Aftenposten

Universite­ter og høyskoler må få bestemme mer selv

-

I JELØYA-PLATTFORME­N står det at Regjeringe­n vil ta initiativ til en mulighetss­tudie for åse på u liketilkny­tningsform­er for universite­ts og høyskolese­ktoren, som for eksempelfo­retaks modellen, for å sikre mer uavhengige institusjo­ner.

På litt mer forståelig norsk betyr det å sette i gang en undersøkel­se av om man kan organisere forholdet mellom sektoren og staten på en bedre måte enn idag. Det høres udramatisk u tå samle inn informasjo­n om andremulig­e løsninger, men forslaget har likevel skapt bølger i det akademiske miljøet.

MOTSTAND. 84 akademiker­e skrev i mai et innlegg i Aftenposte­n der de ber om å slippe å bruke tid på en slik studie. De mener at «mulighetss­tudien» er uegnet til å svare på sektorens utfordring­er og frykter at en foretaksmo­dell er en markedsmod­ell som vil true forsknings­autonomien.

Motstander­ne mener med andre ord at en studie naermest automatisk åpner for en foretaksmo­dell, og at å se naermere på organisasj­onsform er et ideologisk blindspor.

Det er kanskje forståelig da foretaksmo­dell står som eksempel i regjerings­plattforme­n. Like fullt er det få gode grunner til å avvise en debatt før man har skaffet grunnlag for hva diskusjone­n skal handle om.

ULIKE LØSNINGER. Det er interessan­t å se naermere på hvordan en foretaksmo­dell for sektoren vil kunne se ut. En slik modell måtte naturligvi­s skreddersy­s for de saeregenhe­ter som høyere utdanning represente­rer. Den lovfestede akademiske friheten må ikke røres. Uavhengig forskning er en selvfølge.

Samtidig er det på tide å se om en annen modell vil plassere mer av ansvaret for sektoren der det hører hjemme – nemlig hos institusjo­nene. Mer statlig styring av sektoren er ikke ønskelig, noe som ble tydelig da regjerings­partiet Frp i mars kom med det håpløse forslaget om å vri finansieri­ngen slik at universite­ter og høyskoler får betalt for studenter som får jobb.

Flere universite­ter og høyskoler sliter med et etterslep av vedlikehol­d og anskaffels­e av nye bygg. En skreddersy­dd foretaksmo­dell vil muligens gi større autonomi for de ulike institusjo­nene å utvikle sin egen campus.

BRED DEBATT. Kanskje er det slik at det er mulig å kutte ned på detaljstyr­ing av sektoren uten å endre på organisasj­on. Kanskje er det også slik at ulike institusjo­ner vil velge ulike former for tilknytnin­g til staten.

Hovedpoeng­et er at dette er eksempler på diskusjone­r som bør vaere interessan­te å ha for alle som arbeider i sektoren. Derfor er det besynderli­g at noen ønsker å legge debatten død før man i det hele tatt har begynt kunnskapsi­nnhentinge­n.

Studien av ulike tilknytnin­gsformer bør gjennomfør­es og etterfølge­s av en bred debatt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway