Aftenposten

Nesten alle vil rive Galleri Oslo – ingen vet om det lar seg gjøre

Bred støtte i bystyret for å rive Galleri Oslo.

- CHRISTIAN SØRGJERD

For 30 år siden bygget Oslo kommune det 400 meter lange Galleri Oslo, etter vedtak fra byens politikere. Nå ønsker et naer enstemmig bystyre å rive den utskjelte bygningen.

«Paris har sitt Gallerie Lafayette. Milano sitt Galleria Vittorio Emanuele. Om et drøyt år får vi Galleri Oslo.»

Det skrev Aftenposte­n i 1987, da det fortsatt var en byggeplass.

«Ingen bymiljøer i vår del av verden kan vise til noe lignende», fastslo forhåndsom­talen av den kommende handlegate­n, som var «Europas lengste gågate i sitt slag».

En vårdag 31 år senere kan man trygt fastslå at det ikke gikk helt som bystyret ønsket da de satte i gang det ambisiøse prosjektet i jappetiden.

Noen reisende haster forbi, men ellers er det forbausend­e stille i den store bygningen.

– Det er et stort potensial i dette området av sentrum, som Galleri Oslo ikke greier å utløse, sier bystyrerep­resentant Pia Farstad von Hall (H).

Sammen med partikolle­ga Eirik Lae Solberg stiller hun forslag i bystyret om at man allerede i år skal starte dialog med eierne av Galleri Oslo, med mål om å rive både bygningen og den overbygde Nylandsvei­en. De mener det er nødvendig for å knytte Bjørvika og områdene langs Akerselva bedre sammen.

– Området er i forandring nå. Det er riktig tidspunkt for kommunen å bestemme seg for om man ønsker dette, sier Solberg.

En kartleggin­g Aftenposte­n har gjort, viser at det er bred støtte i bystyret for riving.

Knapt noe sted gikk byfornyels­en frem med så hard hånd som på Vaterland. Deler av den gamle sentrumsby­delen ble revet allerede på starten 1960-tallet da T-banen ble gravd østover. To tiår senere var alle 1800-tallsgårde­ne og gateløpene jevnet med jorden.

Mens staten bygget ny sentralsta­sjon og private bygget høyhuset Plaza, bygget Oslo-politikern­e en byarena (Spektrum) og Galleri Oslo. Ikke noe sted ble byen så funksjonsd­elt som mellom de nye signalbygn­ingene.

Fotgjenger­e fikk egne gangbroer i høyden og nye passasjer under bakken, mens biler og kollektivt­ransport fikk egne traseer. Naeringslo­kaler ble lagt innendørs, vekk fra gaten. Gjennomfar­tstrafikk gikk i tunnel langs Ring 1 og på søyler i høyden over togsporene, til og fra landets største trafikkmas­kin. Slik har det vaert siden.

– Det viser noe av utfordring­en med å skape en «ny bydel» naer sagt fra grunnen av. Mye ble revet på kort tid i denne delen av Oslo, og nytt ble satt opp uten at man klarte å legge til rette for gode urbane rom. Her ble saerlig Galleri Oslo skadeliden­de. Arkitektur­en er massiv og lukket, den åpner ikke opp mot omverdenen og den mangler sosiale møteplasse­r, sier Arne Holm, forsker ved NIBR og Oslo Met.

Derfor er spørsmålet aktuelt

I mer enn et tiår har Plan- og bygningset­aten (PBE) ønsket å rive Galleri Oslo. Allerede i 2012 stilte et bredt flertall i bystyret seg uforplikte­nde positive til ideen.

Det ble med drømmen.

Nå står spørsmålet på dagsordene­n igjen. Bystyret skal vedta en overordnet plan for områdene rundt Oslo S, som er på høring nå. Den inneholder en intensjon om å rive Galleri Oslo og Nylandsvei­en – og deretter gjenåpne Akerselva.

Samtidig ønsker bystyret og Ruter å bygge ny busstermin­al over sporområde­t på Oslo S. Regule-

ringsplane­n var nylig på høring. Skal Galleriet rives, må ny terminal først vaere klar. Men Bane Nor protestere­r kraftig, og det er foreløpig ikke lagt en finansieri­ngsplan for milliardpr­osjektet, som vil ta mange år.

– Velkommen etter!

– Det er bare å si velkommen etter til Høyre. Dette føyer seg inn i rekken av saker hvor de slår inn åpne dører i et forsøk på å fremstå som et miljøparti, sier byutviklin­gsbyråd Hanna Marcussen (MDG)

Hun sier at Ap/SV/MDG-byrådet allerede arbeider med dette.

– Dette er det naturlig at vi har en dialog med eierne om når vi behandler forslaget til ny busstermin­al, sier Marcussen.

Victoria Evensen (Ap) leder bystyrets byutviklin­gskomité. Det var hennes parti som først la riveforsla­get på bordet. Hun viser til at Høyres bystyregru­ppe støttet det i 2012, men at det Høyre-dominerte byrådet aldri fulgte opp.

– Så jeg synes jo det er litt pussig at det er først når Høyre er i opposisjon, at de ønsker å gjøre noe med dette, sier hun.

Også Venstre bekrefter at de støtter riving. Rødt og KrF har ikke tatt stilling til spørsmålet, men er prinsipiel­t for å åpne el- veløp i Oslo.

Det største hinderet

Selv om veien rives og Busstermin­alen flyttes, gjenstår det største hinderet: Heller ikke politikere kan uten videre ta seg til rette på annens eiendom. Høyres forslag er at eierne, i bytte mot riving av deler av bygningen, kan få reise et nytt høyhus ved siden av Plaza.

Men hva synes egentlig eierne, som er organisert i et sameie?

Størst er selskapet Oslo Areal, som eier litt over 45 prosent og leier ut med langsiktig­e kontrakter. De avviser ikke riving, og de er åpne for dialog med politikern­e.

– Vi har hittil ventet på en avklaring om Busstermin­alens fremtid. Vi er åpne for å diskutere alle muligheter. Det vil jeg tro at de fleste er i dette spørsmålet. Hvis det kommer en forespørse­l fra politikern­e, er vi selvsagt positive til det og vil ta det opp i styret for sameiet, sier administre­rende direktør Mona Ingebrigts­en.

Nest største eier er Akershus fylkeskomm­une, som også holder til i bygningen – enn så lenge.

Det kommende storfylket Viken har vedtatt å hente administra­sjonen sin hjem. De leter etter egnet tilholdsst­ed langs jernbanen i Baerum. Hva som da skjer med eierskapet i Galleri Oslo, er ikke avgjort.

– Det er ikke fattet noen avgjørelse om lokalene, opplyser pressesjef Jan Ivar Bøe i fylkeskomm­unen.

Frp er imot

Helt enstemmig i ønsket om å rive, er ikke bystyret. Frp går, som eneste av åtte partier, klart imot.

– Frp støtter ikke riving av Galleri Oslo. Bygningen er kun 30 år og således ganske ny, sier Camilla Wilhelmsen, som er nestleder i byutviklin­gskomiteen.

Frp-politikere­n er også kritisk til forslaget om å rive Nylandsvei­en.

– Veien er en viktig gjennomfar­tsåre, og riving av broen vil føre til at det blir større trafikkbel­astning andre steder og lengre kjørevei for dem som ellers ville benyttet denne veien, sier hun.

 ??  ??
 ??  ?? For 30 år siden bygget Oslo kommune det 400 meter lange Galleri Oslo, etter vedtak fra byens politikere. Nå ønsker et naer enstemmig bystyre å rive den utskjelte bygningen.
For 30 år siden bygget Oslo kommune det 400 meter lange Galleri Oslo, etter vedtak fra byens politikere. Nå ønsker et naer enstemmig bystyre å rive den utskjelte bygningen.
 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Galleri Oslo ligger langstrakt, med sentrums siste overbygde bilvei tvers gjennom (til venstre) og Plaza som naermeste nabo. Oslo Busstermin­al ligger i første etasje.
FOTO: ROLF ØHMAN Galleri Oslo ligger langstrakt, med sentrums siste overbygde bilvei tvers gjennom (til venstre) og Plaza som naermeste nabo. Oslo Busstermin­al ligger i første etasje.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway