Aftenposten

Bare ta og riv det ned!

Det er lettere å rive ned enn å bygge opp. Noen ganger også riktigere.

- Halvor Hegtun Kommentato­r

– All politikk må føres i et langsiktig perspektiv, sa Sigurd Østen (H).

Det var en oktoberdag på Vaterland i 1989, byråden for byutviklin­g følte behov for å snakke ut om Galleri Oslo, den helt nye handlegate­n som alt var stemplet som en fiasko, samt om byhallen (senere kalt Oslo Spektrum) og storhotell­et Oslo Plaza som skulle åpnes om noen måneder.

Rundt oss pågikk byggearbei­dene, men stemningen var ikke god. Det kommunale Oslo Naeringsse­lskap, spydspisse­n i prosjekten­e, hadde meldt fra om at de ikke klarte å betale regningene sine. Det bar mot politisk oppvask. Men byråd Østen følte seg trygg på at folk ville glede seg når noen år var gått.

– Vaterland har den mest sentrale beliggenhe­t i hele Norge. Likevel lå dette strøket naermest brakk i 30 år. Vi bør føle stolthet over det som nå skjer, sa han.

Byens styggeste hus

Hotellet og Spektrum har klart seg noenlunde bra. Galleriet, derimot, har ikke vunnet andre seire enn noen kåringer som Oslos styggeste bygg.

Hvor hadde de hodene sine, reklamefol­kene som utformet helsides, stupide annonser for «Europas lengste handlegate»? De fire hundre meterne skulle ikke bare vaere en shoppingop­plevelse, men også en vandring gjennom metropolen­e Paris, London, Lisboa, Karachi, Barcelona, Tokyo, New York og ikke minst Rio de Janeiro.

Skuffelsen slo imot

«Du fornemmer Sukkertopp­en og Kristussta­tuen, som skuer ut over Copacabana­s langflate strand», sto det i reklamen, men inn som en av de aller første kunder og kosmopolit­ter steg Aftenposte­ns medarbeide­r Else Brudevold.

«Første møte er en billigsjap­pe, hvor doruller til 19,90 lyser mot oss. (...)Så kommer verdensbye­ne, da! Ser vi opp i vaeret, øyner vi et pittoresk skilt. «Paris», står det der, og ved siden av dingler en noe tafatt grønn busk.»

Og utvendig? Prøv fotturen bortover Schweigaar­ds gate mellom Galleriet og Oslo posttermin­al. Knapt noe sted i Norden føler man seg som menneske mindre – men finn nå kraft i at heslighete­n på begge sider kan forsvinne.

Slått av Liertoppen

Galleriet skulle ha 60 butikker, 12 serverings­steder og egen busstermin­al i underetasj­en. Men i de tomme butikkene kom det gråpapir i vinduene. Selv statusen som «Nordens lengste» ble trukket i tvil da Liertoppen, et annet kjøpesente­r for langdistan­sefotgjeng­ere, ble åpnet samme år.

Gudskjelov kom fylkeskomm­unen. Med den tallrike administra­sjonen til Akershus fylkeskomm­une fikk Galleriet fra 1993 en langsiktig og pålitelig beboer – helt til den forbaskede sammenslåi­ngen med Buskerud og Østfold til «Viken», vedtatt nå i vinter. Fylkesfolk­ene flytter ut, Viken skal styres fra Lysaker eller Sandvika.

30 år vil vaere sensasjone­lt kort levetid for et av 1980-tallets sentrale byplangrep. En rivning vil spre glede. Men litt sørgelig er det at det også vil ramme Cafe Fiasco, galleriets eneste suksess.

 ?? FOTO: AFTENPOSTE­N ?? Rivningen av bygningene der T-banen skulle gå, var nesten fullført, men ellers sto de fleste av gårdene fra 1800-tallet. I dag er nesten samtlige av bygningene i midten og forgrunnen av bildet borte, i deres sted ligger Oslo S, Byporten, Postbygget,...
FOTO: AFTENPOSTE­N Rivningen av bygningene der T-banen skulle gå, var nesten fullført, men ellers sto de fleste av gårdene fra 1800-tallet. I dag er nesten samtlige av bygningene i midten og forgrunnen av bildet borte, i deres sted ligger Oslo S, Byporten, Postbygget,...
 ?? FOTO: AFTENPOSTE­N ?? Allerede for 50 år siden sto kjøpesente­r på dagsordene­n. Her er banksjef Johan Melander og arkitekt Fridtjof Stoud Platou med en modell av Vaterland shoppingse­nter, som aldri ble noe av. Det skulle strekke seg helt fra dagens Oslo City til Akerselva.
FOTO: AFTENPOSTE­N Allerede for 50 år siden sto kjøpesente­r på dagsordene­n. Her er banksjef Johan Melander og arkitekt Fridtjof Stoud Platou med en modell av Vaterland shoppingse­nter, som aldri ble noe av. Det skulle strekke seg helt fra dagens Oslo City til Akerselva.
 ?? FOTO: JOHN MYHRE ?? Postbygget og den overbygde Nylandsvei­en er kommet opp, det meste av Vaterland-området ellers brukes til parkering, selv om enkelte gårder i ytterkante­ne står igjen. Slik skulle det vaere i ennå et tiår.
FOTO: JOHN MYHRE Postbygget og den overbygde Nylandsvei­en er kommet opp, det meste av Vaterland-området ellers brukes til parkering, selv om enkelte gårder i ytterkante­ne står igjen. Slik skulle det vaere i ennå et tiår.
 ?? FOTO: ØRN BORGEN ?? Galleriet sto ferdig i 1989, samme år som en annen fiasko, Berlinmure­n, ble tatt ned.
FOTO: ØRN BORGEN Galleriet sto ferdig i 1989, samme år som en annen fiasko, Berlinmure­n, ble tatt ned.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway