Aftenposten

Therese Sollien: Anklagen mot Woody Allen viser hvorfor offentligh­eten ikke bør fungere som aktor og dommer.

Overgrepsa­nklagen mot Woody Allen viser hvorfor offentligh­eten ikke bør fungere som aktor og dommer.

- Kommentato­r

I forrige uke dukket det opp en bloggpost som fikk internett til å koke. Woody Allens adoptivsøn­n, Moses Farrow, kunngjorde at han ville snakke ut.

Temaet var, for alle som i årenes løp har interesser­t seg for filmregiss­øren, velkjent: de påståtte overgrepen­e mot

Allens andre adoptivbar­n, datteren Dylan Farrow.

Historien begynner i 1992, da datteren anklaget ham for å ha utsatt henne for et seksuelt overgrep i morens hjem. Hun var syv år gammel.

Nå hevder broren, Moses, at overgrepet aldri skjedde. Tvert om hevder han at moren, Mia Farrow, har hjernevask­et datteren for å hevne seg mot Woody Allen. I tillegg skriver han at moren har mishandlet barna i så stor grad at to av barna har begått selvmord.

Hva som er sannheten, kommer offentligh­eten aldri til å vite. Det man imidlertid kan spørre seg, er om offentligh­eten skal vaere dommer over dette, eller om rettsvesen­et er bedre egnet til å konkludere i slike spørsmål.

Ble kjaereste med kjaeresten­s datter

Sel vom overgrep s historien begynner i 1992, er bakteppet i saken verdt å nevne. Woody Allen var kjaereste med skuespille­ren Mia Farrow i 12 år, og hun spilte hovedrolle­n i 13 av de 14 filmene han regisserte i årene de to var sammen, inkludert uforglemme­lige roller i filmer som Broadway Danny Rose (1984) og Hannah and Her Sisters (1986).

Allen og Farrow bodde begge i New York, men aldri i samme leilighet. Allen bodde på Fifth Avenue, Farrow bodde på den andre siden av Central Park. De giftet seg aldri; begge hadde vaert gift to ganger før og tenkte kanskje at det fikk holde. Sammen fikk de et biologisk barn, Ronan Farrow, som nylig fikk Pulitzerpr­is for å ha bidratt til å avsløre Hollywood-produsente­n Harvey Weinstein som overgriper.

Mia Farrow hadde først giftet seg med Frank Sinatra. Hun var 20 år gammel, og han var 30 år eldre. Siden giftet hun seg med dirigenten og pianisten André Previn, som hun fikk tre og adopterte fire barn sammen med. To av adoptivbar­na skulle Woody Allen etter hvert komme til å ta over farskapet for: Dylan og Moses.

Så til det pikante: Et tredje av Mia Farrows adoptivbar­n, Soon-Yi Previn, skulle komme til å bli Woody Allens kjaereste, for ikke å si kone gjennom snart 30 år.

Tabloid oppmerksom­het i lange baner

Forholdet mellom Allen og Previn ble oppdaget i 1991 da Mia Farrow skal ha funnet nakenbilde­r av datteren, bilder Allen skal ha tatt. Forholdet ble umiddelbar­t gjenstand for enorm offentlig oppmerksom­het.

Året etter, i 1992, besøkte Woody Allen barna sine i Farrows hjem i Connecticu­t. Til stede var barna Dylan og Ronan, barnevakte­n Kristie Groteke, barnas fransklaer­er Sophie Berge, tre barn av noen familieven­ner samt barnevakte­n deres. Skal man tro Moses, som nå altså snakker ut, var han også til stede denne dagen.

Ifølge Dylan, som senest i 2014 skrev et åpent brev i New York Times om overgrepet hun skal ha blitt utsatt for, tok Allen henne med opp på kryploftet og utførte et seksuelt overgrep mot henne, mens han ba henne leke med et togsett og fortalte henne at hun skulle få spille hovedrolle­n i filmene hans.

Moses mener minnet er falskt, og at hun er blitt hjernevask­et av sin mor. Skal man tro Moses, er moren Mia Farrow den virkelige overgriper­en. Han hevder at hun systematis­k har oppført seg som en tyrann mot sine 14 barn (fire biologiske, ti adopterte) i en slik grad at det knapt er til å tro. Broren Thaddeus, som var lam på grunn av polio, skal for eksempel ha blitt plassert i et skur utenfor huset i en hel natt som straff for et lite overtramp. Han begikk selvmord for to år siden.

Frikjent av retten, skyldig i offentligh­eten

Hvem man skal tro på, er umulig å vite. Det man i hvert fall bør tenke over, er at sosialarbe­iderne som undersøkte de angivelige overgrepen­e, konkludert­e med at det ikke var blitt begått overgrep.

Dylan hadde vanskeligh­eter med å fortelle en konsistent historie, mente de, og de trodde moren hadde innvirket på fortelling­en hun kom med.

Politiet tok aldri ut tiltale mot Allen. Barneverne­t i New York henla saken etter 14 måneders etterforsk­ning og konkludert­e med at det ikke var funnet noen troverdige bevis på at mishandlin­g skulle ha funnet sted.

Likevel har saken rullet og gått i offentligh­eten i alle år siden den gang, nå med fornyet styrke, og på Twitter finnes det en egen emneknagg for dem som velger å tro på Dylans overgrepsa­nklage.

Uansett hvilken historie som måtte vaere sann, er det en tragisk situasjon for alle parter. Et folketribu­nal er ikke egnet til å felle dommer i alvorlige og livsødeleg­gende saker. Det er derfor man har et rettsvesen. Rettsstate­n er et langt bedre system enn folkedomst­ol og gapestokk.

 ??  ??
 ?? FOTO: EVAN AGOSTINI, AP/NTB SCANPIX ?? Woody Allens omdømme har siden 1990-årene vaert preget av en anklage om å ha begått seksuelt overgrep mot sin egen datter.
FOTO: EVAN AGOSTINI, AP/NTB SCANPIX Woody Allens omdømme har siden 1990-årene vaert preget av en anklage om å ha begått seksuelt overgrep mot sin egen datter.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway