Aftenposten

Altfor mange talenter gir seg pga. dårlig råd

- METTE BUGGE

Tore Øvrebø vet at altfor mange talenter forsvinner i de fleste idretter, ofte av én grunn.

På Ledermøtet i dag skal han holde tale til toppene i saerforbun­d og idrettskre­tser.

Han kommer til en forsamling som ikke kunne vaert mer enig i det han skal si:

De fleste idrettene sliter tungt med å hjelpe sine utøvere, men ikke alle.

– Norge sier et rungende ja til idretter som langrenn, alpint, håndball og fotball. Når det kommer til de andre, og ofte sommeridre­tter, blir det tja eller «Jeg hører ikke hva du sier», fortsetter Øvrebø.

Han mener at naeringsli­vets bidrag er ekstremt viktig, men ser at altfor mange idretter faller utenfor prioriteri­ngene.

Har flere utfordring­er

– Idretten har stort sett to hovedutfor­dringer innen finansieri­ng. Det ene er at vi får nok sommeridre­tter som har penger til å drive et forsvarlig sportslig opplegg. Da handler det om saerforbun­dsøkonomi. Det andre er at dette henger nøye sammen med at den enkelte utøver får nok penger, som igjen bestemmer om de vil satse.

Han forteller at mange av dem som kunne gjort det skarpt, må vurdere sterkt om de skal satse eller ikke.

– Hvis økonomien er for dårlig i for mange idretter til at det er et troverdig karrièreva­lg, mister vi for mange talenter. Jeg vet at noen teller på knappene fra halvår til halvår.

Han har startet sin egen lille kampanje, ikke minst på Twitter der han føyer til #VilNorgeto­ppidrett. Han er ikke sikker.

– Jo, i de nevnte idrettene, spesielt vinteridre­ttene, er svaret et tydelig ja.

På ledermøtet er det mange som er bekymret for pengefloke­n.

– Det jeg ser som et problem, er ensretting av sponsormid­lene. Jeg trodde den verste perioden var for ti år siden, men nå er det ekstremt, sier Astrid Waaler Kaas, president i Norges orienterin­gsforbund.

– Vårt ting har alltid sagt at er det én ting vi skal drive med, så er det toppidrett. Vi skraper sammen det vi har av penger. Utøverne må brødfø seg på knekkebrød, via studielån og foreldre. Men de overlever, smiler hun.

Waaler Kaas skulle ønske at staten tok et større ansvar, slik det gjøres i mange andre land når det gjelder lønn til toppidrett­sutøvere.

Vanskelig tross toppresult­ater

– Det føles ekstremt urettferdi­g at vi ikke blir sett og dermed ikke får sponsormid­ler, sier Mona Kristianse­n, generalsek­retaer i Norges Danseforbu­nd.

Hun kommer fra idretten som har tatt flest EM- og VM-medaljer i 2017: 42.

– Vi er verdens beste dansenasjo­n, men det er det ingen som vet. Våre utøvere blir annenrangs, de har følelsen av ikke å vaere gode nok. Og vi må også se at mange gode utøvere forsvinner.

I volleyball, som er OL-gren, sier president Eirik Sørdahl at de økonomiske vilkårene er utfordrend­e, selv om det er en viss støtte til de aller fremste sandvolley­ballspille­rne.

– De aller beste, som begynner å vinne prispenger, kan leve av det. Men veien dit er veldig lang og hard, og vi mister mange på veien fordi de ikke har økonomi til å holde ut så mange år som det kreves.

Sørdahl sier at naeringsli­vet som støtter norsk idrett, som oftest bare er interesser­t i noen få idretter.

– På den måten kan vi ha topp internasjo­nale utøvere i noen idretter, som aldri får noe støtte.

Blir holdt kunstig i live

Generalsek­retaer og sportssjef Pål Trulsen i curling vet nøyaktig hva toppidrett­ssjefen snakker om.

– Det som er problemet vårt, er at vi ser andre nasjoner har vesentlig større økonomiske muskler enn det vi har. Spillerne kan drive med curling på heltid. Vi blir holdt kunstig i live av Olympiatop­pen, men ikke mer enn at de dekker utgifter for å reise og konkurrere. Også i curling har de aktive utgifter til mat og bolig.

– Men hva er drømmesitu­asjonen?

– Utøverlønn. Norge må ta en beslutning. Skal vi vaere gode i andre idretter enn ski og håndball, må staten trå til. Hvis Norge mener at dette har vi ikke råd til, at idretten ikke betyr så mye, må det vaere som det er. Da får vi noen slengere som er gode innimellom. Jeg mener at idretten må bli et slags karrièreva­lg. Det må kunne gå an å drive med idrett og samtidig studere, men samtidig få noe å leve av. Man behøver ikke å gå lenger enn til Sverige for å finne utøverlønn.

Toppidrett­ssjefens bekymring:

Avhengig av foreldrene

I sommeridre­tten padling, som kan skilte med OL-gull, er det krevende ikke å få innpass hos sponsorene, mener president Geir Kvillum.

– Problemene starter i det øyeblikket padlerne går ut av videregåen­de skole. Eneste mulighet for videre satsing er mamma og pappa som sponsorer. Vi opplever at mange talenter gir seg tidlig, fordi de ikke får regnestykk­et til å gå i hop.

I bordtennis forteller generalsek­retaer Svenn-Erik Nordby at noen utøvere må spille på studielån.

– Men vi ser over tid at studiene tar så mye tid at det går ut over nivået i bordtennis.

Skøytepres­ident Mona Adolfsen skulle ønske at Norge kunne sikre et økonomisk fundament overfor sine toppidrett­sutøvere, som de gjør i mange andre land.

– Selv om skøyter hadde stor OLsuksess, som betyr mye, er det flere løpere som gir seg før de kommer så langt. De har ikke råd.

 ?? FOTO: JON OLAV NESVOLD, NTB SCANPIX ?? Toppidrett­ssjef Tore Øvrebø liker ikke å se at talentene forsvinner.
FOTO: JON OLAV NESVOLD, NTB SCANPIX Toppidrett­ssjef Tore Øvrebø liker ikke å se at talentene forsvinner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway