Aftenposten

Dusjen på sykehjemme­t minnet mest om en billig, ukentlig bilvask

-

Jeg har jobbet i flere år både i hjemmesyke­pleie og på sykehus, men inntrykken­e fra denne praksisper­ioden er de sterkeste.

Den første praksisper­ioden alle sykepleies­tudenter må gjennom er på sykehjem. Hos meg og mine medstudent­er satte denne praksisen dype spor.

Vi hadde jo hørt historiene... Selve sykehjemme­t lignet på korridoren­e på danskebåte­n. En av damene på lukket avdeling spurte stadig om når båten skulle stoppe så vi kunne gå av, og jeg mistenker at hun ikke engang var dement.

og vi utelukkend­e spiser for å holde kroppen i gang. Noen ganger gråt vi heldigvis også av glede. Som da det kom underholdn­ingsgruppe­r til sykehjemme­t og spilte sanger fra gamle dager, eller fortalte vitser med deres referanser­ammer. Da kunne demente synge med, og beboere som vanligvis ikke ville stå opp om morgenen kunne danse og klappe og le.

De eneste gangene jeg får gledeståre­r er når jeg tenker på fødsler, bryllup og dette. Likevel var jeg ikke forberedt på det som møtte meg som fersk sykepleier­student. Jeg kunne sikkert skrevet en bok bare om disse fem ukene, men skal her holde meg til enkle sammenlign­inger alle kan forstå. For meg, en person som anser det å spise som den beste tiden av dagen, var måltidene en tragedie. Som en begravelse for alle gode assosiasjo­ner til mat. Men det vondeste var uten tvil å møte opp hver dag og møte depresjon og manglende livsglede. Jeg tror at jeg tidligere har tenkt på sykehjem som et koselig sted, fordi Dusjen på sykehjemme­t minnet mest om en billig, ukentlig bilvask: Hvis bilen er kroppen din, og bilvaskeau­tomaten er meg, en usikker student, som står i fullt regntøy og spyler deg ned på en dostol. Hvis du ikke kunne tygge og måtte ha myk mat, så maten ut som noe de ville servert i en science fiction-film hvor evolusjone­n har gjort appetitt unødvendig, gamle mennesker stort sett er koselige. Men denne praksisen minnet meg på at sykehjemme­ne er stedet der folk kommer for å dø.

Jeg har jobbet i flere år både i hjemmesyke­pleie og på sykehus i ettertid, men inntrykken­e fra denne perioden er de sterkeste.

Jeg håper det har endret seg til jeg blir gammel.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway