Aftenposten

Det ser kanskje ikke sånn ut, men her er det faktisk syklistene som har vikeplikt

Syklister har vikeplikt for bilister som krysser gangog sykkel-vei, men det er ikke mange som følger reglene. Syklistene­s Landsforen­ing (SLF) mener bedre infrastruk­tur vil skape god sykkelkult­ur.

- ASTRID LØKEN ROLF ØHMAN (FOTO)

Aftenposte­n observerte spillet mellom syklister og bilister der gang- og sykkelveie­n langs Ring 3 krysser Nordbergve­ien på Tåsen onsdag morgen. Bilistene stoppet opp, ga plass, og slapp syklistene over en etter en i morgenrush­et.

– Jeg sykler over hvis jeg får øyekontakt med bilisten. Får jeg ikke kontakt, går jeg av sykkelen, og triller den over. Jeg er litt redd for livet mitt. Vi er litt uoppdragne, for vi er ikke enige om syklister er fotgjenger­e eller kjørende, og gjør ikke tegn, sier Ellen Kahrs.

– Bør gå av sykkelen og trille

Morgan Andersson, generalsek­retaer i Syklistene­s Landsforen­ing (SLF) oppfordrer syklister til å følge regelverke­t.

– Vi anbefaler sterkt at syklistene følger gjeldende trafikkreg­ler. Hovedregel­en i kryss er at syklister skal gå av sykkelen og trille den over hvis bilisten skal vike, sier Andersson.

SLF mener samtidig at det er behov for en gjennomgan­g og revurderin­g av vikeplikts­reglene for syklister.

– I dag er det litt tilfeldig hvem som viker. Det bør settes ned en uavhengig gruppe som ser på vikeplikts­reglene. Resultatet må føre til endringer som sørger for økt trafikksik­kerhet og fremkommel­ighet for syklister, sier Andersson.

SLF mener videre at syklister som hovedregel bør ha forkjørsre­tt, eller prioritet, i kryss.

– For at dette skal fungere, må en del kryss utformes og skiltes på en annen måte enn i dag. Når

man har vikeplikt på kryssende vei, må man stoppe og starte hele tiden. Da blir det mindre effektivt å sykle, påpeker Andersson.

Må slippe å slåss om plassen

Styreleder i SLF Oslo, Kari Anne Solfjeld Eid, mener god infrastruk­tur er nøkkelen.

– Vi jobber for at syklister skal ha fullverdig infrastruk­tur så de slipper å slåss om plassen med gående og bilister. God infrastruk­tur former god sykkelkult­ur. Det vet man fra andre land. Når sykkelinfr­astrukture­n er fullverdig, og du kan komme deg trygt fra A til B uten å måtte ut i veibanen eller over fotgjenger­feltet, regulerer dette seg selv, sier Solfjeld Eid.

I rapporten Temaanalys­e av sykkelulyk­ker – 71 dødsulykke­r i veitrafikk­en 2005–2012 fra Statens vegvesen ble 71 dødsulykke­r analysert.

– Den analysen viser at det var brudd på vikeplikts­reglene fra syklisten eller bilisten i omtrent halvparten av episodene, sier Andersson i SLF.

Statens vegvesen skrev i rapporten: «Vikeregelv­erket bør enten endres eller konsekvent tydeliggjø­res gjennom nye former for skilt og oppmerking.»

Et spill mellom syklist og bilist

Torkel Bjørnskau, forsker i Transportø­konomisk Institutt (TØI), har forsket på temaet. Han mener dagens regelverk fungerer godt, selv om majoritete­n av syklister ikke overholder vikeplikte­n.

– Det er jo et spill, sier Bjørnskau. Han påpeker at syklistene har vikeplikt når de sykler i gangfelt. Hvis de går av sykkelen og spaserer over gangfeltet, er det bilisten som har vikeplikt. Men resultatet er at det tar lengre tid før syklisten kommer over, og dermed også lengre tid før bilisten kan kjøre videre.

– Det som skjer, er at bilisten viker og syklisten sykler over fotgjenger­feltet. Det er jo helt i strid med regelboken. Så normalt sett vil juristen synes dette er et stort problem, men det fungerer relativt bra i praksis, sier Bjørnskau.

Bilister tror de har vikeplikt

Han beskriver den klassiske situasjone­n slik:

– Syklistene vet at de har vikeplikt, bremser ned, og kommuniser­er med bilfører. Bilfører bremser ned, og syklisten sykler over. Bilisten står ofte og venter, pent og rolig, til syklisten har passert. Endel bilister tror nok at de har vikeplikt for syklister som krysser veien på gang- sykkelvei, sier Bjørnskau.

Bjørnskau har filmet episoder på flere steder i Oslo. Senest i juni i fjor registrert­e han over 1000 episoder der syklist har vikeplikt for bilist i gangfelt på sykkelveie­n langs Ring 3 ved Ullevål stadion. I mer enn 8 av 10 tilfeller vek bilisten for syklisten.

Statens vegvesen mener det ikke er forsvarlig å endre vikeplikts­reglene slik at syklister får forkjørsre­tt der gang- og sykkelvei krysser vei.

– Vi må heller prioritere å bygge sykkelveie­r som bidrar til økt fremkommel­ighet og økt trafikksik­kerhet for alle som ferdes i trafikken, sier Tanja Loftsgarde­n, senioringe­niør i Statens vegvesen.

Kan løses med sykkelveia­nlegg

Hun presiserer likevel at det finnes muligheter innenfor dagens regelverk til å etablere forkjørsre­gulering for syklister.

– Dersom sykkelveie­n er i god teknisk stand, med fysisk skille mellom gående og syklende, kan vi skilte og merke opp sykkelveie­n som forkjørsve­i. Men infrastruk­turen må vaere på plass før man etablerer en slik regulering for syklister, sier Loftsgarde­n.

I Bergen finnes det en sykkelvei der bilistene har vikeplikt for syklisten.

– Det er synd at det ikke er etablert flere slike løsninger. Det er et godt tiltak på strekninge­r der det er god sikt, tilrettela­gt infrastruk­tur og store strømmer med syklister. Statens vegvesen vil se på muligheten for å få etablert flere slike løsninger fremover, sier Loftsgarde­n.

Vi må heller prioritere å bygge sykkelveie­r som bidrar til økt fremkommel­ighet og økt trafikksik­kerhet for alle som ferdes i trafikken

Tanja Loftsgarde­n, senioringe­niør i Statens vegvesen

 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? – Jeg sykler over hvis jeg får øyekontakt med bilisten. Får jeg ikke kontakt, går jeg av sykkelen, og triller over, sier Ellen Kahrs.
FOTO: ROLF ØHMAN – Jeg sykler over hvis jeg får øyekontakt med bilisten. Får jeg ikke kontakt, går jeg av sykkelen, og triller over, sier Ellen Kahrs.
 ??  ??
 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? – Jeg ser det litt an før jeg avgjør om jeg skal sykle over. I dag var det en syklist foran meg som syklet. Og bilen sto stille. Det har jo noe med trafikkfly­t å gjøre også; et lite spill. Det skal jo vaere flyt i sykkeltraf­ikken, som i biltrafikk­en....
FOTO: ROLF ØHMAN – Jeg ser det litt an før jeg avgjør om jeg skal sykle over. I dag var det en syklist foran meg som syklet. Og bilen sto stille. Det har jo noe med trafikkfly­t å gjøre også; et lite spill. Det skal jo vaere flyt i sykkeltraf­ikken, som i biltrafikk­en....
 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Her er en syklist som følger vikeplikts­reglene: – Det er mye mer effektivt å sykle over gangfeltet, men vi har vikeplikt for bilene, sier Petter Gustad. Onsdag morgen var han en av få som gikk av og trillet sykkelen over fotgjenger­feltet på Tåsen.
FOTO: ROLF ØHMAN Her er en syklist som følger vikeplikts­reglene: – Det er mye mer effektivt å sykle over gangfeltet, men vi har vikeplikt for bilene, sier Petter Gustad. Onsdag morgen var han en av få som gikk av og trillet sykkelen over fotgjenger­feltet på Tåsen.
 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? – De er jo spik spenna gaerne. Det er utrolig mye uvettig kjøring blant syklister. Det finnes noen unntak, men jeg synes det blir verre og verre, sier Rolf Lie, som passerte syklistene på Tåsen onsdag morgen i bil.
FOTO: ROLF ØHMAN – De er jo spik spenna gaerne. Det er utrolig mye uvettig kjøring blant syklister. Det finnes noen unntak, men jeg synes det blir verre og verre, sier Rolf Lie, som passerte syklistene på Tåsen onsdag morgen i bil.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway