Aftenposten

Froome sto imot angrepene – stormer mot historisk trippel

-

Froome sto imot alle angrep på siste fjelletapp­e i Giro d’Italia og forsvarte den rosa ledertrøye­n. I dag sykler han i mål i Roma som sammenlagt­vinner, med mindre noe dramatisk skjer.

Den britiske Sky-rytteren vil dermed vaere regjerende mester i alle de tre Grand Tour-rittene, etter at han i fjor vant både Tour de France og Vuelta a España. Han blir den tredje som klarer bragden. Eddy Merckx klarte det i 1975–1976, og Bernard Hinault klarte det i 1982– 83.

Spørsmålet er om Froome får beholde triumfene når hans dopingsak er ferdig behandlet.

Under Vueltaen i fjor høst avga Froome en dopingprøv­e som inneholdt ulovlig høye verdier av en astmamedis­in. Om han blir felt, kan han miste seirene både i det rittet og i Giro d’Italia.

Froome imponerte uansett voldsomt da han med et åtte mil langt solobrudd vant fredagens kongsetapp­e og overtok ledertrøye­n i Giroen. I går sto han imot konkurrent­enes forsøk på å fravriste ham trøyen og syklet inn til 7.-plass på etappen.

Han var drøyt seks minutter bak etappevinn­er Mikel Nieve, men avviste alle angrep fra fjorårsvin­ner Tom Dumoulin, som var hans eneste reelle utfordrer i sammendrag­et.

Slaget er over

– Vi er ikke i mål ennå, men slaget er over, sa Froome.

– Jeg følte at jeg hadde kontroll. Alle slet så mye i går at ingen hadde bein til å stikke av i dag. Dette er en utrolig følelse, for det er bare to dager siden jeg lå på fjerdeplas­s.

Dumoulin angrep gjentatte ganger på de tre siste klatrestre­kningene under den 214 kilometer lange etappen fra Susa til Cervinia, men greide ikke å hekte av Froome. Etter nederlende­rens femte rykk var det Froome som satte fart på pedalene, og Dumoulin som ble hektet av.

Sunweb-rytteren tettet luken igjen, men kort før mål måtte han slippe og tapte ytterliger­e seks sekunder til Froome. Før søndagens korte, flate avslutning­setappe i Roma er han 46 sekunder bak.

Slo tilbake

– De to siste dagene har han vaert for sterk for meg, men jeg angrer ingenting. Jeg har gitt alt jeg hadde, sa Dumoulin.

Miguel Ángel López på tredjeplas­s er nesten fem minutter bak Froome.

Mikel Nieve fra Spania og Mitchelton-laget ble etappevinn­er lørdag etter et langt solobrudd. Dermed feiret han sin 34-årsdag på beste måte. Det var også revansj for laget etter at Sean Yates fredag kollapset, tapte nesten 40 minutter og mistet ledertrøye­n.

– Etter det som skjedde i går var det viktig for laget å få en etappeseie­r. Nå har vi fem stykker i rittet, og det er veldig bra. Jeg kunne ikke drømt om en bedre fødselsdag, sa Nieve.

(NTB)

 ??  ??
 ??  ?? Chris Froome forsvarte ledertrøye­n på gårsdagens fjelletapp­e og kommer om intet dramatisk skjer til å vinne Giro d’Italia i dag.
Chris Froome forsvarte ledertrøye­n på gårsdagens fjelletapp­e og kommer om intet dramatisk skjer til å vinne Giro d’Italia i dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway