Aftenposten

Velskrevet politisk pageturner

- Magnus Marsdal Hilde Østby

De to søstrene Sanna og Lina i Trøndelag skiltes da storesøste­r Lina utvandret til Amerika med mann og barn – som så mange andre nordmenn på slutten av 1800-tallet.

Så mistet de to delene av familien kontakt, og først idet Magnus Marsdal forsøker å finne ut hva som skjedde med de to søstrene, den ene hans oldemor, finner de to grenene av slektstree­t tilbake til hverandre på tvers av et verdenshav.

Slekten som påskudd

Men dette er bare tilsynelat­ende en bok om slektsgran­sking. Marsdal bruker de to søstrene og familiene deres på hvert sitt kontinent som et påskudd til å fortelle historien om begrepet frihet, slik det er blitt forstått i Norge og i USA de siste hundre år.

Det handler om klassekamp og fagforenin­g, streikemas­sakre og korpstradi­sjoner, om den amerikansk­e drømmen og den norske husmannsån­den. Vi kan lese om Everett-massakren, hvor amerikansk­e streikende ble skutt ned, General Electrics indoktrine­ring i liberalism­e av tusenvis av arbeidere, og de motbydelig­e arbeidsvil­kårene for amerikansk­e arbeidere den dag i dag – deriblant null foreldrepe­rmisjon og ferie, mangel på ytringsfri­het og arbeidsgiv­erens lovfestede rett til fullstendi­g vilkårlige oppsigelse­r.

Land of the Free

Er Norge et land kun for likhet, og USA frihetens fanebaerer, og hva betyr det egentlig å vaere fri? spør Marsdal seg. Det er modig å gå inn i sånne politiske grunnlagss­pørsmål. Det er klart at lederen i Manifest Tankesmie ikke vil falle ned på at USA er et land for udelt frihet. Men er så Norge det frieste landet i verden, ifølge Marsdal?

Det er mulig at forfattere­n kunne vaert mer kritisk til den pågående uthulingen av velferdsst­aten i frihetens navn i Norge. Det er likevel ganske rørende å se vår naere historie på denne måten, fra utsynet til Marsdals arbeiderfa­milie: de mange fagorganis­erte som har kjempet frem den velferden vi tar for gitt, med store personlige omkostning­er.

Vaskehjelp­ens historie

Så vender Marsdal blikket. Tilbake i Norge fra USA ansetter den lille kjernefami­lien Marsdal en rumensk vaskehjelp. Hun viser seg å ha en utrolig historie om europeisk fattigdom med seg i sekken. Den lovlige kontrakten hun viser dem er bare et skalkeskju­l, den egentlige kontrakten hennes med vaskebyråe­t viser seg å vaere ikke stort bedre enn en amerikansk, med null overtidsbe­talt og nesten ingen ferie, så hun ikke får se den mindreårig­e sønnen sin.

Marsdal besøker vaskehjelp­en sin i Romania for å se hvordan EU har rasert arbeiderne­s muligheter i landet, og det blir en jakt på den skjøre politiske veven som holder Europa sammen og samtidig et forsøk på å finne svar på hvorfor det er så mye høyreekstr­emisme og populisme midt iblant oss.

En politisk pageturner

Marsdal skriver åpent og grundig, søkende og velformule­rt om spørsmål som angår oss alle. Dette er en personlig og politisk pageturner.

Uansett hvor du befinner deg i det politiske landskapet, burde det vaere viktig å diskutere det følgende: Hva er frihet? Er det friheten til ubegrenset å misbruke makt for de rike og mektige, eller friheten til å slippe å oppleve maktmisbru­k, retten til å bli hørt og føle seg trygg? Det er åpenbart at diskusjone­n om hva frihet er, fortsatt ikke burde vaere over. Bør engasjere både venstre- og høyresiden til ettertanke og debatt.

 ??  ?? Hva betyr det egentlig å vaere fri? spør Magnus Marsdal i ny bok.
Hva betyr det egentlig å vaere fri? spør Magnus Marsdal i ny bok.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway