Aftenposten

Fire grunner til at det gikk galt

-

Galleri Oslo var tenkt som en 400 meter lang innendørs handlegate. Slik gikk det ikke. Her er fire årsaker.

Lovet mer enn de holdt

En opplevelse av Roma, Tokyo og New York. Det lovet utbyggerne gjennom store avisannons­er. Da Galleri Oslo åpnet, var bygningen ikke ferdig innvendig, og utvalget butikker var dårlig.

Prosjektet kom altså skjevt ut og greide aldri å hente seg inn.

Hard konkurrans­e

Omtrent samtidig med Galleri Oslo åpnet Oslo City. I et lite hjørne av sentrum ble rundt 200 butikkloka­ler dermed ledige samtidig. City hadde dessuten vinmonopol og dagligvare­butikk. City vant kampen, både om butikkene og kundene. Det ble ikke enklere av at to andre kjøpesentr­e, Aker brygge og Paleet, åpnet i samme periode.

Bankkrise og konkurs

Galleri Oslo ble i hovedsak lagt opp som et sameie av eierseksjo­ner. Salg av seksjonene sammenfalt med børskrakke­t i 1987 og den begynnende bankkrisen og lavkonjunk­turen, hvor det på kort tid ble vanskelige­re å få lånt penger til investerin­ger. Oppi dette gikk det kommunale drift- og utbyggings­selskapet bak prosjektet, konkurs.

Feil beliggenhe­t, feil løsninger

Selv om hovedinnga­ngen til fotgjenger­baserte Galleri Oslo ligger nesten midt i byen, er folk som skal til og fra busstermin­alen de eneste som naturlig passerer der. I tillegg endte og ender den lange passasjen i et «ingenmanns­land» på Grønland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway