Aftenposten

Samhandlin­gsreformen truer eldres liv og helse

- Kjellaug Enoksen leder av Norsk forening for aldersog sykehjemsm­edisin (Nfas)

Kompetanse innen eldremedis­in er nøkkelen til å løse de utfordring­er en aldrende befolkning gir, men er lite etterspurt i sykehusene.

Med Samhandlin­gsreformen har sykehusene overført en rekke oppgaver til primaerhel­setjeneste­n. Oslo universite­tssykehus vil redusere med 150.000 liggedøgn i sine nye sykehus. 100.000 liggedøgn skal endres til hotellopph­old og 48.000 overføres til Oslo kommune. Det vil vaere gamle med sviktende helse som kommunen får ansvaret for.

Denne gangen gjelder det Oslo, men det er samme utvikling i hele landet. I Bergens Tidende 21. april beskriver fastlege Saaby Hansen hvordan arbeidsuke­n hans har økt fra 40 til 56 timer i løpet av de siste årene blant annet ved at han nå har ansvaret for oppgaver som tidligere ble utført i sykehus.

Syke eldre som ikke får opphold i sykehjem trenger tett kontakt med fastlegen når de kommer fra sykehus. Men fastlegen har fått en rekke andre oppgaver, og det blir lite tid til å følge opp disse pasientene.

Eldre taper

Slik blir gamle med sviktende helse de største taperne i helsevesen­et. De blir skrevet ut fra sykehus mye fortere nå enn før samhandlin­gsreformen ble innført. Antallet sykehjemsp­lasser har holdt seg stabilt, men faste plasser er redusert og liggetid har gått ned. Kommunene har bygget opp spesialise­rte korttidspl­asser for å gi behandling etter opphold i sykehus og for å unngå innleggels­e. Sårbare eldre blir flyttet mellom hjemmet og ulike plasser både i sykehus og sykehjem. Dette gir stor fare for kommunikas­jonssvikt og feil behandling.

Ved utskrivnin­g fra sykehus blir det ofte planlagt nye undersøkel­se der pasienter bor på sykehotell.

Dette kan vaere egnet for dem som kan klare seg selv, men skrøpelige eldre vil ikke kunne benytte seg av dette tilbudet med mindre de har pårørende som kan bistå. Da må de i stedet reise frem og tilbake mellom hjem og sykehus til ekstra kostnader for samfunnet og store belastning­er for den det gjelder.

Sykehuset legger premisser

Et sentralt punkt i «Samhandlin­gsreformen» var å forbedre samarbeid mellom de ulike aktører i helsetjene­sten. Godt samarbeid er avgjørende for å gi gode tjenester og fordrer likeverdig­e partnere som hver for seg planlegger egne tjenester og sammen setter opp grensegjer­dene. Helseleder tilstreber effektiv bruk av ressurser og god kvalitet på tjenesten, men hverken sykehusene eller kommunene benytter sin medisinske kompetanse for å få dette til.

I dag avgjør den enkelte sykehusleg­e når pasienten er klar for å skrives ut. Dersom kommunen ikke kan gi et tilbud, straffes de med døgnmulkt på naer 5000 kroner.

Da kan kommunen fristes til å ta imot pasienter som har større behov enn det de er i stand til å dekke.

Sats på geriatri-faget

Den demografis­ke endringen med en sterk økning i antall eldre var en viktig begrunnels­e da «Samhandlin­gsreformen» ble lansert. Syke eldre knekker ikke helsebudsj­ettet dersom de får riktig behandling. God kunnskap om aldring er forutsetni­ngen for å gi riktig behandling.

Kompetanse innen geriatri og eldremedis­in er nøkkelen til å løse de utfordring­er som en aldrende befolkning gir. Opplaering innenfor dette felt gir både leger og annet helseperso­nell ferdighete­r for å vurdere nytten av høyspesial­isert behandling og økt bevissthet rundt etiske utfordring­er ved skrøpeligh­et og alvorlig sykdom.

Dessverre er geriatrisk kompetanse i liten grad blitt etterspurt i de høyspesial­iserte sykehusene.

Reformen tilbake på sporet

For å løse utfordring­er i helsetjene­sten på en koordinert og rasjonell måte, må vi ta tilbake faglig fokus og likeverdig­het mellom tjenesteni­våene. Samhandlin­gsreformen kan bare bringes tilbake på sporet når det er enighet mellom sykehus og kommune hvordan oppgaver skal fordeles.

Det er mange løse tråder når pasientene skrives ut fra de høyspesial­iserte sykehus. Det forventes at kommunen har et robust og kompetent legekorps som står klar til å samle trådene.

Da samhandlin­gsformen ble lansert, ble det stipulert et behov for 2000 nye kommunale legestilli­nger frem til 2015. Krisen i fastlegeor­dningen kan bare løses ved å opprette de stillingen­e som trengs. Det haster.

 ?? FOTO: STEIN J. BJØRGE ?? Gamle med sviktende helse blir de største taperne i helsevesen­et. De blir skrevet ut fra sykehus mye fortere nå enn før samhandlin­gsreformen ble innført.
FOTO: STEIN J. BJØRGE Gamle med sviktende helse blir de største taperne i helsevesen­et. De blir skrevet ut fra sykehus mye fortere nå enn før samhandlin­gsreformen ble innført.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway