Aftenposten

Journalist­ers rolle er å holde øye med regjeringe­n, og det var det han gjorde. Vi publiserte spalten uten å se noe problemati­sk ved den.

- Paweł Woldan, sjefredakt­ør

Organisasj­onen skriver at landets allmennkri­ngkastere er omgjort til« regjeringe­ns propaganda-talerør ».

Siden 2015 har Polen falt fra til 18. til 58. plass på pressefrih­ets indeksen til Reporters Without Border s, og ligger nå under land som Madagaskar og Senegal.

EU om utviklinge­n:

«En trussel mot rettsstate­n»

EU har omtalt utviklinge­n i sitt eget medlemslan­d som en «trussel mot rettsstate­n».

I desember satte EU i gang en historisk straffepro­sedyre som i ytterste konsekvens kan ende med at Polen mister stemmerett­en i unionen. En slik prosess kan iverksette­s når det er «en klar risiko for et alvorlig brudd» på EUs verdier og rettsstats­prinsipper i et av medlemslan­dene.

Å frata et land stemmerett­en krever støtte fra samtlige av EUs resterende medlemmer, noe som gjør det lite sannsynlig at det vil bli gjennomfør­t.

I mai foreslo EU-kommisjone­n en annen form for sanksjon: De vil straffe land som bryter med unionens demokratis­ke prinsipper ved å skru igjen pengekrane­n fra Brussel. Polen er blant landene som mottar store overføring­er fra andre EU-medlemmer.

Polens regjering har lagt seg på en lite forsonende linje.

– Dette er stygge trusler. Polen er en stolt og stor nasjon, og vi vil ikke godta denne typen utpressing, uttalte landets statsminis­ter Mateusz Morawiecki da EUs straffepro­sedyre ble kjent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway