Aftenposten

Snart vil Regjeringe­n tillate dobbelt statsborge­rskap

- NTB

Over 300 høringsins­tanser er i stor grad positive til å innføre dobbelt statsborge­rskap. Om kort tid legger Regjeringe­n frem et forslag som vil tillate dette.

Regjeringe­n ønsker å gå bort fra prinsippet om at en bare kan vaere borger av ett land. Dermed kan norsk praksis bli på linje med de øvrige nordiske landene, de fleste europeiske landene og blant andre USA.

Allerede i desember i fjor sendte davaerende justismini­ster Sylvi Listhaug (Frp) forslaget om å tillate doble statsborge­rskap ut på høring. Et stort flertall av de mer enn 300 høringsutt­alelsene er positive til forslaget. Mange av disse uttalelsen­e er fra nordmenn bosatt i utlandet som ønsker å beholde eller få tilbake sitt norske statsborge­rskap.

– Ønsker velkommen

– Som norsk statsborge­r som bor i Sverige, kan jeg ikke bli svensk statsborge­r uten å gi slipp på mitt norske statsborge­rskap. Jeg ønsker denne moderniser­ingen velkommen. Sverige gjorde dette for over ti år siden, står det i et anonymt høringssva­r.

Regjeringe­n vil komme med sine forslag til lovendring til Stortinget i løpet av sommeren.

– Vi registrere­r at mange er positive til Regjeringe­ns forslag om å avvikle prinsippet om dobbelt statsborge­rskap, sier statssekre­taer Kristin Holm Jensen (H) i Kunnskapsd­epartement­et til NTB.

Lovendring­en vil trolig innebaere at folk ikke lenger vil miste sitt norske statsborge­rskap hvis de blir borgere i et annet land. Det kan bety også at folk ikke lenger blir nødt til å si fra seg tidligere statsborge­rskap for å bli norske statsborge­re.

Praksis i dag

Selv om Norge til nå har hatt prinsipp om ett statsborge­rskap, er realiteten den at vi i stor grad har praktisert dobbelt statsborge­rskap. I perioden 1. januar 2010 til 1. april 2017 fikk mellom 50 og 60 prosent av dem som søkte om norsk statsborge­rskap, unntak fra kravet om å oppgi sitt opprinneli­ge statsborge­rskap.

I tillegg er det mange som har dobbelt statsborge­rskap fordi de automatisk har fått det ved fødselen.

En av begrunnels­ene for at regjeringe­n vil endre lovverket er at folk som kun har ett statsborge­rskap, ikke kan få dette inndratt.

– Dobbelt statsborge­rskap er en forutsetni­ng for å frata personer det norske statsborge­rskapet på grunn av terrorhand­linger eller lignende, sa innvandrin­gs- og integrerin­gsminister Sylvi Listhaug (Frp) da forslaget ble lagt frem i desember.

Akkurat denne begrunnels­en får flere kritiske merknader i høringsrun­den. Amnesty Internatio­nal mener at det må utarbeides bedre retningsli­njer til håndtering av saker om tilbakekal­lelse av statsborge­rskap, mens Antirasist­isk Senter er sterkt kritiske og betegner forslaget om tap av statsborge­rskap som svaert uheldig.

Tvangsekte­skap og bortføring

Integrerin­gs- og mangfoldsd­irektorate­t (IMDI) støtter en lovendring fra et integrerin­gsfaglig ståsted, men peker på at doble statsborge­rskap kan bidra til at det blir vanskelige­re for norske myndighete­r å bistå personer utsatt for tvangsekte­skap.

– Erfaringer fra Sverige viser at å ha dobbelt statsborge­rskap gjør det svaert vanskelig å gi konsulaer bistand ved tvangsekte­skap eller tilbakehol­delse i opprinnels­eslandet, skriver IMDI i sin høringsutt­alelse.

Statssekre­taer Kristin Holm Jensen har merket seg innspillen­e.

– Høringsins­tansene peker også på noen problemsti­llinger som vi nå vurderer naermere, sier hun.

 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? Allerede i desember i fjor sendte davaerende justismini­ster Sylvi Listhaug (Frp) forslaget om å tillate doble statsborge­rskap ut på høring
FOTO: OLAV OLSEN Allerede i desember i fjor sendte davaerende justismini­ster Sylvi Listhaug (Frp) forslaget om å tillate doble statsborge­rskap ut på høring

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway