Aftenposten

Kan vi bli lurt av matmerking­en?

-

Vi har sjekket 11 produkter.

Ifølge regelverke­t skal merkingen vaere korrekt, gi tilstrekke­lig informasjo­n og ikke villede.

Men kan lovlig merking likevel bidra til at vi lar oss lure? Og hva med merkingen der grensene for regelverke­t tøyes?

Aftenposte­n har plukket ut noen matvarer og bedt Forbrukerr­ådet ved fagdirektø­r Gunstein Instefjord kommentere merkingen. Mattilsyne­t vil ikke uttale seg om merkingen er innenfor eller utenfor regelverke­t, fordi det ikke vil drive saksbehand­ling i mediene. Jaeren Smak har laget chorizopøl­ser for Jacobs utvalgte. De er på forsiden merket med «90 % kjøtt». Men de inneholder likevel mer fett (21,6 g pr. 100 g) enn f.eks. Grøstads chorizopøl­se (13,7).

Når man fremstille­r det slik – 90 prosent kjøtt – vil nok mange tror at dette er et produkt med mindre fett enn tilsvarend­e andre produkter. Du må faktisk lese på baksiden av pakningen for å se hvor mye fett det er, og de kommer ikke spesielt godt ut.

Ifølge informasjo­nssjef Kine Søyland inneholder pølsene 90 prosent kjøtt, og de er ikke tilsatt mer fett enn det som naturlig finnes i kjøttet som er brukt. – Her er det klare grenser for hvor høy fettandele­n i kjøttet kan vaere, og vår chorizo ligger innenfor dette. Men det er viktig å merke seg at dette ikke er et nøkkelhull­smerket produkt og er heller ikke ment å fremstå som et magert produkt, sier hun. Axa har laget en «Simply great» granola som er merket «utan tillsatt socker». Likevel er det mer sukker i den (12 gram) enn i f.eks. Axas Blåbaer müsli (9,7 gram). Selv om ikke granolaen er tilsatt sukker, er den tilsatt 10 prosent dadler, som har et svaert høyt sukkerinnh­old, samt tørket eple og blåbaer, som også inneholder sukker.

Dette synes vi er problemati­sk merking. Når det står «uten tilsatt sukker», ser vi veldig ofte at det kompensere­s med andre sukkerarte­r. Mattilsyne­t burde trekke opp noen grenser for hva som er greit.

– Vi hevder ikke at produktet er sukkerfrit­t, og vi tilsetter ikke sukker, sier kommunikas­jonssjef Anna Hammarskiö­ld, som presiserer at sukker forekommer naturlig i visse ingrediens­er.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Inneholder den maks 10 prosent fett?
Inneholder den maks 10 prosent fett?
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway