Aftenposten

Viktig seier i Irland

-

GRUNNLOVST­ILLEGGET FRA 1983, som gir foster den samme retten til liv som moren, blir opphevet i Irland. Det ble klart etter at et flertall av irene stemte for å fjerne tillegget fredag. Fra før har et flertall i Den irske folkeforsa­mlingen, som er et rådgivende organ for parlamente­t, også sagt ja til å introduser­e fri abort i den første fasen av svangerska­pet.

Dermed er den strenge abortloven i det katolske Irland snart et tilbakelag­t kapittel.

KAPITTELET STREKKER SEG tilbake til 1861. Hverken voldtekt, incest eller misdannels­er hos fosteret har vaert godkjent som grunner til abort. Det er derfor anslått at 3000 irske kvinner årlig reiser til Storbritan­nia for å avbryte svangerska­pet. Det har også vaert en økning i antall kvinner som kjøper abortpille­r på internett.

Noen ganger har det gått så galt som det kunne gå, som da gravide Savita Halappanav­ar (31) døde av blodforgif­tning etter at hun gjentatte ganger skal ha bedt legene abortere det syke fosteret.

Det er ventet at det nå blir lagt frem en ny lov om fri abort frem til 12. uke av svangerska­pet, i tråd med lovene i de aller fleste andre land. At kvinnen er den som skal ta avgjørelse­n om abort frem til uke 12, er en av de viktigste politiske seierne for kvinner – uansett land. Derfor er det all grunn til å feire fredagens avgjørelse. Samtidig må arbeidet for å få ned aborttalle­ne, med tiltak som kan hindre uønskede svangerska­p, fortsette. I IRLAND markerer avgjørelse­n nok et steg bort fra den katolske kirken som har preget, og fremdeles preger, landet. I 1993 ble forbudet mot homofili opphevet, og i 2015 stemte et flertall av irer for homofiles rett til å gifte seg. Kun to år etter ble homofile Leo Varadkar valgt som statsminis­ter. Han er blitt et symbol på hvor langt Irland har flyttet seg i retning av å akseptere ulike samlivsfor­mer.

Crawford Gribben, professor i historie ved Queen’s University i Belfast, trekker i magasinet The American Conservati­ve frem eksponerin­g mot resten av verden som en av flere årsaker til utviklinge­n. Hovedforkl­aringen er likevel de grove overgrepss­kandalene innad i den katolske kirken, ifølge professore­n.

FOLKEAVSTE­MNINGEN i Irland skjer samtidig som Europa preges av frykt for egen sikkerhet, terror og innvandrin­g. Saerlig i Øst-Europa vinner tradisjone­lle familiever­dier og nasjonalko­nservatism­en terreng. Polen har fremdeles en av de strengeste abortloven­e i Europa, og i Ungarn leder statsminis­ter Viktor Orbán landet inn på en stadig mer autoritaer vei.

Mot dette bakteppet er Irlands omfavnelse av liberale verdier et kjaerkomme­nt lysglimt.

 ??  ?? Irland var frem til fredag et av få land i Vesten som kun tillot abort når morens liv var i stor fare.
Irland var frem til fredag et av få land i Vesten som kun tillot abort når morens liv var i stor fare.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway