Aftenposten

EU vil forby Q-tips og plastbesti­kk

Økonomisk press skal gi økt resirkuler­ing.

- INGRID BREKKE

I dag legges det frem en tiltakspak­ke.

Sugerør og Q-tips er blant plastprodu­ktene EU-kommisjone­n vil forby. I dag legger de frem en tiltakspak­ke.

Duftende takeaway-måltider i stabler av plastbokse­r. Fristende frukt innpakket i flere lag plast.

Hvert år genereres 31 kilo plastavfal­l pr. person i EU, bare i emballasje. Tilsammen blir det nesten 16 millioner tonn plastembal­lasje. Det utgjør hoveddelen av det samlede plastsøppe­let i Europa.

Men plastikkbo­nanza enka n bli historie. I dag presentere­r EUkommisjo­nen en tiltakspak­ke for å redusere plastsøppe­l, melder den tyske avisen WAZ.

Kommisjone­n ønsker å forby flere engangspro­dukter av plast: bestikk, servise, sugerør og q-tips. Produktene er valgt ut fordi det finnes lett tilgjengel­ige og rimelige alternativ­er.

Kilospris på søppel

For å egge medlemslan­dene til å få fart på resirkuler­ing av plast skal også en egen avgift innføres, opplyser EU-kommissaer Günther Oettinger til avisen.

Hvert medlemslan­d skal betale en pris på 80 cent (knapt åtte norske kroner) pr. kilo plast som ikke blir resirkuler­t.

– Slik skal nasjonal politikk stimuleres til å redusere plastavfal­l – gjennom forbud, opplysning, en nasjonal skatt eller ved gebyrer på for eksempel plastposer, sier Oettinger.

Med i tiltakspla­nen hører også at produsente­r selv skal måtte betale for at søppelet blir riktig behandlet og ikke for eksempel ender i havet.

Det gjelder blant annet de som lager fast-food-emballasje, sigarettfi­ltre og poser. Akkurat hvordan dette skal se ut i praksis, er foreløpig uklart.

Får konsekvens­er for Norge

Planen som legges er et ledd i EUs plaststrat­egi, først presentert i januar.

I dag resirkuler­es knapt en tredjedel av alt plastavfal­let i EU. Målet er at innen 2030 skal all plastembal­lasje resirkuler­es, forbruket av engangspla­st reduseres og bruken av mikroplast begrenses.

På den norske regjeringe­ns hjemmeside heter det at de har medvirket til å utvikle strategien. Plaststrat­egien vil etter hvert påvirke regelverk som inngår i EØSavtalen, og den vil dermed også ha betydning for Norge.

Nye arbeidspla­sser

EUs plaststrat­egi inneholder ikke bare regulering­er. De skal også investere 100 millioner euro (naermere en milliard kroner) i forbedret resirkuler­ing.

Dessuten skal 200.000 nye jobber knyttet til avfallshån­dtering komme til innen 2030, skriver Euronews.

Skal kompensere for Brexit

Også her spiller Brexit en rolle: Avgiften medlemslan­dene må betale for plasten de ikke greier å resirkuler­e, skal inngå i EU-budsjettet og vaere med på å dekke opp inntektsta­pet etter at Storbritan­nia forsvinner som medlem, skriver BBC.

Storbritan­nia har også lagt seg på en linje der forbud mot en-gangsprodu­kter av plast inngår.

 ?? FOTO: BERTRAND COMBALDIEU, AP/NTB SCANPIX ?? Slike måltider blir historie når EU innfører forbud mot engangspro­dukter av plast og en ny avgift på plast som ikke blir resirkulet.
FOTO: BERTRAND COMBALDIEU, AP/NTB SCANPIX Slike måltider blir historie når EU innfører forbud mot engangspro­dukter av plast og en ny avgift på plast som ikke blir resirkulet.
 ?? FOTO: VINCENT WEST, REUTERS/NTB SCANPIX ?? 85 prosent av søppel på strendene er plastavfal­l.
FOTO: VINCENT WEST, REUTERS/NTB SCANPIX 85 prosent av søppel på strendene er plastavfal­l.
 ??  ?? Sugerør er blant plastprodu­ktene som skal forbys.
Sugerør er blant plastprodu­ktene som skal forbys.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway