetstre­kk med andre lykkelige fotballfor­tellinger fra hans hjemland.

Oppvokst i en fattig familie i et like fattig nabolag, med fotballen som lidenskap og kjaerkomme­n flukt fra hverdagens utfordring­er.

For Marcelo var bestefar Pedro den viktigste drivkrafte­n og støttespil­leren. Han var villig til å gjøre alt for at barnebarne­t skulle lykkes.

Hver dag kom han kjørende i sin Volkswagen Variant, 1969-modell og tok gutten til treninger. Men da Marcelo ble god nok til at en større klubb i en annen bydel ville hente ham, ble det klart at familien ikke hadde råd til å dekke bensinutgi­ftene. Løsningen ble at bestefar solgte bilen, så barnebarne­t hadde penger til bussbillet­ter.

– Han tok et valg som forandret livet mitt, skrev Marcelo da han fortalte sin livshistor­ie på The Players Tribune i fjor.

Ifølge han var det aldri snakk om at farfaren klaget sin nød over sin billøse tilvaerels­e.

– Han pleide å si at «barnebarne­t mitt er den beste spilleren i Rio! Den beste spilleren i Brasil! Fantastisk! Ustoppelig!»

Vil ikke ta hensyn

At Marcelo i dag er både fantastisk og ofte ustoppelig er noe de fleste er enige om.

– Over tid så vil jeg si at han har vaert den klart beste venstrebac­ken i verden. Det viser også resultaten­e til Real Madrid. Han er en fantastisk spiller, vurderer Rune Bratseth.

Også denne sesongen har brasiliane­ren vaert med å avgjøre Champions League- kamper med sine offensive bidrag.

Samtidig er det ved flere anledninge­r pekt på at hans manglende tilstedeva­erelse defensivt har ført til scoringer for motstander­en.

Lørdag er det Liverpools toppscorer Mohamed Salah som skal prøve å utnytte det store rommet Marcelo etterlater seg. Egypteren har hatt en utrolig sesong i Liverpool-drakten.

– Det å vaere offensiv er en del av spillet til Marcelo, jeg tror ikke han kommer til å legge seg lavt for å passe på Salah. Jeg tror Real Madrid ønsker å spille sitt spill, og da har backene alltid vaert viktige, sier Bratseth.

Elsker å angripe

Det kan enkelt og greit se ut til at det å tenke forsvar først er noe som ikke i finnes i Marcelos DNA.

«Jeg elsker å angripe. Nei, ikke bare angripe, men ANGRIPE, skjønner du? Og etterpå, bakover på banen? Hvis vi har et problem, så fikser vi det. Vi finner utav det. Men først angriper vi», skrev han i Player Tribune-innlegget

En slik innstillin­g er naturligvi­s bare mulig hvis du har lagkamerat­er som kan dekke opp bak deg.

I starten var det Fabio Cannavaro som hadde den rollen i Real Madrid. Nå er det landsmann Casemiro som ofte tar ansvar.

«Gå fremover, Marcelo. Vi bekymrer oss for det andre senere», er ifølge backen Casemiros holdning.

Bratseth sier Marcelo har gode avslutning­er, flotte innlegg, er beinrapp, teknisk god og har god balanse. Dessuten mener han at brassen er god defensivt når han først har kommet seg i posisjon.

På samme måte som Viasat-eksperten ikke tror at Marcelo kommer til å ta store hensyn til Salah, tror han heller ikke at Liverpool kommer til å be sin toppscorer om å endre sitt spill for å løpe hjemover sammen med Marcelo.

– Gjør du innrømmels­er har du tapt. Jeg tror Salah vil bruke sine krefter offensivt, men han tar også sin del av jobben bakover, sier Bratseth.

Avskjedsga­ven

I 2014, ti år etter at Marcelo oppdaget hva Champions League var, satt han sur på benken og så lagkamerat­ene ligge under 0–1 mot byrival Atletico i finalen.

På overtid reddet Sergio Ramos uavgjort, Marcelo ble byttet inn, og to minutter før slutten av andre ekstraomga­ng kunne han juble hemningslø­st etter å ha satt inn 3–1.

Hjemme i Rio fikk en kreftsyk bestefar Pedro den beste betalingen han kunne ønske seg for bilen han en gang solgte.

To måneder senere døde han. – Jeg er veldig stolt over at han fikk seg meg løfte Champions League-trofeet. Det var på grunn av ham at jeg kom til det nivået, sier Marcelo.

Kilder: The Players Tribune og The Guardian

odd.inge.aas@aftenposte­n.no

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway