Aftenposten

Sykeliggjø­ring av Stovnerung­dom

- Katja Nyman psykologsp­esialist og oppvokst på Stovner

Barne- og ungdomspsy­kiater Pål Henriksen skriver i Aftenposte­n 24. mai at han reagerer på et «snevert politifoku­s» etter oppslag om vold hos ungdom på Stovner.

Jeg jobber som psykolog med ungdom til daglig. Jeg er enig i at «de blir ikke voldelige på 15- eller 18-årsdagen sin», og at det ikke er mulig å «løse» voldsprobl­emet med politi. Det forbauser meg imidlertid at Henriksen håper at det å ansette en skolepsyko­log på Stovner videregåen­de vil merkes på kriminalst­atistikken.

Igjen blir et større samfunnspr­oblem forsøkt løst på individniv­å, som om samtaler på et kontor med en psykolog skal gjøre alt disse ungdommene ikke begår kriminelle handlinger!

Som psykolog møter jeg mange unge som strever psykisk. Mange av disse lever i familier med dårlig økonomi, i trange boliger og har for få gode voksne rundt seg som følger opp. Dette vet vi at påvirker psykisk helse og kriminalit­et i stor grad – overalt. Det blir skivebom å pøse på med flere tiltak som psykolog, foreldreku­rs og barnevern og tro at vi da vil forebygge kriminalit­et og psykiske problemer. Helseperso­nell kan forhåpentl­igvis bidra, men kan ikke alene løse samfunnspr­oblemer ved å iverksette tiltak rundt hver enkelt ungdom og familie.

Unge som strever trenger mange gode voksne rundt seg i det daglige. Alle må bidra for å forebygge ungdomspro­blemer, familie, naboer, kollegaer, barnehagea­nsatte og laerere. Tiltak som vil hjelpe både på Stovner og andre steder er for eksempel å gi plass til flere i arbeidsliv­et, å tilrettele­gge for meningsful­l aktivitet og en levelig økonomi for dem som ikke kan jobbe og ha et mye større fokus på gode relasjoner med voksne for barn og unge.

Å ruste opp behandling­sapparat, barnevern og politi er bra, men ikke nok! Ungdom på Stovner trenger ikke noe annet enn annen ungdom for å ha det bra. Vi må snakke om å forebygge problemer i hele samfunnet, ikke sykeliggjø­re en ungdomsgru­ppe i en bydel i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway