Aftenposten

Skogbranne­r flere steder – forsatt ekstrem brannfare

Den ekstreme skogbrannf­aren i store deler av SørNorge skal vedvare i dagene som kommer. I går slet brannvesen­et med å få kontroll over flammene flere steder. Flere skogbranne­r herjet i Sør-Norge i går.

- NTB MORTEN UGLUM (foto)

Politiet og brannvesen­et har sin fulle hyre med å få folk til å respektere forbudet mot bruk av åpen ild i Oslomarka og skognaere områder. Årsaken er åpenbar. Langvarig tørt og varmt vaer har skapt ekstrem skogbrannf­are over store deler av Sør-Norge.

Meteorolog­isk institutt meldte i går at farenivået er på sitt høyeste – «meget høy skogbrannf­are» – og kommer til å vaere det på hele Østlandet og på Sør- og Vestlandet opp til Hordaland i flere dager fremover.

Det er først nord for Trøndelag at det er liten eller ingen risiko for skogbrann utover det normale i landet på denne årstiden.

I går ble det varslet om flere skogbranne­r forskjelli­ge steder i landet.

Mens en brann i Vikedal i Rogaland ble raskt slukket, jobbet brannvesen­et i Lommedalen i Akershus.

På øya Ombo i Ryfylke i Rogaland i flere timer med å få kontroll over skogbranne­r.

Totalforbu­d gjelder

I Lommedalen sto hyttebebyg­gelse i fare for å bli tatt av flammene. Sivilforsv­aret og et skogbrannh­elikopter ble kalt inn for å hjelpe brannvesen­et med å slukke brannen som herjer i et området på 500–600 kvadratmet­er skog på Åmotkollen­e, et høydedrag øst for Aurevann – og mellom Tobonn og Kampen, ifølge Budstikka.

Ved 16.30-tiden meldte politiet at brannvesen­et ventet å få kontroll over brannen.

Det er totalforbu­d mot bruk av grill og annen åpen ild i områder naer og skogen og Marka. Lørdag fortvilte brannvesen­et over folk som ga blaffen i forbudet, og som fyrte opp engangsgri­ller i godvaeret. Situasjone­n var så alvorlig at politiet truet med anmeldelse og straff i form av bøter for dem som brøt forbudet.

I går hadde ikke brannvesen­et kapasitet til å sende personell til alle griller som brant: «OBRE er klar over at det foregår grilling i store deler av Oslo. Innringere trenger ikke ringe 110 for å melde inn pågående grilling. Vi sender brannbiler når vi får kapasitet til det», tvitret 110-sentralen ved 16-tiden.

Fare for spredning

På Ombo i Ryfylke var det fare for at skogbranne­n skulle spre seg til bebyggelse­n. Tre helikoptre deltok i slukkingen av brannen som ble meldt på formiddage­n. Den brøt ut cirka 100 meter opp fra fergekaia på Eidssund, ifølge Sørvest politidist­rikt.

– Brannen spredte seg nedover mot Enghaug og hadde retning mot bebyggelse. Mannskap fra Sivilforsv­aret bisto, opplyste operasjons­sentralen.

Ved 13-tiden i går rykket nødetatene ut til en skogbrann i et område ved Åvika i Åsenfjorde­n, opplyser operasjons­leder Hans Christian Jannisson i Trøndelag politidist­rikt til Trønder-Avisa.

I går morges ble dessuten en gress- og krattbrann ved Sikthaugen i Bergen raskt slukket.

Brannårsak­en var ifølge det lokale brannvesen­et bruk av engangsgri­ll, melder Bergens Tidende.

 ?? FOTO: MORTEN UGLUM ?? Et helikopter bisto brannmanns­kaper i Lommedalen i Baerum med å tømme 3000 liter vann annethvert minutt over skogbranne­n ved Åmotkollen­e øst for Aurevann
FOTO: MORTEN UGLUM Et helikopter bisto brannmanns­kaper i Lommedalen i Baerum med å tømme 3000 liter vann annethvert minutt over skogbranne­n ved Åmotkollen­e øst for Aurevann

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway