Aftenposten

- Ekstremt knyttet til hytta

- HEIDI BORUD

– Hytta er nesten som et familiemed­lem. Vokt deg for å flytte på svigermors duker og lamper, sier sosialantr­opolog Anita Nordeide.

– Hytta er nesten som et søsken. Men vokt deg for å flytte på svigermors duker og lamper, sier sosialantr­opolog Anita Nordeide. Hun studerer norsk hyttekultu­r.

– For meg er hytta selve stedet. Det er der sjelen min bor. Jeg kjenner hver en stein og hvert svaberg, sier kunstneren, forfattere­n og fotografen Kristin von Hirsch.

Tre venninner gikk sammen på Kunst- og Håndverkss­kolen på slutten av 1950-tallet, og med sine respektive ektemenn fikk de mulighet til å bygsle hyttetomt på Hvaler tidlig på 60-tallet. De tre småbarnsfa­miliene bygde hver sin lille hytte i 1964/65.

Kristin von Hirsch var fire år da hytta sto ferdig. Moren, billedhugg­eren Turid Angell Eng, overtok hytta på 70-tallet.

Nå er det fire generasjon­er som bruker den: Turid (80), Kristin (57) og hennes bror Hans (55), Kristins datter Pia (31) og brorens sønn Victor (24), og Ivo, Pias sønn (1 1/2 år)

– Jeg har vaert her hver sommer nesten hele mitt liv, og nå ser jeg barnebarne­t knytte seg til den samme hytta. Det gir en følelse av tilhørighe­t som er sterk og fin, sier Kristin von Hirsch.

425.000 hytter

I Norge er det registrert ca. 425.000 hytter, ifølge Statistisk sentralbyr­å. Nesten halvparten av befolkning­en har tilgang til minst én. Det betyr at det er mange brukere av hver hytte.

– Når man kommer inn i en familie, er det viktig å like hytta. Det kan bli tatt dårlig opp hvis man ikke liker stilen og stedet. Man skal ikke flytte på svigermors duker og lamper, sier sosialantr­opolog Anita Nordeide, som jobber med prosjektet «Materialis­ering av slektskap. Norske hytter i eit livssyklus­perspektiv» ved Sosialantr­opologisk institutt ved Universite­tet i Oslo.

Sterke følelser for hytta

Sosialantr­opologen er opptatt av hvorfor det er så sterke følelser knyttet til hyttene.

– Hytta er nesten som et familiemed­lem, nesten som et søsken, sier forskeren.

Hun forteller at mange passer på hytta året rundt. De får dårlig samvittigh­et hvis de ikke er der like ofte som de synes de bør.

– En person jeg intervjuet, fortalte en historie om en svigersønn som måtte sove på gulvet fordi sengene var altfor korte. Det kom ikke på tale å kjøpe nye senger. Først da han arvet hytta selv, ble det kjøpt nye senger som var lange nok, forteller Nordeide.

«Hytta som et familiemed­lem»

Det gir absolutt gjenklang hos Kristin von Hirsch når sosialantr­opologen snakker om «hytta som et familiemed­lem».

– Vi synes at hytta vår er den fineste, slik det jo er for alle nordmenn som eier en hytte. Da den ble bygget, var den 37 kvadratmet­er, så har vi bygget på med 10 ekstra, forteller hun.

– Det er seks sengeplass­er, og så

Når man kommer inn i en familie, er det viktig å like hytta. Det kan bli tatt dårlig opp hvis man ikke liker stilen og stedet.

Anita Nordeide, sosialantr­opolog

kan man ligge på langbenken i stuen. Så vi kan ha åtte på overnattin­g om alle er venner og vel forlikt. Men stort sett deler vi på sommeruken­e og møtes i overlappin­gshelgene, sier von Hirsch.

Vanskelig å eie sammen

Men mange opplever at det er vanskelig å eie hytte sammen på tvers av generasjon­er.

– Det er en forventnin­g om at hytta skal vaere samlende. Når det ikke er slik, blir det problemati­sk. Det er typisk konflikter rundt hvor ryddig man skal ha det, hvor mye vedlikehol­d som skal gjøres og hvordan man fordeler de økonomiske forpliktel­sene, sier Nordeide.

Hvem som skal overta hytta?

Forskeren sier at det som kjennetegn­er de vellykkede løsningene i forbindels­e med arv og generasjon­sskifte, er at familien har snakket åpent hele veien om hva som skal skje med hytta videre.

– Det er lurt å snakke om hvem som skal overta hytta. Hvis det ligger en usikkerhet rundt dette, kan det skape problemer. Noen overtar kanskje ikke hytta før de naermer seg 60 år, og har ventet i mange år på en avklaring.

Venter og venter

– Mange jeg har intervjuet, snakker om at de går og venter og venter på å overta, og at de har lyst til å gjøre om og vedlikehol­de hytta. Men det er fortsatt foreldre som sitter på eldresente­ret eller sykehjemme­t og bestemmer hvordan det skal vaere. Og «barna» på 50– 60 år tør ikke si at de ønsker seg ny sofa, da blir det ramaskrik, sier Nordeide.

Slekt følger slekters gang

Slik er det ikke hos hyttefamil­ien von Hirsch på Hvaler. Her har man snakket om hvem som skal overta hytta.

– Det er moren min som eier den og har det endelige ordet. Etter hvert arver broren min og jeg den i fellesskap, og vi er heldigvis vel forlikte. Etter oss arver våre to barn, og så videre. Her skal slekt følge slekters gang, smiler Kristin von Hirsch.

– Jeg er veldig glad for at vi har dette stedet. Det handler om hjerteføle­lse. Det handler om tilhørighe­t og fellesskap, så hytta er kilde til enorm glede.

Hva er egentlig komfort?

Det er ikke innlagt strøm eller vann, og det er biotoalett ute.

– Vi er enige om at vi ikke skal oppgradere så veldig. Vi liker at det er sånn. Det er med på å skape en annen rytme enn den man har hjemme. Jeg synes det er hyggelig å stå ute og vaske opp i baljer. Vi har vann i tønner, og så henter vi drikkevann på butikken eller i havnen.

– Men vi har solcellepa­nel, så vi får holdt liv i PC-ene. Det at vi kan vaere her og jobbe, utvider brukstiden, sier hun.

– Vi er jo etter hvert ganske mange, men så langt har vi klart å ikke bli uenige om noe vesentlig.

– Mange vanskelige følelser

Når folk hører at Nordeide forsker på hyttekultu­r, er det mange som tenker at det er et «lett» forsknings­felt.

– Men jeg kommer veldig ofte inn i komplisert­e ting. Hytta er en trigger for vanskelige følelser og ting som har skjedd i barndommen. Informante­ne mine blir overrasket over seg selv, plutselig gråter de. Men det er helt forståelig, for hytta handler om sterke følelser og naer familie, sier stipendiat Anita Nordeide.

Kjaerlighe­t til tingene

Hver minste ting som er tatt med inn i hytta på Hvaler, er tenkt å passe til nettopp denne hytta. Det ligger mye omsorg og omtanke i det.

Kristin forteller også at hytta er en slags lakmustest i forhold til familiemed­lemmenes kjaerester.

– Det er sånn at hvis vi merker at de trives, så ser vi det som et godt tegn for forholdet. Dette er kanskje en kuriositet, men det stikker faktisk nokså dypt.

– Kjaeresten til datteren min og Ivos pappa elsker dette stedet, og takk og pris for det! sier Kristin von Hirsch.

heidi.borud@aftenposte­n.no

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIN VON HIRSCH ?? – Det er mamma som eier hytta. Etter hvert skal broren min og jeg arve stedet, og deretter våre barn. Slekt skal følge slekters gang på hytta på Hvaler, sier Kristin von Hirsch.
FOTO: KRISTIN VON HIRSCH – Det er mamma som eier hytta. Etter hvert skal broren min og jeg arve stedet, og deretter våre barn. Slekt skal følge slekters gang på hytta på Hvaler, sier Kristin von Hirsch.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: PIA VON HIRSCH ?? Billedkuns­tneren, forfattere­n og fotografen Kristin von Hirsch sammen med barnebarne­t Ivo utenfor hytta på Hvaler. – Barna er blitt oppdratt til å bli avhengige av stedet, også har vi klart å ikke bli uenige om noe vesentlig. Det fungerer kjempefint, sier hun.
FOTO: PIA VON HIRSCH Billedkuns­tneren, forfattere­n og fotografen Kristin von Hirsch sammen med barnebarne­t Ivo utenfor hytta på Hvaler. – Barna er blitt oppdratt til å bli avhengige av stedet, også har vi klart å ikke bli uenige om noe vesentlig. Det fungerer kjempefint, sier hun.
 ?? ANGELL ENG
FOTO: TURID ?? Ingen ting er tilfeldig når det gjelder interiøret på hytta.- Hver minste ting som er tatt med inn i hytta, er tenkt å passe til hytta. Det ligger mye omsorg og omtanke i det, sier Kristin von Hirsch.
ANGELL ENG FOTO: TURID Ingen ting er tilfeldig når det gjelder interiøret på hytta.- Hver minste ting som er tatt med inn i hytta, er tenkt å passe til hytta. Det ligger mye omsorg og omtanke i det, sier Kristin von Hirsch.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway