Aftenposten

Ronaldos kupp – og fire andre snakkiser fra Champions League-finalen

Her er det vi kommer til å huske fra den elleville Champions League-finalen.

- DANIEL RØED-JOHANSEN

Det var en finale som inneholdt det meste. Og som endte slik det har gjort de siste tre årene: med et fast Sergio Ramos-grep rundt trofeet og Real Madrid som mester.

Real Madrid-Liverpool 3–1

For Liverpool-supportern­e vil det ta tid å glemme de ufattelige keepertabb­ene til Loris Karius og tårene til Mohamed Salah. For Real Madrid-supportern­e vil Gareth Bales fabelaktig­e brassespar­k huskes. Men også det som skjedde etter kampen.

For da dommeren blåste i fløyta for siste gang på NSC Olimpiyski­y i Kiev, var ikke dramatikke­n over.

Her er fem ting vi tar med oss fra finalen.

1 Ronaldo stjal showet

Bale var kommet inn fra benken og blitt den store helten. To mål sikret gjorde 1–1 til 3–1. Og det første var kanskje det fineste som noen gang er blitt scoret i en Champions League-finale.

For Real Madrid var det den tredje strake Champions Leaguetriu­mfen. Det er noe ingen klubber har gjort i denne turneringe­n siden 70-tallet. Med andre ord: en smått uvirkelig prestasjon.

Da skulle man kanskje tro at det var disse poengene det ville handle om etter kampen.

Men Cristiano Ronaldo hadde andre planer.

– Det var veldig fint å vaere i Real Madrid. I løpet av de neste dagene skal jeg gi et svar til supportern­e, som alltid har støttet meg, sa Ronaldo i et TV-intervju rett etter kampen.

Og da var det i gang.

Den Madrid-baserte sportsavis­en Marca beskrev den kryptiske uttalelsen som «en bombe». På pressekonf­eransen etter kampen måtte manager Zinédine Zidane svare på en rekke spørsmål om den portugisis­ke superstjer­nen. I går var det artikler om Ronaldouts­pillet som dominerte i spanske medier.

Ronaldo innrømmet i et senere intervju at timingen ikke var den beste, men han var fortsatt tydelig på at han har noe å fortelle.

Det er langt fra første gang Ronaldo eller medlemmer av hans krets kommer med kryptiske utspill knyttet til hans fremtid i klubben. Som regel skjer det i forbindels­e med fastlåste kontraktsf­orhandling­er, der målet er bedre betingelse­r.

Om det samme er tilfelle denne gangen, eller om Ronaldo faktisk er på vei bort, får tiden vise. Det er i hvert fall sikkert at ryktebørse­n vil koke frem til det kommer en avklaring.

Enten han drar av seg drakten eller gir oppsiktsve­kkende intervjuer: Ronaldo har en helt egen evne til å plassere seg selv i sentrum.

2Liverpool­s

keepersitu­asjon

«Katastrofe» og fotballkam­per hører egentlig ikke sammen, men i engelske medier er det så sterke ord som brukes for å beskrive finaleoppt­redenen til Loris Karius.

Først kastet han ballen i foten til Karim Benzema, som knapt kunne tro at han var blitt gitt en slik gavepakke mens ballen trillet rolig inn i mål. Og så fomlet han inn et langskudd fra Bale som så ut til

å vaere keepermat.

Etter kampen så den tyske keeperen utrøstelig ut, der han gikk rundt på gressmatte­n mens tårene trillet.

Tabbene gjør at en gammel debatt igjen blusser opp for fullt. Den handler om Liverpools keepersitu­asjon. Var det naivt av Jürgen Klopp å satse på Karius som Liverpools førstekeep­er? Må Liverpool handle ny keeper i sommerens overgangsv­indu? Slike spørsmål stilles nå.

– Rent menneskeli­g kan du synes synd på Karius, men slike feil hører ikke hjemme på dette nivået, sa den tidligere Chelsea-stjernen Frank Lampard i BT Sports finalesend­ing.

– Det blir vanskelig å komme tilbake etter dette, mente Viasat-ekspert og tidligere Liverpool-kjempe Jamie Carragher.

3 Utskjelte Bales revansj

Du er akkurat kommet inn som innbytter, og du får et innlegg litt bak deg. Hva gjør du?

Svaret ville for de aller faerreste vaere å banke ballen i mål med et spektakula­ert brassespar­k, men det var akkurat det Bale gjorde. Og så scoret han igjen.

Det er ikke første gang Bale viser seg som en stor finalespil­ler. I Champions League-finalen i 2014 scoret han 2–1-målet i ekstraomga­ngene mot Atlético Madrid.

Likevel har det vaert mange som har tvilt på waliseren.

Han er blitt satt tilbake av flere skadeavbre­kk, og denne sesongen har han ofte startet på benken. Men bedre svar til kritikerne enn det Bale ga lørdag kveld er det ikke mulig å gi.

Spørsmålet er hva som skjer nå. De siste månedene er det blitt spekulert på at Bale er på vei bort fra Real Madrid.

– Jeg føler at jeg må spille hver uke, det er noe jeg alltid har følt. Blir det ikke slik her, må jeg sette meg ned med agenten min og vurdere muligheten­e, sa Bale etter finalen.

Dermed er fremtiden til to av Real Madrids største stjerner usikker.

Salahs tårer

Liverpool var det beste laget i starten av finalen, men halvveis ut i den første omgangen skiftet kampen karakter.

Da ble Salah liggende etter en tøff duell med Ramos.

Liverpool-fansen var bekymret, og et par minutter senere kom fortvilels­en. Da innså Salah at han ikke kunne spille videre med smertene i skulderen.

En sønderknus­t Salah forlot banen. Finalen var over for Liverpools store spiller denne sesongen. Og etter kampen bekreftet Klopp at også VM kan ryke for Egypts store fotballhel­t.

Hva hadde skjedd om Salah kunne fullført kampen? Det får vi aldri svaret på.

Mange Liverpool-supportere rettet frustrasjo­nen mot Ramos. Få spillere provoserer mer enn Real Madrids kaptein. Han er kjent som en som gjør alt for å vinne, og gjerne enda litt til.

En lang rekke røde kort gjennom karrièren underbygge­r det stempelet.

Etter finalen mente noen til og med at Ramos hadde intensjon om å skade Salah. Andre avfeier det som tull. Men det er uansett sikkert at det var Romas som hadde et ekstra ansvar for å stoppe Salah fra å briljere.

Zidane gjør mer enn å klappe hendene

Zidane gjør ikke så mye ut av seg i offentligh­eten. Det har bidratt til at mange har stilt spørsmål ved hva han egentlig bidrar med som manager. Det er blitt sagt at han bare «klapper i hendene».

Men nå står han med tre strake Champions League-triumfer som Real Madrid-manager. Kanskje er Zidanes rolige fremtoning det som skal til for å få et slikt stjernegal­leri til å fungere?

Real Madrid har heller ikke hatt en enkel reise mot triumf denne sesongen. På vei mot finalen møtte de Tottenham, Borussia Dortmund, Paris Saint-Germain, Juventus og Bayern München.

Vi må helt tilbake til 70-tallet for å finne sist gang et lag vant den gjeveste klubbturne­ringen i Europa tre år på rad. Da greide både Ajax og Bayern München bragden. Rekorden har Real Madrid selv med fem strake seiere på slutten av 50-tallet.

Nå stiller mange spørsmålet om dette er tidenes beste fotballag.

 ??  ??
 ?? FOTO: PAVEL GOLOVKIN ?? Loris Karius var knust etter finalen.
FOTO: PAVEL GOLOVKIN Loris Karius var knust etter finalen.
 ?? FOTO: KAI PFAFFENBAC­H ?? Cristiano Ronaldos markerer at han har vunnet Champions League for femte gang. Stjernens uttalelser etter finalen vekker oppsikt.
FOTO: KAI PFAFFENBAC­H Cristiano Ronaldos markerer at han har vunnet Champions League for femte gang. Stjernens uttalelser etter finalen vekker oppsikt.
 ?? FOTO: PHIL NOBLE / REUTERS ?? Her er finalen over for en knust Mohamed Salah. Sadio Mané og Cristiano Ronaldo forsøker å trøste.
FOTO: PHIL NOBLE / REUTERS Her er finalen over for en knust Mohamed Salah. Sadio Mané og Cristiano Ronaldo forsøker å trøste.
 ?? FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY ?? Zinédine Zidane vant Champions League for tredje år på rad som Real Madrid-manager. Her feirer han sammen med Isco.
FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY Zinédine Zidane vant Champions League for tredje år på rad som Real Madrid-manager. Her feirer han sammen med Isco.
 ?? FOTO: HANNAH MCKAY ?? Gareth Bale feirer etter en utrolig scoring.
FOTO: HANNAH MCKAY Gareth Bale feirer etter en utrolig scoring.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway