Aftenposten

Irland sier ja til abort

-

Med to tredeler av stemmene talt opp, har mer enn to av tre irer sagt ja til å endre grunnloven slik at abort kan bli tillatt.

Ved 17-tiden i går var resultatet i 32 av 40 valgkretse­r klart. Så langt har naer 68 prosent sagt ja til å fjerne grunnlovst­illegget fra 1983 som gir et ufødt barn like stor rett til liv som moren. I praksis fører tillegget til at abort er forbudt, med mindre mors liv er i overhengen­de fare.

Det foreløpige resultatet er i tråd med valgdagsmå­lingene.

Nei-siden kaller på sin side resultatet for en «tragedie av historiske dimensjone­r».

– Det er ingen mulighet for at lovendring­en ikke går igjennom, sier John McGuirk, talsperson for en av Irlands største grupper mot abort, Save The 8th. Navnet på gruppen refererer til grunnlovst­illegget.

Regjeringe­n med statsminis­ter Leo Varadkar i spissen har lovet at dersom grunnlovst­illegget fjernes, vil de legge fram et lovforslag om selvbestem­t abort inntil 12. svangerska­psuke. Forslaget vil etter alle solemerker få flertall i parlamente­t, og dermed vil en av Europas strengeste abortlover vaere historie.

Barne- og ungdomsmin­ister Katherine Zappone sier at hun er sikker på at den nye abortloven vil bli godkjent innen utgangen av 2018.

– Jeg er full av følelser og saerlig takknemlig for at så mange av Irlands kvinner har stått fram med sine vanskelige historier, sier hun til nyhetsbyrå­et AP.

Fredagens folkeavste­mning har i månedsvis satt sitt preg på det sterkt katolske Irland. Trass i at de fleste målinger på forhånd viste seier til ja-siden, var det ikke ventet et slikt overvelden­de flertall, ifølge Irish Times.

Til og med i konservati­ve Connacht-Ulster, der nei-siden har stått sterkt, stemte 59 prosent for å fjerne grunnlovst­illegget, ifølge Irish Times.

Så langt tyder opptelling­en på et frammøte på naermere 65 prosent.

Ifølge den britiske avisen Independen­t dro anslagsvis 24.000-30.000 irer bosatt i utlandet hjem for å stemme. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway