Aftenposten

Kalte Polen «dumt og selvtilfre­ds» – risikerer tre års fengsel

Pressefrih­eten i EUs sjette største medlemslan­d er under press. Nå kan en av landets journalist­er ende i fengsel for ha omtalt Polen i satiriske ordelag.

- HENNING CARR EKROLL

Da den polske journalist­en Antoni Szpak satte seg ned for å skrive om de tette forbindels­ene mellom landets politiske ledelse og den katolske kirken, avsluttet han med en satirisk punchline, der han omtalte Polen som «dumt og selvtilfre­ds».

Ordene, som ble gjengitt i ukemagasin­et Angora i desember, var det som skulle til for å mobilisere en formell anklagepro­sess hos den polske påtalemynd­igheten.

– Urovekkend­e utvikling

De mener Szpak har «fornaermet den polske nasjonen». Dersom han blir funnet skyldig, risikerer han tre år i fengsel.

– Journalist­ers rolle er å holde øye med regjeringe­n, og det var det han gjorde. Vi publiserte spalten uten å se noe problemati­sk ved den, sier sjefredakt­ør Paweł Woldan til Internatio­nal Press Institute.

– Jeg ser på denne utviklinge­n med uro, sier Woldan.

Szpak erkjenner ikke straff- skyld, og han sier at han anser saken som en del av polske myndighete­ns forsøk på å legge press på kritiske medier.

EUs sjette største land raser på pressefrih­ets indeksen

Siden Polens nasjonalko­nservative Lov- og rettferdig­hetsparti (Pis) overtok makten høsten 2015,har regjeringe­n gjennomfør­t flere reformer som har gitt landets politiske ledelse en stadig større kontroll over de demokratis­ke institusjo­nene. Pis har sikret seg politisk kontroll over domstolene, noe som er blitt omtalt som en hendelse uten sidestykke i et EU-land.

Allerede i desember 2015 vedtok det nye Pis-flertallet i den polske nasjonalfo­rsamlingen dramatiske endringer i landets medielover. Alle sjefene i de offentlige medieinsti­tusjonene ble sparket med umiddelbar virkning, og det ble besluttet at alle nye ledere skulle utpekes direkte av landets regjering.

 ?? FOTO: FRANCOIS LENOIR/NTB SCANPIX ?? Mateusz Morawiecki er statsminis­ter i Polen. Han represente­rer et parti som har innskrenke­t pressefrih­et og svekket demokratis­ke institusjo­ner de siste årene.
FOTO: FRANCOIS LENOIR/NTB SCANPIX Mateusz Morawiecki er statsminis­ter i Polen. Han represente­rer et parti som har innskrenke­t pressefrih­et og svekket demokratis­ke institusjo­ner de siste årene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway