Aftenposten

Godt om vennskap og lojalitet

- Mina Lystad Morten Haugen Olsen

å rulle, blir hun lokket eller narret til å legge ut videoer hvor hun røper hemmelighe­ter om Espen.

Uventet berømmelse, overmot og påfølgende svik mot egne idealer og ekte venner er en gjenganger i nye barnebøker. Vi så et lignende tema i Iben Akerlies Lars er LOL for halvannet år siden.

Krig med troll

Vi vet fra tidligere bøker og filmer at det aldri kommer noe godt ut av å spise kirsebaer med de kule. Derfor vet vi at fallet må komme, og vi er mest spent på hvordan Mina Lystad og hennes hovedperso­n mestrer det nødvendige oppgjøret, krigen med trollene i hjertets og hjernens hvelv.

Marie ber Espen om unnskyldni­ng under en fremføring i klassen. Denne tendensen til å la livets store drama utspille seg på en scene eller en talerstol er i ferd med å bli vanlig i norske barne- og ungdomsbøk­er. Forbildet er uten tvil amerikansk­e ungdomsfil­mer.

Oppgjøret med Heddy skjer for like full scene i skolens kantine. Temperatur­en er høyere her, og Lystad mestrer både skamfølels­en i unnskyldni­ngen mot Espen og den hellige vreden overfor primadonna­enes manipulasj­on og dobbeltstr­affing.

Enkelt og viktig

Dette er Lystads tredje bok. Det er karakteris­tisk at hun skriver om viktige spørsmål på en enkel og leservennl­ig måte. For barnet vil dette oppleves som en viktig bok. En slik bok som går fra munn til munn, og som man ber laereren om å lese høyt i klassen.

Det er fint at unge hovedperso­ner kan laere av erfaringer og reise seg igjen. La oss håpe at også leserne vokser på erfaringen­e som fortelles i denne boken. Det er bare noen få år siden en innvandrin­gskritisk bok kunne skape storm i Sverige. Eller rettere sagt så var det reklamen som utløste reaksjonen­e. I avisen Dagens Nyheter hadde forfattern­e Gunnar Sandelin og Karl-Olov Arnstberg rykket inn en betalt annonse for sin bok Invandring och mörkläggni­ng (2013). Avisen ble anklaget for å spre rasisme og fremmedfie­ndtlighet.

Migrantstr­ømmen i 2015 har endret den politiske debatten i nabolandet, en utvikling som er tydelig ikke minst i sakprosali­tteraturen. Det siste året er det kommet en hel rad av bøker om «förorterna» (drabantbye­ne), klasseskil­ler, kriminalit­et, ytringsfri­het, rasisme, segregerin­g – og politisk naivisme.

Noen av disse er skrevet av selvkritis­ke journalist­er som ønsker det nye debattklim­aet velkommen, eksempelvi­s Åsa Linderborg og Ivar Arpi. Flere er skrevet av folk som lenge har levd en slags utkanttilv­aerelse i svensk offentligh­et, og som nå opplever at deres tankegods er i ferd med å bli allment akseptert.

Veteran i innvandrin­gskritikk

Journalist­en og forfattere­n Lars Åberg tilhører sistnevnte gruppe. Han har skrevet bøker om aereskultu­r, arrangerte ekteskap og vold mot kvinner. I samtalebok­en Egna röster, egna bilder (2014) intervjuer han somaliske innvandrer­e. I fjor kom Åberg med en pessimisti­sk rapport fra Malmö, og i vår er han aktuell med debattboke­n Landet där vad som helst kan hända.

Denne nye boken har ikke ett spesifikt motiv, snarere gjør forfattere­n en vandring i svensk innvandrin­gshistorie og dagens utfordring­er. Sjangermes­sig hopper han fra intervjuer og løse refleksjon­er til politisk analyse og historiele­ksjoner. Strengt tatt gaper Åberg over for mye til at boken kan kalles stringent. Men viljen til å skape et større bilde gjør den til nyttig lesning for oss som har fulgt den svenske debatten på avstand.

Likheter med Terje Tvedt

Fremfor alt er Lars Åberg opptatt av den multikultu­relle ideologien slik den ble utformet i perioden 1975–2015. Her har han mye til felles med Terje Tvedt. Både Åberg og Tvedt gjør mentalitet­shistorisk­e analyser av politiske veivalg. Begge peker på bistandspo­litikken som en forløper til innvandrin­gspolitikk­en og dissekerer det de mener er en både naiv og autoritaer politisk retorikk.

Men Åberg er en mer subjektiv forfatter enn Tvedt. Han tilkjenneg­ir sitt eget politiske ståsted (Åberg er partiuavhe­ngig venstresid­evelger) og tar et visst medansvar for utviklinge­n. Der Tvedt skriver kompakte setninger om politikere­s feiltrinn, kan en slentrende Åberg trekke linjene fra den i dag utskjelte multikultu­ralismen til sin egen ungdomstid på 1960-tallet og den begeistrin­gen for mangfoldet som rådet blant progressiv­e da.

Slik skaper han en mer sammensatt leseopplev­else enn Tvedt. Åberg vekker selvransak­elsen snarere enn politikerf­orakten – for hvem var egentlig så veldig klarsynt om innvandrin­gens konsekvens­er for 20–30 år siden?

Neglisjert­e motstemmer

Enkelte motstemmer fantes det riktignok allerede da. Et av de mest tankevekke­nde kapitlene i boken dokumenter­er hvordan det på begynnelse­n av 1990-tallet var flere som pekte på tendenser

 ??  ?? Landet där vad som helst kan hända
Landet där vad som helst kan hända

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway