Aftenposten

Denne samtalen fra Norsk Tipping er ikke av den gledelige sorten

- ROAR LYNGØY

– Denne samtalen er det kanskje enda viktigere å få, sier kundekonsu­lent Kristin Edvardsen Måsø.

«Hei, dette er fra Norsk Tipping. Du har vunnet 10 millioner kroner i Lotto!».

Dette er nok drømmesamt­alen for de fleste av oss. Men det er langt flere som blir oppringt med dette innholdet:

«Hei, jeg ringer fra Norsk Tipping. Akkurat nå kontakter vi de av kundene våre som har tapt mest penger det siste året. Du er en av dem. Passer det for deg å snakke nå?»

– Sannheten er at de fleste har dårlig oversikt og undervurde­rer hvor mye de har tapt. Når de blir bedt om å anslå tapene sine, tipper de mellom 20 og 60 prosent av det faktiske tallet. Tendensen er at man husker gevinstene bedre enn tapene, sier Jakob Jonsson, psykologsp­esialist ved Stockholms Universite­t. Han har vaert med som ekstern forsker i et prosjekt som har sett på de proaktive samtalene som Norsk Tipping har utført siden 2014.

Brev på toalettet

Mens mange utenlandsk­e spillselsk­aper er pågående mot storspille­rne, anbefaler Norsk Tipping kundene å sette tapsgrense­r, og de ringer eller sender brev til kundene som taper mest.

En av dem som mottok en slik henvendels­e, var fotballpro­filen og reklameman­nen Ingebrigt Steen Jensen. Høsten 2016 fortalte han til Bergens Tidende at han tipper for én million kroner i året.

– Jeg har også fått brev fra Norsk Tipping. De spurte om jeg hadde et spillprobl­em og skrev at de kunne tilby hjelp. Det brevet har jeg rammet inn, og det henger på toalettet, sa Jensen. Han mener det er bra at tippeselsk­apet gjør dette.

– Mens Norsk Tipping gir beskjed hvis du spiller for mye, gjør de utenlandsk­e det stikk motsatte. Går det noen uker uten at du har spilt, tar de kontakt. De setter gjerne inn 500 kroner i bonus som du kan spille for. Tenk det: Her lokker de tilbake mennesker som gjerne har slitt med å komme seg ut av spilleavhe­ngighet. Det blir som at Ringnes ser igjennom lister over alkoholike­re og tilbyr dem å fylle opp glasset.

Tapsgrense og telefon

Norsk Tipping fikk et rekordover­skudd på 5,25 milliarder kroner. 15 millioner kroner går til tiltak mot spillavhen­gighet.

Mange mener at Norsk Tipping bør gjøre mer for å bekjempe at folk spiller seg fra gård og grunn. Noe av det de har gjort, er å innføre en tapsgrense. Og de ringer rundt til dem som taper mest.

– Kundene som har tapt mest, pleier å bli betraktet som VIPkunder. hos spillselsk­apene Slik er det ikke hos Norsk Tipping. De har tatt inn over seg kunnskapen forskerver­denen har hatt i mange år, sier Jakob Jonsson ved Stockholms Universite­t.

– Denne samtalen er viktigere

Kristin Edvardsen Måsø er én av to kundekonsu­lenter hos Norsk Tipping som har jobben med å ringe til dem som taper mest. Etter at maksgrense­n ble innført, kan man maksimalt tape 240.000 kroner i året (20.000 pr. måned).

– Da vi begynte med dette, var responsen overrasken­de god. Vi så for oss en del sinte kunder, men de fleste er takknemlig­e for at vi ringer dem, sier hun.

Tall fra forsknings­rapporten viser at effekten av en telefonsam­tale er større enn effekten av et brev.

Måsø forteller at hun ringer til rundt syv kunder pr. dag.

– Én ting er å få en vinnersamt­ale fra oss – det er en ren bonus. Men denne samtalen er det kanskje enda viktigere å få, sier Måsø.

Tanja Sveen er rådgiver for ansvarlig spill og de proaktive samtalene til Norsk Tipping.

– Vi ser at telefonene gir bedre effekt enn det å sende ut brev. Det er nok fordi vi ved å ringe får flere til å gjennomfør­e konkrete tiltak, som å sette en egen maksgrense eller at noen kunder blokkerer seg fra for eksempel kasinospil­l. Derfor vil vi fortsette med å ta disse telefonene og styrke kapasitete­n rundt dette, sier Sveen.

 ??  ??
 ?? FOTO: NORSK TIPPING ?? Kristin Edvardsen Måsø er en av dem som ringer fra Norsk Tipping. Men budskapet er alvorlig.
FOTO: NORSK TIPPING Kristin Edvardsen Måsø er en av dem som ringer fra Norsk Tipping. Men budskapet er alvorlig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway