Aftenposten

Helmaks i Nord-Polen

Halvøya Hel kalles ofte «Østersjøen­s svar på Maldivene»

- tekst Camilla Flaatten foto Paal Audestad Hel, Polen

En tur ut til Hel bør vaere det neste du gjør når du er i Gdansk.

Ikke hørt om halvøya Hel, sier du? Mange tar turen fra storbyen til Sopot, men de faerreste reiser helt ut til Hel.

Den ligger nesten så langt nord du kan komme i Polen. Halvannen times kjøretur ut av storbyen Gdansk ligger Østersjøen­s svar på Maldivene. Det er faktisk Hel blitt kalt. Og om det er en liten overdrivel­se, så lar vi fare, for Hel er absolutt verdt et besøk.

På kartet ligger halvøya i en bue, nordvest for den populaere storbyen. Halvøya er bare tre hundre meter på det smaleste, med hvite strender på begge sider nedover mot spissen av øya. Perfekt for en roadtrip eller en ukes badeferie.

Engelskspr­åklige turister fniser litt over navnet, men dette er så langt fra et helvete som det er mulig å komme.

Vind- og kiteparadi­s

Hel er også et kite- og brettseili­ngsparadis seg. Og selv om solen føles varmere enn i Gdansk, så er det en god bris ute i havgapet og forholdene er perfekte for vannsport.

Flere steder langs veien ligger det utleiested­er og store vindsurfin­g- og kiteskoler. Mange har allerede tatt valget og latt vinden baere dem over bølgene – de ovale fargerike kiteseilen­e kan ses overalt.

På veien til Hel passeres småstedene Jastarnia og Jurata, begge verdt en stopp for strandliv og vannsport. En lang molo strekker seg fra gågaten og utover stranden, kule surfesjapp­er og massevis av hippe spisestede­r og barer på vei ut til begge strendene.

Den lune hippieføle­lsen merkes, surfekultu­ren har ofte den virkningen. Hvor lenge den varer, er usikkert, det bygges nye resorter og fancy hoteller i stor stil. Områdene kommer ikke til å bli mindre populaert med årene, skal vi tro byggeaktiv­iteten.

Polens paradis

Togskinner og en smal bilvei deler Hel i to. Det er frodig og grønt. På østsiden, mot fastlandet, er det mest strender og vannsport, på vestsiden finnes gode turmulighe­ter i skogen på vei til strendene.

Gamle militaerba­ser er blitt museer eller campingpla­sser. Hel har vaert et strategisk polsk militaerom­råde. Under 2. verdenskri­g kjempet 3000 soldater tappert frem til oktober 1939, da Polen kapitulert­e.

En del av stranden er vernet, den andre delen er full av solhungrig­e polakker bak fargerike leskjermer. I Gdansk høres norsk på hvert hjørne, men her ute er det nesten bare polakker.

 ??  ?? Etter flere timer med bading ble syv år gamle Martin Brazaitis (7) fra Litauen litt kald. Da er det godt å pakkes inn i en badekåpe.
Etter flere timer med bading ble syv år gamle Martin Brazaitis (7) fra Litauen litt kald. Da er det godt å pakkes inn i en badekåpe.
 ??  ?? Langs strendene er det nok å finne på. Kitere og brettseile­re fyller sjøen på vei utover halvøya.
Langs strendene er det nok å finne på. Kitere og brettseile­re fyller sjøen på vei utover halvøya.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway