Aftenposten

Politiet får mange meldinger om etterlatte hunder i varme biler

- KJERSTI NIPEN ROLF ØHMAN (foto)

Så langt i mai har politiet i hovedstade­n loggført oppunder 20 meldinger om hunder etterlatt i varme biler. Politiet hjelper innringern­e å få tak i hundeeiern­e dersom situasjone­n ikke allerede er kritisk.

– De fleste hundeeiern­e har forståelse og sier takk for at vi ringer. Men det var også ett tilfelle der en hundeeier ble ganske sur, konstatere­r operasjons­leder Bente Otterstad ved Oslo politidist­rikt.

Politiet hjelper den som melder å vurdere hvor alvorlig situasjone­n er for dyret.

– Ikke alle har hunder selv, og for mange kan det sitte langt inne å knuse en bilrute, sier Otterstad.

I ekstremvar­men nå i mai har situasjone­ne løst seg før det har gått så langt, ved at eierne selv har kommet dyret til unnsetning.

– I solsteken er nok de fleste hundeeiere oppmerksom på faren. Men det kan vaere nesten like farlig for hunden i en bil i overskyet vaer, bemerker operasjons­lederen.

– En grusom død for hunden

Hvert år utsettes hunder som er etterlatt i biler for overopphet­ing. Det fører til store lidelser og i verste fall død for dyret.

– Det er en grusom måte å dø på. Jeg har hatt flere tilfeller på klinikken selv. Eierne baerer hundene inn til oss etter at de er blitt overopphet­et i bil. Hundene er i sjokk og får organsvikt. Det er fryktelig farlig, og går veldig fort, advarer veterinaer Sasja Rygg i AniCura Norge.

Hun sier rådet i sommervarm­en er entydig: Gå ikke fra hunden i bilen i det hele tatt.

Hunder har behov for mer drikke når det er varmt. En ekstra flaske bør alltid vaere med på tur i denne varmen, også på bilturer sammen med eieren, og de bør ha en skål de kan drikke vann av.

Derfor blir hunden så fort varm

Sasja Rygg mener man bør ringe politiet med en gang man ser en hund etterlatt i varm bil. Se an hvordan det går med hunden mens du venter på politiet.

Veterinaer­en påpeker at nødverge gjelder dersom hunden kommer i fare. Da kan man knuse en rute for å få dyret ut. Det betyr ikke at man skal knuse bilruter så fort man ser en hund i varmen, men vurdere situasjone­n.

– Når du ser hunden begynner å bli klam og sikle mye, kan det haste, sier hun.

Blant tegnene som kan vise at en hund er overopphet­et er at den er ustø, peser kraftig, er forvirret, har tørre og røde slimhinner i øyne og munn, har forhøyet kroppstemp­eratur og økt puls.

Hunden kan sikle mye, virke slapp og få problemer med å reise seg. Diaré og oppkast kan også vaere symptomer. I alvorlige tilfeller vil hunden besvime og miste bevissthet­en.

Slik redde en overopphet­et hund

Om en hund allerede er utsatt for overopphet­ing, er vann det viktigste hjelpemidd­elet for å redde den.

Kjøl ned hele hunden med vann, enten ved å dusje den, dekke den med et vått håndkle eller legge den i et badekar. Vannet skal vaere kjølig, men ikke for kaldt. Ved å bruke is eller for kaldt vann risikerer man at hunden går i sjokk.

Dersom hunden klarer å svelge, kan den få små doser vann å drikke.

Ved alvorlige tilfeller må hunden følges opp av veterinaer.

Politiet i Oslo får stadig inn meldinger om hunder etterlatt alene i kjøretøy i varmen. Det blir raskt livsfarlig for dyrene.

Ikke vaere med på stranden

Veterinaer Sasja Rygg påpeker at hunder heller ikke trives på stranden i sterk sol.

– Det er ingen steder å søke skygge og farlig, rett og slett. Hunder har det mye bedre hjemme i en sval leilighet. Gå tur tidlig og sent. Midt på dagen holder det med kortere tisseturer. Og når man er ute, er det lurt å gi hunder mulighet til å drikke og få avkjølt dem. Går man forbi en fontene, kan man ta kaldt vann på buken til hunden, oppfordrer hun.

 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Det tar ikke mange minutter fra bilen blir parkert i solen til den blir glovarm. Veterinaer Sasja Rygg demonstrer­er hvordan man kan dynke et håndkle eller klesplagg i vann og legge det rundt en overopphet­et hund. Hunden på bildet er ikke skadet, men...
FOTO: ROLF ØHMAN Det tar ikke mange minutter fra bilen blir parkert i solen til den blir glovarm. Veterinaer Sasja Rygg demonstrer­er hvordan man kan dynke et håndkle eller klesplagg i vann og legge det rundt en overopphet­et hund. Hunden på bildet er ikke skadet, men...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway