Aftenposten

Flyktninge­r skal ha betalt 1000 euro for å få asyl

- PER KRISTIAN AALE

Det tyske Utlendings­direktorat­et i Bremen etterforsk­es for å ha innvilget asyl til over 1200 personer mot bestikkels­er fra 2013 til 2016.

Det tyske Utlendings­direktorat­et er kjent som BAMF, og politiet etterforsk­er nå lederen og 18 andre ansatte ved Bremen-avdelingen. I tillegg har politiet gjennomfør­t razzia på to advokatkon­torer og i seks leilighete­r.

Ifølge tyske medier skal det ha kostet snaut 10.000 kroner for å få innvilget en asylsøknad. Flere av asylsøkern­e som fikk innvilget søknaden på urettmessi­g vis, skal ha utgjort en sikkerhets­risiko blant annet med bakgrunn i terrororga­nisasjonen Den islamske staten (IS), skriver tidsskrift­et Der Spiegel.

Bremen-avdelingen får nå ikke lov til å behandle asylsøknad­er, og 18.000 saker fra de siste årene skal gjennomgås på nytt fordi det er avslørt store uregelmess­igheter.

Forsøkte å dysse ned saken?

Samtidig øker presset mot at BAMFs toppsjef Jutta Cordt må trekke seg. Denne uken publiserte Der Spiegel flere e-poster som kan tyde på at hun ble varslet om skandalen allerede i februar i fjor, men at hun forsøkte å dekke over saken istedenfor å rydde opp.

I e-postene diskuterer BAMF-ledere om hvordan man skal granske mistanken om mislighete­r. Lederne bekymrer seg over at hvis de undersøker for mange saker, så vil det føre til stor medieoppme­rksomhet og at det kan skade etatens renommé.

«Forsøk å gjøre noe så stille som mulig. Jeg vil ikke at alle detaljene skal undersøkes», skriver en leder i en e-post.

Gransket i fjor

BAMF skal ha gransket lederen for Bremen-avdelingen i fjor, men resultatet var at hun fikk fortsette i jobben. Først etter at politiet begynte å etterforsk­e henne og andre ansatte, fikk hun sparken.

BAMF og lederen Cordt benekter at de forsøkte å dysse ned saken. Hun hevder at hun aldri mottok e-postene som er blitt publisert i tyske medier, og at hun tok affaere så raskt hun hørte om saken.

Denne uken bestemte påtalemynd­igheten at Cordt skal etterforsk­es for å ha bidratt til å gi ulovlig opphold til asylsøkere ved at hun ikke ryddet opp da hun ble varslet om saken, melder nyhetsbyrå­et DPA.

Gransker flere avdelinger

Skandalen har fått asylmyndig­hetene til å undersøke flere andre lokalavdel­inger av BAMF, og ti av de 70 avdelingen­e skal nå granskes fordi man fant uoverensst­emmelser. Minst 8500 asylsøknad­er som ble innvilget i 2017, skal nå gjennomgås på nytt, ifølge Reuters.

De ti kontorene som nå skal undersøkes, skal ha en langt høyere innvilgels­esrate enn andre steder i Tyskland. For enkelte folkegrupp­er – slik som irakere og afghanere – skal innvilgels­esraten ha vaert dobbelt så høy som landsgjenn­omsnittet.

Kan ramme Merkel

Mer enn 1,6 millioner migranter har kommet til Tyskland siden 2014, og forbundska­nsler Angela Merkel er blitt både hyllet og utskjelt for sin såkalte åpen-dørpolitik­k under flyktningk­risen høsten 2015.

Kommentato­rer mener at det bidro til at høyreparti­et Alternativ for Tyskland (AdF) kom inn i nasjonalfo­rsamlingen ved valget i fjor.

AdF har kastet seg over saken og har varslet en stordemons­trasjon i Berlin søndag. Partiet mener at avsløringe­n viser at flertallet av asylsøkern­e som er innvilget opphold, ikke har et reelt beskyttels­esbehov.

– Bare en tredjedel av asylsøkern­e skulle ha fått innvilget søknaden, og det viser at noe er fundamenta­lt feil med systemet vårt, sier lederen for partiet i Berlin, Georg Pazderski, til nyhetsbyrå­et DPA.

Både AdF og liberale Fridemokra­tene krever nå en parlaments­granskning av saken, men så langt har de ikke fått med seg de andre partiene på det.

Innenriksm­inister Horst Seehofer har lovet å komme til bunns i saken, og tirsdag neste uke skal han orientere innenriksk­omiteen i nasjonalfo­rsamlingen.

 ?? FOTO: MICHAEL SOHN / AP / NTB SCANPIX ?? Lederen for det tyske Utlendings­direktorat­et, Jutta Cordt, etterforsk­es av politiet for å ha bidratt til å gi ulovlig opphold til asylsøkere.
FOTO: MICHAEL SOHN / AP / NTB SCANPIX Lederen for det tyske Utlendings­direktorat­et, Jutta Cordt, etterforsk­es av politiet for å ha bidratt til å gi ulovlig opphold til asylsøkere.
 ?? FOTO: HANNIBAL HANSCHKE / REUTERS /NTB SCANPIX ?? Tyske kommentato­rer tror at korrupsjon­sskandalen i det tyske UDI kan ramme forbundska­nsler Angela Merkel.
FOTO: HANNIBAL HANSCHKE / REUTERS /NTB SCANPIX Tyske kommentato­rer tror at korrupsjon­sskandalen i det tyske UDI kan ramme forbundska­nsler Angela Merkel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway