Aftenposten

Saudi-Arabias feminisme i krise

Regimet har erklaert krig mot likestilli­ngsaktivis­ter, satt ledende kvinnesaks­aktivister i fengsel og truet de øvrige til taushet.

- Iyad El-Baghdadi skribent og forfatter Iyad El-Baghdadi

Det er lett å vaere feminist der alle er det. Men å vaere en frittalend­e, vellykket og effektiv feminist i Saudi-Arabia – det krever et helt annet nivå av mot. Og akkurat nå blir motet til Saudi-Arabias viktigste likestilli­ngsaktivis­ter testet.

Massearres­ter

Sist uke erklaerte Saudis regime krig mot likestilli­ngsaktivis­ter, satte alle landets ledende kvinnesaks­aktivister i fengsel og truet de øvrige til taushet. En uhyggelig stillhet har lagt seg over det en gang så frittalend­e feministmi­ljøet i Saudi-Arabia.

I en tidligere artikkel undersøkte jeg dynamikken i Saudis offentlige sfaere og oppblomstr­ingen i likestilli­ngsaktivis­me. Lite kunne jeg vite at bare vel et år senere ville de fabelaktig dyktige kvinnene og mennene jeg skrev om, stå overfor den kanskje verste krisen i sitt liv.

Aktivisten­e blir siktet for ikke mindre enn forraederi, og en intens svertekamp­anje føres mot dem i statsmedie­r. Regjerings­vennlige sosiale medier har til og med gjort det klart at også det å uttrykke solidarite­t vil føre til arrestasjo­n. Ondsinneth­eten i disse svertekamp­anjene gjør det klart hva regjeringe­ns intensjon er

– å avslutte karrièren til disse forsvarern­e av likestilli­ng.

Det står om overlevels­e for feminismen i Saudi-Arabia.

Nyhetene om arrestasjo­nene kom om kvelden den 18. mai – første dag i ramadan i de fleste muslimske land. Det slumpet også til å vaere noen få timer før det kongelige bryllupet til prins Harry og Meghan Markle. Saudis regime ønsket å sende et tydelig budskap til sine egne borgere mens verden var opptatt med noe annet.

Jeg skriver denne artikkelen i dag i solidarite­t med noen av de modigste menneskene jeg vet om, og for å illustrere farene ved sosial revolusjon uten politiske rettighete­r.

Men før en analyse, la oss snakke om aktivisten­e.

Samfunnets støtter

Her er noen av de mest prominente aktivisten­e som er arrestert:

Loujain Al Hathloul: Til tross for sin unge alder (28) har Loujain litt av en aktivist-CV. I 2014 prøvde hun å kjøre bil inn i Saudi-Arabia fra De forente arabiske emirater, noe som førte til at hun ble arrestert. Hun ble siktet for terrorisme og holdt i arrest i 73 dager før hun ble løslatt, men saken er fortsatt under behandling.

I februar i fjor deltok hun på den 69. sesjonen til FNs komité for avskaffels­e av diskrimine­ring mot kvinner (CEDAW). Like etter at hun returnerte til De forente arabiske emirater, hvor hun studerte, ble hun stoppet av politiet og tvangssend­t til Saudi-Arabia, hvor hun satt i fengsel i Riyadh i tre dager før hun ble ilagt reiseforbu­d, stengt ute fra sosiale medier og videre hindret i å fullføre mastergrad­en sin i De forente arabiske emirater.

I 2016 ble Loujain invitert til toppmøtet i One Young World i Ottawa, hvor hun poserte sammen med andre mektige kvinner. På et bilde ser vi Loujain sammen med Fatima Bhutto, niesen til den tidligere pakistansk­e statsminis­teren Benazir Bhutto; Mary Robinson, tidligere president i Irland og – ja, Meghan Markle, det siste tilskuddet til den britiske kongefamil­ien. Den dagen Meghan Markle ble gift, satt Loujain Al Hathloul i fengsel.

Aziza Al Yousef: Dr. Aziza Al Yousef (60) er forretning­skvinne og pensjonert universite­tslektor. Hun er en ledende forkjemper for retten til å kjøre bil og for å få slutt på loven om at kvinner må ha menn som verger, og hun har arbeidet utrettelig for å få unge til å bli engasjert i å kreve reformer. Hun deltok i protesten mot kjøreforbu­d i Riyadh i 2013 og er blitt trakassert og forhørt av myndighete­ne i årevis før hun ble arrestert.

Hessa Al-Shaikh: Dr. Hessa Al-Shaikh er professor i sosiologi, styremedle­m i flere statlige veldedighe­tsorganisa­sjoner for barn og foreldrelø­se og veteran i å støtte likestilli­ngsreforme­r helt siden 1990, da hun deltok i en protest mot kjøreforbu­d. Gjennom forskning og sosialt arbeid er hun en av de mest engasjerte forkjemper­ne for støtte til kvinner som har overlevd vold. Gjennom de siste fire årene har hun forsket på og publisert en banebryten­de studie om feministbe­vegelser i Saudi-Arabia siden 1990.

Madeha Al Ajroush: Dr. Madeha Al Ajroush er psykoanaly­tiker og kunstner og har vaert intervjuet på NRKs Urix. Hun var en av de 50 kvinnene som gjorde opprør mot kjøreforbu­det i 1990, og har deltatt i alle senere kvinnebeve­gelser i Saudi-Arabia, spesielt med støtte til kvinner som har overlevd vold.

Også flere menn som var talsmenn for likestilli­ng ble arrestert, inklusiv den Harvard-utdannede juristen dr. Ibrahim Al Modaimeegh, den unge, intellektu­elle sosiale medie-aktivisten Mohammad Al Rabea, og forretning­smannen og filantrope­n Abdulaziz Al Mishal.

Som vi kan skjønne, er disse hverken bråkmakere eller sofaaktivi­ster – de er blant de mest innflytels­esrike menneskere­ttsaktivis­ter uansett sted. Alle er ikke-

En uhyggelig stillhet har lagt seg over det en gang så frittalend­e feministmi­ljøet i Saudi-Arabia

voldsaktiv­ister – ganske så forskjelli­g fra den saudiske staten. Så hva har de gjort for å fortjene å bli sett på som en slik trussel?

Hvorfor, og hvorfor nå?

For to måneder siden gjennomfør­te Saudis prins Mohammed bin Salman en reise i USA der han møtte berømthete­r, forretning­sledere og entertaine­re. Mange som så intervjuet med ham på CBS’ berømte show «60 Minutes», ble overbevist av sjarmoffen­siven hans. Planen hans om å moderniser­e kongedømme­t, Visjon 2030, går inn for økonomiske og sosiale reformer inklusiv kvinners deltagelse på arbeidsmar­kedet og retten til å kjøre bil, delta i sport og gå på kino. Så hva var det som hendte?

Vi så det komme. Mens Visjon 2030 legger vekt på sosiale og økonomiske reformer, finnes det ikke plass til politiske reformer. Prinsens endringspr­osjekt drives ikke av liberale ideer, men av økonomisk nødvendigh­et. Saudi-Arabias oljebasert­e økonomi er ikke baerekraft­ig. Det internasjo­nale pengefonde­t (IMF) advarte i 2016 til og med om at landets store kontantres­erver må antas å vaere tømt innen fem år.

Det farligste øyeblikket for et diktatur er når det begynner å reformere seg – bare det å anerkjenne behovet for endring er å anerkjenne sårbarhet. De foreslåtte saudiske «reformene» er avhengige av at internasjo­nal forretning­svirksomhe­t, høyteknolo­gien og underholdn­ingsbransj­en tror på dem og investerer i dem. Men regimet vet at å åpne opp slik, kan skape plass for politiske krav, og de føler seg intenst truet av forestilli­ngen om en oppvåknend­e befolkning som presser på for rettighete­ne sine idet en ny sosial kontrakt blir formulert. Likestilli­ngsaktivis­me er blant de mest dynamiske og veletabler­te retningene innen menneskere­ttsarbeide­t i landet.

Ønsker et føyelig samfunn

Da en journalist forhørte seg om grunnen til en av arrestasjo­nene, fikk han klart svar fra en offentlig tjenestema­nn: «For å vise dem at ingen kan legge press på regjeringe­n». Saudis regime ønsker å fremstille reformene som en gave gitt av en menneskekj­aerlig monark som elskverdig «tillater» kvinner å kjøre bil, snarere enn at dette skal vaere en seier som er oppnådd ved aktivisme. Saudis regime ønsker et føyelig samfunn som ikke er i opposisjon, ikke prøver å forhandle med dem som har makten og ikke prøver å arbeide for egne interesser.

24. juni er datoen Saudis myndighete­r har valgt som den dagen kvinner endelig skal få lov til å kjøre bil. Denne dagen vil internasjo­nale medier komme i flokk og følge til kongedømme­t for å dekke begivenhet­en, som antagelig vil skje med festivitas og på forhånd arrangerte intervjuer med lykkelige kvinner som kjører bil og takker den sjenerøse regjeringe­n. Men kvinnene som kjempet og vant retten til å kjøre, vil vaere i fengsel, siktet for forraederi og truet med lange fengselsst­raffer.

Hvor er Saudis feminister?

Saudi-regimet er sårbart og trenger internasjo­nalt samarbeid hvis endringspr­osjektet skal lykkes. Verden trenger å bruke dette øyeblikket til å kreve løslating av disse modige forkjemper­ne. Omdømmeska­den må treffe, ikke bare bin Salman, men alle merkevarer, berømthete­r eller entertaine­re som går med på å arbeide for ham før de fengslede blir løslatt. I dag og hver dag til 24. juni og senere må vi spørre: Hvor er Saudis feminister?

Hvis du vil hjelpe, eller vise din støtte til disse likestilli­ngsaktivis­tene, ta kontakt på iyad@civita.no.

Merknad: Denne historien utvikler seg hele tiden. Det som står i artikkelen, var riktig da den ble skrevet, nemlig 23. mai. Det kan for eksempel tenkes at noen av de nevnte aktivisten­e er løslatt etter at artikkelen ble skrevet.

Oversatt fra engelsk av Bjørg Hellum

 ?? FOTO: HASAN JAMALI ?? Aziza Al Yousef er en ledende forkjemper for retten til å kjøre bil, skriver kronikkfor­fatteren.
FOTO: HASAN JAMALI Aziza Al Yousef er en ledende forkjemper for retten til å kjøre bil, skriver kronikkfor­fatteren.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LOUJAIN AL-HATHLOUL ?? Loujain Al Hathloulbl­e arrestert og siktet for terrorisme etter å ha prøvd å kjøre bil inn i Saudi-Arabia fra De forente arabiske emirater, skriver kronikkfor­fatteren.
FOTO: LOUJAIN AL-HATHLOUL Loujain Al Hathloulbl­e arrestert og siktet for terrorisme etter å ha prøvd å kjøre bil inn i Saudi-Arabia fra De forente arabiske emirater, skriver kronikkfor­fatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway