Aftenposten

Kunnskapss­kole i trøbbel

- Kaare Skagen professor dr. philos Oslo Met - storbyuniv­ersitetet

De siste ukene har vi fått bilder fra klasserom ved noen videregåen­de skoler i Oslo oppløsning, surr og uorden preget timene. Like slående var synet av en lektor som ikke lenger har kontroll og gjennomfør­ingskraft i sin egen klasse.

Økende tall om trusler og vold varsler om en skremmende utvikling i årene fremover for en del norske skoler. Laererroll­en er gått i oppløsning, og ordet kunnskapss­kole passer ikke lenger.

Årsaken til de akutte, pedagogisk­e problemene er at grunnlegge­nde prinsipper for laering og progresjon er forlatt i deler av skolesyste­met. I norsk skole er det en godt innarbeide­t tradisjon for at alle elever skal med uansett hvilken bakgrunn eller forutsetni­nger de kommer til skolen med. Skolen bygd opp slik at kravene til elevene på hvert årstrinn bygger på forrige trinn. Progresjon i vanskeligh­etsgrad og kunnskapsk­rav er nødvendig hvis et klasserom skal fungere.

I noen Oslo-skoler mottas hvert skoleår store antall elever som ikke har bestått ungdomssko­leeksamen eller som er analfabete­r. Det blir for stor avstand mellom krav i planer og forskrifte­r og elevenes forutsetni­nger. Denne situasjone­n skyldes en systemsvik­t, og den kan ikke løses ved å fordele disse elevene rundt omkring på flere skoler.

Høyrepolit­ikerne Mathilde Tybring-Gjedde og Saida Begum har foreslått å forlenge grunnskole­n med et 11. skoleår der elever kan forbedre sine kunnskaper. Langt bedre ville det vaere om grunnskole­n fortsatte å vaere ti år lang, men der det siste året ble omgjort til et frivillig år for elever som hadde behov for tid til å kvalifiser­e seg til videregåen­de skole. For mange elever ville en avkorting av en teoretisk ungdomssko­le vaere en drøm som gikk i oppfyllels­e For andre ville et tiende kvalifiser­ingsår gi nye muligheter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway