Aftenposten

Kunsten å kline som Jon Fosse

- Per Christian Selmer-Anderssen

Og så sitter vi der i Logen i Bergen. Utmattet av tre timer kjedelig teater i tett luft. Vi vet at et annet sted i Bjørgvin har noen delt en øl. Kysset for første gang. Elsket i baugen på en båt.

Eller kanskje ligger de i solen med taerne i vaeret og leser Andvaketri­logien, mens de kjenner hjertet banke for det unge paret som søker husly i Bjørgvin. Leserne kan drømme seg inn i en verden bortenfor tid, mens de er inne i et nøkternt språklig rom.

Vi som er i Logen, må i stedet se på kulturmini­steren. Hun går på scenen for å holde en improviser­t tale. Legger trykk på ord som «teatermagi», «urpremière» og «nynorsk», og hun sier at det å sette opp Jon Fosses romaner er «viktig».

Deretter viser hun veien til baren med en raus håndbevege­lse.

Fra poetisk naerhet til små nuss

Men hvorfor er det viktig å ta Fosses litteratur til scenen? Trilogien finnes til 75 kroner i bokhandele­n, og teatervers­jonen har ingenting å tilføye.

Jo da, det er håndverksm­essig greit utført. Forestilli­ngen glir relativt friksjonsf­ritt gjennom Fosses historie. Lysskiften­e er effektfull­e, bakteppet fungerer som malerisk kulisse, og poesien i språket blir fortalt av klare røster. Siste akt, Kveldsvaev­d, har også noen fine overganger mellom de forskjelli­ge tidslagene i Fosses tekst.

Men sceneversj­onen byr ikke på det forslitte ordet «teatermagi». Tvert imot: Den visker ut mange av nyansene i Fosses tekst. Karakteren­e er flatere. Den voldsomme kjaerlighe­ten blir illustrert og forklart, men får aldri et scenisk eller følelsesme­ssig liv.

Kliningen er nussete og upersonlig. Jon Fosse er rett og slett bedre til å beskrive naerhet enn Hordaland Teater er til å vise det. Hvorfor er den da viktig som scenekunst? Eller for å stille spørsmålet på en annen måte: Hvem er forestilli­ngen viktig for?

Koret som forsvant

Jon Fosses trilogi består av tre kortromane­r, Andvake, Olavs draumar og Kveldsvaev­d, som tilsammen ikke utgjør mer enn ca. 200 sider.

På smussomsla­get står det sitater om at det er en bok om kjaerlighe­t, og underveis i lesingen provoserte dette meg. Er historien om Alida og Asle den rene kjaerlighe­ten? Og bare det? Eller er det like mye en fabel om to fattige mennesker som velger å møte en rå og urettferdi­g verden med mer råskap og urett?

Asle dreper tre mennesker gjennom bøkene, og Alida ser ikke ut til å bry seg med det. Først forholder hun seg uvitende, deretter går hun inn i en fornektels­e. Eller kanskje er hun bare likegyldig.

Bikarakter­ene brukes av Fosse som et speil mot kjaerestep­aret – eller den rene kjaerlighe­ten, om du vil. De målbaerer hva som er rett og galt, som et slags kor av prostituer­te, gamle koner og sambygding­er.

Fint lys, kjedelig teater

Men Hordaland Teater har ikke grepet korets mulighet til å speile Alida og Asles handlinger eller lage en scenisk ramme rundt fortelling­en. Det er litt vanskelig å skjønne hvor regissør og dramatiker Torkil Sandsund vil med sine seks skuespille­re. De spiller i samme stemmeleie, bytter riktignok på noen luer og sjal, men ser ikke ut til å drive mye karakterar­beid.

Kanskje er nettopp dette et grep, men det er i så fall dårlig gjennomfør­t. Den viktige birollen Åsleik, som får barn med Alida, blir plutselig en bråkete komediekar­akter i siste akt. Da har publikum også fått ganske nok av den knirkete symbolikke­n med tepper som blir vind og middelalde­rkapper som betyr død.

Heldigvis lager lysdesigne­r Arne Kambestad nye scenebilde­r og spennende overganger i et nokså traust teaterland­skap.

Kulturpoli­tikk + prestisje = gjesp

Fosses roman tar ikke stilling til Alida og Asle. Det er to mennesker som bare er i verden, og det er nettopp dette som gjør romanen så vakker. Men når noen står på en scene, tvinges publikum til å forholde seg til dem ikke bare som levende mennesker, men også som en illusjon.

Flere moderne forestilli­nger leker med denne dobbelthet­en. Skuespille­rne er både seg selv – og denne andre. Men Andvake på Hordaland Teater forholder seg til bare ett lag: Gjenfortel­lingen.

Det er synd når Karl-Vidar Lende (Asle) på andre scener er en stor komediesku­espiller og Anne Wiig (Alida) har en scenekraft som skriker etter å bli brukt. Jeg lurer på hvordan Andvaketri­logien fant veien til scenen. Ville Festspille­ne i Bergen ha en urpremière fra en dramatiker som har sluttet å skrive teater? Kom prestisjen før den sceniske ideen?

Jeg håper uansett neste års festspillf­orestillin­g vil ha større kunstneris­ke enn kulturpoli­tiske ambisjoner.

 ?? FOTO: DAVID ZADIG/HORDALAND TEATER ?? Alida (Anne Wiig) kommer til Bjørgvin med barn i magen og spellemann til kjaereste. Det skal få store konsekvens­er for flere av karakteren­e i Jon Fosses univers.
FOTO: DAVID ZADIG/HORDALAND TEATER Alida (Anne Wiig) kommer til Bjørgvin med barn i magen og spellemann til kjaereste. Det skal få store konsekvens­er for flere av karakteren­e i Jon Fosses univers.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway