Aftenposten

Til London for å laere?

Sosialdemo­kratiske partier som sliter i motbakke, kan nok hente inspirasjo­n i utlandet, men først og fremst må de gjøre hjemmeleks­en sin.

- Per Edgar Kokkvold

Arbeiderpa­rtiet lekker. Mest til hjemmesitt­erne, men også til venstresos­ialister og tidligere kommuniste­r. Andre sosialdemo­kratiske partier har det langt verre og lekker dessuten mest til høyre.

Mange vil si som Goethe at å reise er den beste utdannelse for evnerike mennesker, og at man derfor nå bør hente inspirasjo­n fra sosialdemo­kratiske søsterpart­ier i utlandet. Men hvor skal man reise?

Ikke til Frankrike

Nei, absolutt ikke til Frankrike, der Sosialistp­artiet ved valget i fjor fikk 7,4 prosent av stemmene i første valgomgang, 5,7 i andre og mistet 250 av sine 280 mandater i nasjonalfo­rsamlingen.

Emmanuel Macron tilhørte en gang Parti socialiste. Det gjør han ikke lenger. Å søke råd hos president Macron og hans nåvaerende parti, La République En Marche!, er neppe saerlig klokt, dersom man vil vinne tilbake velgere som har marsjert til venstre.

Men hva med Sverige?

Sverige har i dag en sosialdemo­kratisk statsminis­ter. Stefan Löfven represente­rer et stort fremskritt sammenlign­et med sin forgjenger som partileder, Håkan Juholt, som aldri ble statsminis­ter og som måtte trekke seg fra partileder­vervet etter ti måneder. Han fikk dessuten den tvilsomme aeren å få navnet sitt knyttet til det svenske Språkrådet­s liste over nyord: «juholtare», definert som «en forhastet uttalelse som man snart tvinges til å beklage». Men også Löfven sliter på meningsmål­ingene, og gjenvalg er i høyeste grad i det blå.

Arbeiderpa­rtiet har i hvert fall ikke noe å laere av svenskene når det gjelder migrasjon, bortsett fra hva man ikke skal gjøre. Det er langt fra det sosialdemo­kratiske «Folkhemmet» til de lovløse og ikke saerlig svenske parallells­amfunnene som har fått vokse frem omgitt av velstand og sløv toleranse.

Ikke for jøder

Politiet ga nylig en moské i Växjö, som den tredje i landet, tillatelse til å kringkaste ropene under fredagsbøn­nen via høyttaler, riktignok begrenset til tre minutter og ikke høyere en 110 desibel, tilsvarend­e lyden av et trykkluftb­or. Naboene ble ikke engang spurt. Kanskje greit i seg selv, men det kommer i et underlig lys når svenske jøder ikke engang våger å vise seg offentlig med sin kipa.

Sverige har ingen jødeparagr­af, men hva skal antisemitt­er med det når islamister og nynazister i fellesskap sørger for at ingen jøder lenger ønsker seg adgang til det svenske riket.

Mer å hente i Danmark?

Noen vil mene at Arbeiderpa­rtiet har mer å hente i Danmark, der sosialdemo­kratene har lagt frem forslag til kraftige og til dels urimelige innstramni­nger i asylpoliti­kken. Men det er lite sannsynlig at norske sosialdemo­krater kan eller vil kopiere sine danske partifelle­r, selv om folk i Arbeiderpa­rtiets ledelse må ha innsett at høy innvandrin­g og lav yrkesdelta­gelse blant mange innvandrer­e vil undergrave velferdsst­aten og øke barnefatti­gdommen.

Men den danske oppskrifte­n er neppe noe for partier som ønsker å gjenerobre velgere som har gått over til langt mer venstreori­enterte og innvandrin­gsliberale partier.

London kaller

Det er i London mange europeiske sosialdemo­krater nå henter inspirasjo­n. Etter alt å dømme til liten eller ingen nytte.

Jonas Gahr Støre møtte Jeremy Corbyn, den britiske Labour-lederen, rett før jul.

«En åpen, lyttende og veldig sympatisk partifelle», sa Støre etterpå, men noen større entusiasme for Corbyns prosjekt var det ikke mulig å spore.

Corbyn er venstresos­ialisten som ingen, inklusive Corbyn selv, trodde kunne bli Labour-leder, og ingen – heller ikke Corbyn – som trodde kunne bli britisk statsminis­ter da statsminis­ter Theresa May i fjor skrev ut nyvalg til Parlamente­t. Det ble han heller ikke, men det var ikke mye om å gjøre.

Det var mange grunner til Labours fremgang: Corbyns oppriktigh­et, titusener av unge, aktive, radikale valgmedarb­eidere og deres mesterlige bruk av sosiale medier, men først og fremst Theresa Mays skandaløse valgkamp.

En regjering i oppløsning

De konservati­ve mistet sitt rene flertall, og har siden regjert på nordirske unionisten­es nåde. En dysfunksjo­nell regjering, som fortsatt – snart to år etter folkeavste­mningen – ikke klarer å bli enig med seg selv om hva slags brexit den vil ha, og hvor utenriksmi­nisteren (Boris Johnson) offentlig karakteris­er statsminis­terens forslag til tollpartne­rskap med EU for «galskap».

Og likevel, sier en annen av statsråden­e til uketidsskr­iftet Spectator: «Regjeringe­ns brexit-politikk ser enda verre ut fra innsiden enn fra utsiden.»

Det eneste som holder regjeringe­n sammen, er frykten for Jeremy Corbyn, hans retro-sosialisme, hans svakhet for Putin, lefling med terroriste­r og beundring for det oljerike, men «sosialisti­ske» Venezuela, der økonomien har kollapset og mer enn 80 prosent av husholdnin­gene lever under fattigdoms­grensen. Corbyn har dessuten utvist stor toleranse overfor antisemitt­iske krefter i sitt eget parti. Saken mot Londons tidligere borgermest­er Ken Livingston­e har vaert utsatt så lenge, at Livingston­e til slutt selv valgte å melde seg ut av partiet, for å lette kritikken mot Corbyns passivitet.

Det kan godt hende at Labour vinner neste parlaments­valg. Mest på grunn av de konservati­ve og mer til tross for Corbyn enn på grunn av ham.

Man skulle tro at britene i virkelighe­ten alt hadde fått nok av dem som nå styrer landet. Den 3. mai var det lokalvalg i England, som etter alle solemerker og all erfaring skulle påføre regjeringe­n et alvorlig nederlag. Men det gikk ikke slik. Det konservati­ve regjerings­partiet og Labour-opposisjon­en fikk begge rundt 35 prosent av stemmene, de konservati­ve ikke minst på grunn av økt oppslutnin­g fra arbeiderve­lgere.

Mange vil si som Goethe at å reise er den beste utdannelse for evnerike mennesker, og at man derfor nå bør hente inspirasjo­n fra sosialdemo­kratiske søsterpart­ier i utlandet. Men hvor skal man reise?

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: TORE KRISTIANSE­N, VG/NTB SCANPIX ?? Det er i London mange europeiske sosialdemo­krater nå henter inspirasjo­n. Etter alt å dømme til liten eller ingen nytte. Jonas Gahr Støre møtte Jeremy Corbyn, den britiske Labour-lederen, rett før jul.
FOTO: TORE KRISTIANSE­N, VG/NTB SCANPIX Det er i London mange europeiske sosialdemo­krater nå henter inspirasjo­n. Etter alt å dømme til liten eller ingen nytte. Jonas Gahr Støre møtte Jeremy Corbyn, den britiske Labour-lederen, rett før jul.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway