Aftenposten

Kronikk debatt

- VIBEKE BORGERSEN DAN P. NEEGAARD (foto)

Knut Skansen er øverste sjef for Deichman i Oslo. Om to år skal han åpne det nye hovedbibli­oteket i Bjørvika. Det preger ham som leder.

– På hvilken måte merker du at åpningen av hovedbibli­oteket naermer seg?

– Nå har vi vaert tålmodige så lenge. Det har vaert utsettelse på utsettelse, men nå vet vi det bare er to år igjen. Det går fort. Alle her, jeg selv inkludert har begynt å svette litt, og det er bra.

– Bra på hvilken måte?

– Jeg tror vi trenger det. Alle mennesker og organisasj­oner trenger et visst press for å komme videre. Som leder er det også min oppgave å sørge for at det presset er der.

– Hvordan ser du for deg at åpningen i Bjørvika vil prege din lederrolle?

– Vi vet at publikumsb­esøket vil eksplodere de første månedene. Sammen med avdelingsd­irektørene Merete Lie og Astrid Aksnessaet­her skal jeg lede den omstilling­en som kommer. Vi må vende oss til en ny hverdag og skjønne hva som skjer. For å gjøre det må vi vaere ute blant folk – det blir alle mann på dekk.

– Så du skal også ta din tørn på gølvet så å si?

– Absolutt. I starten er nok det viktigste jeg kan gjøre å vaere et levende veiskilt. Det er nødvendig, men også viktig fordi jeg må tett på virkelighe­ten for å kunne lede.

– Hva gir det deg som leder å vaere ute blant brukerne?

– Innsikt som hjelper meg til å sørge for at utviklinge­n av Deichman er forankret i brukerbeho­vene. Det er viktig for å ha fokus på hva det er vi kan bidra med for å oppfylle samfunnsop­pdraget vårt. Visjonen vår er å bidra til et samfunn hvor alle føler tilhørighe­t, eierskap og engasjemen­t – for fellesskap­et og eget liv.

– Store ord …?

– Ja, men det er ikke bare tomme ord. Det er en sterk motivasjon for alle som jobber i Deichman. «Vi endrer liv» som en kollega sa. For meg er det en stor inspirasjo­n å vaere ute i noen av biblioteke­ne våre og se det i bruk. Da kjenner jeg at vi gjør en veldig viktig jobb. Oslo er en by med store ulikheter. Mange bydeler får stigmatise­rende omtale i media. Men dra for eksempel opp og se på det nye biblioteke­t på Stovner. Der har vi 2000 besøkende hver dag. Fantastisk mye flott ungdom. Dem vi får høre om i media er bare det dusinet med problemake­re.

– Hvordan påvirker det lederskape­t ditt at Deichman nylig ble en egen etat?

– Først og fremst at jeg de siste fire månedene har sittet mye på kontoret for å få virksomhet­en opp og stå. Som etat har vi en annen posisjon enn da vi var underlagt Kulturetat­en. Det er Oslo kommune som eier oss og en stor fordel at vi som egen etat nå har direkte dialog med dem. Som leder

er jeg opptatt av eiernes syn på det de eier. Biblioteke­t er en politisk idé – og det eneste tilbudet som er helt gratis. Jeg er opptatt av hvordan vi forvalter den politiske ideen.

– Hva vil du si kjennetegn­er deg som leder?

At jeg ikke er glad i slike ledelsesfi­losofier som fastslår hva god ledelse er. Jeg mener man til enhver tid må tilpasse lederskape­t sitt. For oss akkurat nå er det tiden for endringsle­delse. Vi skal omstille organisasj­onen til en ny hverdag. Tolke hvem vi er til for og hva vi gjør.

– Hvordan motivere folk for endring? – Man kan ikke late som om endring er gratis eller moro. Endring er slitsomt og skaper av og til frykt. Min oppgave er å fortelle hvorfor vi må endre oss. Her vil ingen bli overflødig­e, alle har en funksjon videre selv om den kanskje blir en annen enn i dag. Når folk vet det er de mer villige til å godta endringer selv om det koster noe.

– Hva vil du si har gjort deg til den lederen du er?

– Vel, kanskje jeg er påvirket av at jeg kommer fra en håndverksf­amilie. Jeg er en ganske pragmatisk person og sjelden prinsipiel­l. Jeg prøver å søke løsninger – finne veien videre uten å ta de store prinsipiel­le diskusjone­ne. Som det kan vaere mange av i denne type organisasj­on.

– Betyr det at du synes det kan bli for mye av den type diskusjon?

– Jeg mener at en moderne sjef må kunne treffe beslutning­er raskt og gjøre sterke prioriteri­nger. Det vil automatisk møte diskusjon – og det er bra og nødvendig, men vi kan ikke gå veien om konsensus. Da tror jeg ikke biblioteke­ne utvikler seg raskt nok og tydelig nok.

– Har du noen gang vaert redd for å bli upopulaer?

– En leder kan ikke vaere opptatt av å vaere populaer. Det kan ikke vaere et mål at alle skal vaere enige med deg. Det jeg har som mål er at alle som er berørt av endring kommer til orde og at de kan bidra med kunnskap slik at endringer blir kunnskapsb­asert. Nå synes jeg det høres ut som om jeg er en veldig streng sjef, men jeg tror faktisk ingen ville beskrive meg slik. Men jeg er en veldig tydelig sjef. Det er jeg.

– Og hva gjør sjefen når han skal koble av? Leser?

– Jeg lager mat. Jeg liker å handle inn råvarer og gå hjem og lage retter ut fra mitt eget hode. På den måten kobler jeg helt av. I motsetning til alt annet er det et håndgripel­ig prosjekt som er ferdig på en times tid.

 ??  ??
 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Avis-magasinet på loftet i Hoveddeich­man er et fint sted å søke ro, mener biblioteks­jef Knut Skansen. Når de flytter til Bjørvika vil magien på loftet vaere en saga blott.
FOTO: DAN P. NEEGAARD Avis-magasinet på loftet i Hoveddeich­man er et fint sted å søke ro, mener biblioteks­jef Knut Skansen. Når de flytter til Bjørvika vil magien på loftet vaere en saga blott.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway