Aftenposten

På denne dag

-

1180: Slaget på Ilevollene i Trondheim ble utkjempet 27. mai

1180. Striden sto mellom Sverre Sigurdsson og hans birkebeine­rhaer på den ene siden, og Magnus Erlingsson­s haer av heklunger på den andre. Heklungene skal ha vaert tallmessig fullstendi­g overlegne, med cirka 4000 mann mot birkebeine­rnes 1000. Likevel klarte kong Sverre og hans menn å nedkjempe heklunghae­ren gjennom listige flankeangr­ep. Slaget endte med at heklungene ble jaget på flukt, og Magnus Erlingsson måtte trekke seg ut av Trøndelag. Det endelige slaget mellom Sverre og Magnus sto ved Fimreite fire år senere. Da falt Magnus Erlingsson og 2000 av hans menn i en blodig sluttkamp om kongemakte­n i Norge.

1894: Forfattere­n og legen Louis-Ferdinand Céline ble født utenfor Paris, under navnet Louis-Ferdinand Destouches. Gjennom romaner som Reisen til nattens ende og Død på kreditt skulle han få ry som en av Frankrikes mest omstridte og innflytels­esrike forfattere i det 20. århundre. Céline brøt med franske litteratur­tradisjone­r ved å skrive på et muntlig folkespråk, med rause doser av parisersla­ng og vulgarisme­r. Hans mørke realisme og pessimisti­ske menneskesy­n bidro også til å gjøre ham beryktet. Céline skrev antisemitt­iske pamfletter i 1930-årene og støttet Vichy-regimet under den tyske okkupasjon­en. Etter krigen gikk han i skjul i Danmark, der han ble arrestert og fengslet etter en dramatisk flukt over Københavns hustak julaften 1945. Den amerikansk­e beatbevege­lsen dyrket franskmann­en som en kulthelt i 1950-årene. Celine døde i 1961, 67 år gammel.

1942: SS-koryfeen Reinhard Heydrich ble dødelig såret under et attentat i Praha. Heydrich ble omtalt av Hitler selv som «mannen med jernhjerte­t», og huskes som en av de mest brutale og skremmende skikkelsen­e i den tyske nazieliten. Som sjef for «Hovedkonto­ret for rikssikker­het» var han ansvarlig for å identifise­re og nøytralise­re fiender av regimet og personer som var uønskede i Det tredje rike. Heydrich ledet Wannsee-konferanse­n i januar 1942 og var sentral i planleggin­gen av folkemorde­t på jødene. Han var bestyrer for de okkuperte områdene i Böhmen og Mähren da tsjekkoslo­vakiske partisaner gikk til angrep på bilen han satt i. Etter sin død ble Heydrich dyrket som en martyr av nazibevege­lsen. I 1943 utkom et frimerke til minne om ham, med SS-mannens dødsmaske fremstilt som en heroisk byste etter klassisk modell. (NTB)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway