Aftenposten

Mange trosset skogbrannf­aren i helgen

- OLAV EGGESVIK ANDREAS BAKKE FOSS

Brannvesen­et måtte praie en kano for å stanse en guttegjeng som hadde tent bål på Øyungen.

Sol og varmt vaer har preget hele Sør-Norge i mai. Men det varme vaeret gjør at det er knusktørt i skogen og byen.

De siste dagene har brannvesen­et i flere kommuner og politiet i Oslo gitt klar beskjed om at det ikke må brukes noen form for ild i skog og mark.

Forbudet innebaerer at det heller ikke er lov til å bruke engangsgri­ller eller primuser.

Så røyk, fikk praiet kano

Underbrann­mester Leif Øvrebø, underbrann­mester Marius Johansen og brannkonst­abel Kim Adrian Kralani tok flere turer i helgen for å informere og se om folk overholdt forbudet på tur i Marka.

Aftenposte­n var med brannbil 31 fra Sagene brannstasj­on. De dro til Øyungen, der de tidligere hadde fått melding om at noen hadde tent bål.

Fra demningen kunne man se røyken som steg opp i luften fra sørspissen av Storholmen. Underbrann­mester Johansen får praiet kanoen til Wenche Bergh og Sverre Andenaes og sender brannkonst­abel Kralani ut for å slukke bålet og snakke med dem.

Guttegjeng­en hevdet å ha lest i avisen at det var lov å tenne bål, så lenge man var forsiktig.

Kun timer etter at de var der, måtte brannvesen­et igjen rykke ut til Øyungen. Det måtte de også til Lutvann og Ulsrudvann­et.

Frem til det kommer en annen beskjed, er det nulltolera­nse for bruk av ild.

– Nå er det enklere å fortelle hva som er lov enn hva som ikke er lov: Utgangspun­ktet er at alt er forbudt. Unntakene er grilling i egen hage og i parker innenfor Ring 3. Grillingen skal vaere forsvarlig, med tilsyn og på ikke brennbart underlag, sier vakthavend­e stabssjef Lars Magne Hovtun i Oslo brann- og redningset­at.

Møtte motstand

Mens brannvesen­et vil vaere på plass i løpet av et par minutter i en park i sentrum, vil det ta mye lengre tid å komme seg ut til øyene eller i Marka. I tillegg vil det bli vanskelig å frakte det tunge slukkeutst­yret. Til tross for bred mediedekni­ng og oppslag ute ved populaere overnattin­gssteder i Marka, må brannvesen­et stadig rykke ut for å slukke bål og griller.

Og ikke alle vil lytte til beskjeden de får.

Fredag måtte en familie gis beskjed to ganger, før de slukket grillen ved Steinbruva­nnet. Lørdag hadde noen tent opp bål der. Dette har også Øvrebø merket. – Noen sier «Ja, men jeg skal jo bare ...» og fortsetter når jeg snur ryggen til. Andre spør om de kan grille ferdig, sier Øvrebø.

Lagde mat før de drar

De fleste Aftenposte­n traff ved Øyungen hadde fått med seg forbudet. Line Kristine Lunder og Marit Nilsen skulle egentlig grille.

– Men da vi leste om forbudet, turte vi ikke. Vi har wienerpøls­er på termos og fikk stekt pannekaker før vi dro, sier Nilsen.

Da de kom dit så de flere som grillet eller brant bål.

– Det er litt skummelt hvis folk ikke følger forbudet, for vi skal jo sove her. Men det er betryggend­e at brannvesen­et er her og sjekker, sier Lunder.

 ??  ??
 ?? FOTO: OLAV EGGESVIK ?? Brannvesen­et fikk hjelp av Wenche Bergh og Sverre Andenaes til å få brannkonst­abel Kim Adrian Kralani ut til holmen der en guttegjeng hadde tent bål. Ella (7,5 år) og Maria (5) følger med.
FOTO: OLAV EGGESVIK Brannvesen­et fikk hjelp av Wenche Bergh og Sverre Andenaes til å få brannkonst­abel Kim Adrian Kralani ut til holmen der en guttegjeng hadde tent bål. Ella (7,5 år) og Maria (5) følger med.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway