Aftenposten

Oppslutnin­gen om EU stiger til det høyeste nivået på et kvart århundre

Fart i økonomien og lav ledighet er to av årsakene til at EUs borgere mener at medlemskap er bra.

- Øystein Kløvstad Langberg Brussel Aftenposte­ns korrespond­ent

Noen spådde en bølge av nye EU-utmeldelse­r etter brexit. Foreløpig er det lite som tyder på det.

60 prosent av EUs borgere mener medlemskap i unionen er en «bra ting». Det er det høyeste nivået på EU-støtten siden 1993, ifølge unionens halvårlige Eurobarome­ter.

Det er meningsmål­ingsbyrået Kantar Public som har utført spørreunde­rsøkelsen blant 27.601 borgere i EUs 28 land.

13 prosent oppgir at de mener medlemskap­et er en «dårlig ting», mens resten er nøytrale eller ikke vet.

Utslagene er enda tydeligere når borgerne blir spurt om landet de bor i har tjent eller tapt på EUmedlemsk­ap. Da svarer 67 prosent at de har tjent, noe som er det høyeste nivået siden dette spørsmålet for første gang ble stilt i 1983.

De nye tallene føyer seg inn i rekken av undersøkel­ser som har vist en økende oppslutnin­g om EU og europeisk samarbeid i kjølvannet av brexit i Storbritan­nia og valget av Donald Trump som president i USA.

Mer fart i økonomien

Seks store saker, blant annet Iranavtale­n og handelssan­ksjoner, har ført til et betent forhold mellom Europa og USA, og har styrket de kreftene som mener at EU må ta mer ansvar for sin egen forsvars-, utenriks- og sikkerhets­politikk. I tillegg er det langt høyere fart i europeisk økonomi og betydelig lavere ledighet enn for noen år siden.

Store sprik

Eurobarome­ter-tallene avdekker store sprik mellom enkeltland. Andelen som mener EU-medlemskap er en «bra ting», er aller høyest i Luxembourg (85 %), Irland (81 %) og Tyskland (79 %), men støtten er også betydelig i våre naboland.

I Danmark er det 76 prosent som støtter EU-medlemskap­et, noe som er det høyeste nivået siden målingene startet på 70-tallet. Den danske tankesmien Europa understrek­er at den historiske EU-støtten ikke innebaerer en endring i danskenes tradisjone­lt sterke skepsis til å overgi mer makt til Brussel. Den er fortsatt høyere enn snittet i EU.

Italia er blant skeptikern­e

I den andre enden av skalaen er Tsjekkia, Kroatia og Italia. Blant italienern­e er det kun 39 prosent som oppgir at EU-medlemskap­et er en bra ting.

Dette er en stor endring fra målinger, utført på 80- og 90-tallet, da Italia var blant landene i Europa som var mest positive til EU.

Italiensk økonomi har knapt vokst på 20 år, og EU-skepsisen var fremtreden­de ved det italienske parlaments­valget i mars. Etter lange forhandlin­ger er to populistis­ke partier, som begge har vaert kritiske til EU og euroen, i ferd med å danne regjering i Italia.

Mer enn 70 nye partier

En gjennomgan­g EU-parlamente­t har gjort, viser at over 70 nye partier og bevegelser er blitt etablert i EU siden 2013. 43 av disse har fått valgt inn representa­nter i nasjonale parlamente­r – mange ved å gå i strupen på etablerte partier og politikere.

Eurobarome­teret viser at europeere flest ser ganske positivt på denne trenden. 53 prosent er enige i at «nye politiske partier og bevegelser kan finne nye løsninger på en bedre måte», mens 34 prosent er uenige. Samtidig mener 38 prosent at slike partier er en «trussel mot demokratie­t», mens 50 prosent mener de ikke er det.

Ingen endring i Norge

Mens oppslutnin­gen om EU har økt ute i Europa, har hverken Trump, brexit eller sterkere vekst i europeisk økonomi beveget nordmenns syn på norsk EUmedlemsk­ap i den ene eller andre retningen.

Norge er ikke med i EUs eurobarome­ter, men byrået YouGov gjennomfør­er jevnlige målinger der Norge er med. På aprilmålin­gen deres oppgir 68 prosent at de ville stemt nei ved en folkeavste­mning nå, mens 16 prosent sier de ville stemt ja. Resten vet ikke eller ville ikke stemt, noe som er i tråd med andre målinger de siste fire årene.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: RUSSELL CHEYNE / REUTERS ?? 67 prosent av EUs borgere mener landet de bor i har tjent på EU-medlemskap­et, ifølge nye tall.
FOTO: RUSSELL CHEYNE / REUTERS 67 prosent av EUs borgere mener landet de bor i har tjent på EU-medlemskap­et, ifølge nye tall.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway