Aftenposten

Legg bort fluestange­n

- Erik Slinde professor emeritus, Norges miljø og biovitensk­apelige universite­t Harald Kryvi professor emeritus, Universite­tet i Bergen Anne-Lise Kristensen Pasient- og brukerombu­d i Oslo og Akershus - Sosial- og eldreombud i Oslo

Laksen som går opp i elvene er gytefisken, som skal gi etterkomme­re. Det er forunderli­g at folk som sier de er bekymret for villaksen, er de som ynder å ta livet av disse gytefisken­e. I forhold til dyrevelfer­dsloven er denne gleden av å bedrive sakte dødskamp vanskelig å godta. Det er som Norges svar på tyrefektin­g.

Feilvandri­ng av laks forekommer stadig, og slik har det alltid vaert. Dagens oppdrettsl­aks er

12. generasjon, og det er fremdeles samme laks, genetisk sett, som all annen laks som svømmer oppstrøms for å gyte. Vi fastholder at dette beriker den genetiske variasjon, og at dette er gunstig.

Siden laks fra 40 av de 462 lakseelven­e inngår i avlsmateri­alet for norsk laks og feilvandri­ng er en realitet, kan en med ganske stor sikkerhet si at oppdrettsg­ener finnes i all norsk laks. På sett og vis er det ikke farligere enn hvis personer fra Bergen bosetter seg og får barn med personer fra Oslo.

Konklusjon­en: Vil du redde villaksen; brekk fluestange­n eller legg den på hyllen. Oslo skal vaere en aldersvenn­lig by. Eldre skal bo hjemme så lenge så lenge som mulig, så lenge de er trygge i hjemmene sine. Likevel legges det ned dagsentren­e for eldre over en lav sko.

Hva skjer? Om det er noe som bør bygges opp for å nå målet om en aldersvenn­lig by, er det jo arenaer hvor eldre kan møte andre eldre til frokost, middag, samtaler og til en fristund. Et sted hvor man er forventet og etterspurt om en ikke kommer. Et sted hvor man blir hentet til og returnert fra.

Ombudet mener fremdeles at det er mange hjemmeboen­de som burde vaert på sykehjem, men som blir snakket fra å søke, eller får avslag fra bydel. Få har snakket om nedleggels­e av dagsentren­e før Elsa May Eriksen tok bladet fra munnen på vegne av alle brukerne ved Frognerhje­mmets dagsenter.

I 2015 ble det lagt ned to dagsentren­e i bydel Frogner fordi det var få brukere. Ombudet er kjent med at flere dagsentre ikke har mange brukere. Hvorfor? Har bydelene bygget opp tilsvarend­e tilbud, slik vi ser innen rehabilite­ring? Vi lurer da på hvilket hjemmelsgr­unnlag de har.

Den skjulte nedleggels­en av dagsentre er alvorlig. Vi må få vite hvorfor bydelene ikke bruker dagsenterp­lassene, og vi må vite hvor mange som er nedlagt og planlagt nedlagt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway