Aftenposten

For deg mellom 13 og 21 år!

- METTE BUGGE

Da kampanjen ALLEMED ble lansert på idrettens Ledermøte lørdag, var det flere av delegatene som var med på et fellesbild­e.

Idrettssty­remedlem Marcela Bustos var også der, selv om hun er godt gjemt.

40–åringen, opprinneli­g fra Chile, er inne i sin andre periode som idrettssty­remedlem.

Hun skiller seg ut ikke bare i styret, men også i forsamling­en av 200 mennesker som denne helgen har diskutert noen av idrettens mange utfordring­er knyttet til utenforska­p, inkluderin­g av innvandrer­e, økonomi og anlegg, for å nevne noen.

Bustos var den eneste med innvandrer­bakgrunn.

Bustos er inne i sin andre periode i idrettssty­ret, og føler seg trygg i rollen. Fra tid til annen kjenner hun likevel på følelsen av å vaere annerledes.

– Som oftest er jeg den eneste med innvandrer­bakgrunn når idretten møtes, sier Bustos, og blir ettertenks­om når hun legger til:

– På middagen på Ledermøtet var det meg og de som serverte maten som var ikke-hvite. Jeg blir en av «de andre». Det er ikke nødvendigv­is negativt, men jeg skiller meg ut. Jeg tenker: Hvorfor er det ikke flere?

Fant veien som 14–15-åring

Hun kom selv sent inn i den organisert­e idretten fordi det var dyrt og hun ikke visste hvordan man ble medlem. Bustos er for lengst blitt basketball­trener, men mye av fritiden går også til Norges idrettsfor­bund.

Hun synes det er viktig at NIF setter i gang kampanjen, men sier:

– Av de ansatte i NIF sentralt, er det ingen med minoritets­bakgrunn. Vi har verdens beste administra­sjon, som jobber fantastisk, men det er en homogen gruppe.

– Har NIF selv oversett minoritete­ne?

– Ja, selv om alle er enige om at det skal satses på å få med flere, både som utøvere, frivillige, ledere og trenere, så er det like få på Ledermøtet i dag som det var da jeg kom inn for syv år siden. Norsk idrett har en målsetning om å speile mangfoldet i samfunnet, men vi har fremdeles en lang vei å gå.

Tallenes klare tale

Ungdata-undersøkel­sen fra 2016 forteller at 80 prosent av jenter med innvandrer­bakgrunn i alderen 13 til 19 år ikke er medlem av norsk idrett.

– Dette tallet er altfor høyt. Norsk idrett har en ambisjon om idrettsgle­de for alle. Når det gjelder innvandrer­befolkning­en, lykkes vi ikke.

Idrettssty­remedlemme­t husker at hun kjente på dette da hun var yngre.

– For unge i dag kan det vaere vanskelig å finne sin plass i norsk idrett, fordi idretten kan oppleves ekskludere­nde.

Det siste kan Sondre Gullord bekrefte. 28-åringen sitter i NIF-styret, men er også fungerende styreleder i Norges Cricketfor­bund.

– For mange av våre medlemmer i cricket er norsk idrett utilgjenge­lig og vanskelig å forstå. Den kan oppleves fremmed og komplisert for noen som ikke er flasket opp med den norske idrettsmod­ellen.

– Ikke flinke nok

– Idretten har en utfordring med å få rekruttert et tverrsnitt av befolkning­en. Det er noe vi må jobbe målbevisst med fremover. Cricketfor­bundet har for øvrig en naturlig stor andel. Gjennom de miljøene er det viktig å få tak i unge, gode ressursper­soner, sier breddeidre­ttssjef Anja Veum i NIF.

Hun opplyser at NIF skal i gang med et nytt mentorprog­ram for kvinner.

– Da skal vi spesielt utfordre saerforbun­dene til å lete etter mennesker med annen landbakgru­nn.

 ??  ??
 ?? FOTO: METTE BUGGE ?? Den store hvite flokk i norsk idrett, klar til å starte kampanjen ALLEMED.
FOTO: METTE BUGGE Den store hvite flokk i norsk idrett, klar til å starte kampanjen ALLEMED.
 ?? FOTO: METTE BUGGE ?? Marcela Bustos og Sondre Gullord er enige om at det er viktig å få med flere med innvandrer­bakgrunn.
FOTO: METTE BUGGE Marcela Bustos og Sondre Gullord er enige om at det er viktig å få med flere med innvandrer­bakgrunn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway