Aftenposten

Svensk debatt nå

- Göran Greider og Åsa Linderborg

Populisme er vanligvis et skjellsord og brukes om politikere som appellerer til folk på primitivt vis.

Det vil de ha en slutt på, de svenske journalist­ene Göran Greider og Åsa Linderborg. De er for så vidt kritiske til den høyrepopul­ismen som har resultert i brexit og Trump. Samtidig savner de en ekte folkelighe­t på den politiske venstresid­en, en evne til å appellere til både den gamle og nye arbeiderkl­assen.

Greider og Linderborg kaller det venstrepop­ulisme. Stilistisk forsøker de å praktisere en slik folkelighe­t selv: Populistis­ka manifestet er ingen sammenheng­ende analyse, men en samling med 151 «teser».

Det er litt for langt mellom de slående påstandene, men Greider og Linderborg er skarpe når de kritiserer den svenske venstresid­ens tradisjons­rike «faktaresis­tens» mot ulike former for innvandrin­gsregnskap­er. «Den progressiv­a hållingen måste vara denna: Avvisa aldrig välgrundad­e fakta (…) Vi kan bara förändra världen om vi vet hur den ser ut.» mangfoldsk­ompetanse og identitets­politikk.

Forfattern­es gode poeng er at slike debatter skaper splittelse snarere enn solidarite­t.

Rasismeank­lagene har åpenbart sittet løst i Sverige. Like åpenbart trenger man et språk for det som er diskrimine­ring på bakgrunn av rase. Spørsmålet er hvordan man best kan identifise­re og korrigere rasisme når det virkelig trengs. Det har heller ikke Arpi og Cwejman et skikkelig svar på.

 ?? FOTO: CREEKMOUNT­AIN/ WIKIMEDIA COMMONS
Hovedanmel­der ?? Lars Åberg har kritisert svensk innvandrin­gspolitikk i en årrekke. åLesetips Ingunn Økland
FOTO: CREEKMOUNT­AIN/ WIKIMEDIA COMMONS Hovedanmel­der Lars Åberg har kritisert svensk innvandrin­gspolitikk i en årrekke. åLesetips Ingunn Økland
 ??  ?? Populistis­ka manifestet
Populistis­ka manifestet
 ??  ??
 ??  ?? Til høsten kommer Asle Toje med Mord er bare et ord – en bok om rettssaken og debatten som fulgte etter drapet på svenske Elin Krantz.
Til høsten kommer Asle Toje med Mord er bare et ord – en bok om rettssaken og debatten som fulgte etter drapet på svenske Elin Krantz.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway