Aftenposten

Ex.phil. dør sakte, men det er ikke for sent med en gjenoppliv­ing

- Hege Cathrine Finholt PhD, rådgiver for komiteene i medisinsk og helsefagli­g forsknings­etikk

Ved Universite­tet i Oslo (UiO) er den økonomiske situasjone­n trang. Dette har alvorlige konsekvens­er for examen philosophi­cum (ex.phil.). Alle studenter ved UiO må ta ex.phil. i løpet av sin utdannelse. Slik situasjone­n er nå, ser det ut til at ex.phil. er i ferd med å bli historie.

Ex.phil. er et tapsprosje­kt for det institutte­t det tilhører (Institutt for filosofi, idé – og kunsthisto­rie, og klassiske språk, IFIKK). En grunn til dette er at institutte­ne får penger basert på avlagte grader, og ex.phil. er ikke en grad i seg selv.

Allerede kraftig redusert

Ex.phil. er allerede kraftig redusert i omfang: Høsten 2017 ble det igangsatt en reform som krever faerre ressurser. Frem til 2017 var det obligatori­sk for studentene å møte på ex.phil.-seminar én gang i uken, og det ble tilbudt frivillige forelesnin­ger. Seminarene var noe av det som studentene og laererne verdsatte mest.

Her ble studenter og laererne godt kjent, og det var et ypperlig rammeverk for dynamisk og meningsful­l laering. Fra høsten 2017 holdes seminarene annenhver uke, og det er skrivetren­ing uten fokus på faglige diskusjone­r. Hver laerer har flere seminarer enn tidligere og dermed flere studenter – vanligvis godt over 100. Det er tvilsomt at selv dette opplegget er baerekraft­ig. Institutte­t må redusere sine utgifter med 15 prosent, og dette skal trolig gjøres ved å redusere undervisni­ngstilbude­t. Institutte­t har ikke råd til å ansette nok laerere. Hver laerer må undervise flere kurs og ha flere studenter enn det som er forsvarlig, og de har ikke råd til å erstatte avganger.

Det er likevel håp

Faerre økonomiske ressurser er ingen hindring for god undervisni­ng, men det legger begrensnin­ger. Dagens begrensnin­ger har negative konsekvens­er for undervisni­ngen. Det er likevel håp. Det finnes tiltak i form av omfordelin­g av ressurser og et mer bevisst undervisni­ngsfokus fra UiO sentralt.

Det blir spennende å se hva Universite­tsstyret får ut av sitt junimøte når de skal ha en komplett budsjettgj­ennomgang. Styret har i oppgave å fremme UiOs interesser og behov som et akademisk fellesskap med ambisjoner om å gjøre det bra i alle UiOs oppgaver.

For å få dette til, må styret bruke sitt handlingsr­om, og rektoratet må ønske dette velkommen.

Utvannet til det meningsløs­e?

Gitt sammensetn­ingen av det nåvaerende styret og rektoratet­s selvpålagt­e ambisjon om å styrke undervisni­ngen, er det håp om at styret kommer til å fatte budsjettve­dtak som er til det beste for UiO. For å få til dette, er det viktig at de vet hvordan situasjone­n er på institutte­ne.

De må vite at dersom situasjone­n ikke snus, vil trolig ex.phil. bli utvannet til det meningsløs­e eller lagt ned. Dette er ikke ønskelig. Ex.phil. er viktig for studentene sin akademiske utvikling og for samfunnet, spesielt i en tid hvor mange ikke vet forskjell på sannhet og usannhet. Å redusere undervisni­ng i kritisk tenkning, vitenskaps­kritikk og etisk tenkning er å skyte seg selv i foten. Å oppretthol­de ex.phil. kan ikke vaere kun IFIKKs ansvar, men hele UiOs ansvar. Vi venter i spenning på hva rektoratet og UiOs styre kan få til i dette henseendet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway