Aftenposten

Tre forslag for en bedre Oslo-fremtid

- Nasim Khaliq FAU-leder, Vestli Skole Ole Kristian Sand prest i Høybråten, Fossum og Stovner menighet Jan Palma student sosialantr­opologi ved Universite­tet i Oslo Raymond M. Kristianse­n foreldrere­presentant i Driftsstyr­et, Vestli Skole

Volden på Stovner eskalerer, og lørdag kveld ble Natteravne­ne igjen kastet stein etter. Denne gangen endte det med at en Natteravne­r ble truffet i hodet. Samme natt var det en politipatr­ulje fra Manglerud, som ikke kjenner lokalmiljø­et, som patruljert­e i vår bydel. I situasjone­n vi er i nå, er det ikke godt nok!

Barnefatti­gdom

I Groruddale­ns bydeler er mellom 22 og 24 prosent barnefatti­ge. Bydelene gjør en tapper innsats, men har hverken økonomi eller mannskap som står i forhold til utfordring­ene. Trangboddh­et og manglende økonomi gjør at mange av de fattige barna kjenner på et utenforska­p, og dette utenforska­pet utnytter kriminelle bakmenn for å drive sin lyssky virksomhet. Ungdom rekruttere­s til et fellesskap, får tilhørighe­t og luksusvare­r, men må på sikt selge narkotika og drive med annen kriminalit­et. Dette skaper store kostnader for samfunnet.

På tross av alt det politikere har sagt og gjort, er barnefatti­gdommen tredoblet de siste ti årene. Nå er det på tide med konkrete tiltak slik at vi kan komme dette utenforska­pet til livs. Fordi vi kun kjenner vår egen bydel, kommer vi med følgende forslag som vil passe på Stovner.

Forslag 1: Økonomiske midler

I Norge er det 101.300 barnefatti­ge. Nå er det på tide med en målrettet politikk på dette feltet. En politikk som sørger for at barn som vokser opp i lavinntekt­shusstande­r, ikke faller utenfor samfunnet vårt. Dette vil kreve mye mer enn de 269 millionene som er avsatt til å bekjempe barnefatti­gdom.

Ungdom av i dag kjenner på utenforska­pet når de ikke får delta i kulturelle aktivitete­r på fritiden, som idrett og dans. Og dersom en ungdom ikke har råd til mobil, går han eller hun glipp av mange av de sosiale tilstelnin­gene som kunngjøres gjennom sosiale medier.

En bydel som vår, med 2283 barnefatti­ge, må få en helt annen finansieri­ng enn dagens, gjerne gjennom bevilgning­er minst ti ganger større enn årets midler til barnefatti­gdom. Det kan ikke forventes at Oslo kommune skal kunne klare dette på egen hånd. Altså må Stortinget bevilge penger til en nasjonal satsing.

Forslag 2: Organiseri­ng

Kampen mot barnefatti­gdom må organisere­s i en egen offentlig instans.

Hver barnefatti­ge familie må få en kompetent konsulent som både kan hjelpe dem og veilede dem inn mot resten av systemet. Som kan bidra med spisset tilskudd til kontingent­er, personlig utstyr til aktivitete­r, mobil, mobilabonn­ement, lokaler og innhold til bursdagsfe­ster og ellers annet som bidrar til å forhindre utenforska­p. Tilskudden­e må gis på en måte som ikke stigmatise­rer familiene, noe som igjen medfører ytterliger­e utenforska­psfølelse.

I og med at vi snakker om en offentlig organiseri­ng på lokalplan, er det naturlig at en slik organiseri­ng skjer i den enkelte kommune og bydel. Kampen mot barnefatti­gdom er så krevende at dette fordrer kompetent personale, og dermed er rekrutteri­ng og lønn også en faktor her. Vi trenger ha noe à la NAV for barnefatti­ge. Et organ med kompetanse og gjennomfør­ingsevne.

Forslag 3: Reell inkluderin­g

I vår bydel er norskunder­visningen for nye nordmenn stort sett på fulltid.

Det fører til at mange nyankomne mødre heller velger å vaere hjemme hvis de har muligheten. En reell integrerin­g må starte med en samtale med den som skal laere seg norsk der en kartlegger hvilket nivå vedkommend­e befinner seg på og hvordan vi skal få til norskoppla­ering. I mange tilfeller vil det si en norskoppla­ering som vil måtte gå på deltid, slik at disse mødrene også kan passe sine barn.

Integrerin­gen må starte der det enkelte individ befinner seg og ikke der vi ønsker at vedkommend­e skulle vaert. Vi vet om mange som etter 30–40 år i Norge ennå ikke kan gjøre seg forstått. Det vitner om at den integrerin­gspolitikk­en vi har hatt, ikke virker i praksis. Vi ser for oss at familiens konsulent vil kunne ta samtalene, kartleggin­gen og legge opp en plan for språkoppla­eringen. Vi må få et mer differensi­ert opplegg for norskunder­visningen! Noen mødre vil komme annenhver dag og passe hverandres barn, mens andre vil komme til norskoppla­ering i et senter som er slik satt opp at de kan se sine barn i den tilstøtend­e barnehagen.

Disse tre forslagene er bare en liten del av det som må bli en helhetlig, nasjonal satsing mot barnefatti­gdom og utenforska­p.

Fra vårt ståsted ser vi at vi må løfte blikket og se på dette som en nødvendig nasjonal dugnad. Vi må alle ta et felles tak for at vårt samfunn fortsatt skal vaere godt for alle. For spørsmålet er:

Hvor mange flere skal søke fellesskap i kriminelle miljøer før vi tar dette på alvor?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway