Aftenposten

Norge bør slutte seg til

- Professore­r ved Det juridiske fakultet, Universite­tet i Oslo

Hvordan skal norske interesser ivaretas etter brexit? Stortinget har ikke drøftet de rettslige løsningene som skal sikre at virksomhet­er og borgere får den likebehand­lingen som de ifølge EØS-avtalen har krav på. Vi argumenter­er for at Norge bør arbeide for at EUs avtale med Storbritan­nia omfatter EFTA-statene og for at denne avtalen innlemmes i EØS-avtalen.

Dersom EFTA-landene ikke tar dette opp nå, kan Norge stå uten overgangsr­egler. Norske borgere og naeringsli­v i EU og Storbritan­nia vil miste viktige rettighete­r.

Likebehand­ling er målet

Storbritan­nia trer etter planen ut av EU og EØS 29. mars 2019. Forhandlin­gene mellom britene og EU gjelder to ting: vilkårene for utmeldelse­n som skal beskytte rettighete­r som er allerede er utøvet og opparbeide­t mens Storbritan­nia var medlem (fortiden) og en ny handelsavt­ale mellom EU og britene (fremtiden). Det er vedtaket som regulerer fortiden vi er opptatt av i denne omgang. Det berører blant annet selskaper som er etablert i Storbritan­nia og enkeltpers­oners rett til fortsatt opphold, trygd og pensjon.

For EØS-landene Norge, Island og Liechtenst­ein handler det nå om å finne løsninger som gjør at vi kan koble oss på utmeldings­løsningen mellom EU og Storbritan­nia. Norske myndighete­r har gjort målet klart: For Norge er det viktig å få på plass de samme ordningene som i EU, og at de trer i kraft samtidig. Vi må sikre likebehand­ling av norske interesser i det indre marked som gjennom EØS-avtalen er vårt eget hjemmemark­ed. Norske myndighete­r har imidlertid ikke gjort det klart hvordan målet skal oppnås.

Brexit betyr mye for Norge

Det verste som kan skje er at Norge står uten noen overgangso­rdning eller beskyttels­e av etablerte retter for naeringsli­v og borgere etter brexit og når forhandlin­gene om en handelsavt­ale for fremtiden begynner. Utenriksde­partemente­t forklarer det slik: «Norsk naeringsli­v vil da møte toll og andre handelshin­dre tilsvarend­e EUs nåvaerende ytre handelspol­itikk og ny toll, nye krav vedrørende dokumentas­jon og kontroll av varer og personbeve­gelser samt andre handelshin­dre kan da bli innført».

Brexit betyr mer for Norge enn noe EU-land. En femtedel av Norges samlede eksport av varer og tjenester går til Storbritan­nia. Landet er Norges største handelspar­tner for varer, for tjenester, og skipsfarts­naeringen. Det er det syvende viktigste land for norske direkte investerin­ger i utlandet, og den nest største utenlandsk­e investoren i Norge. Det bor 18.000 nordmenn, 2.000 islendinge­r og 40 liechtenst­einere i Storbritan­nia, og 15.000 briter i Norge.

Innlemme brexit i EØS

Den opplagte og beste løsningen er å innlemme EUs brexit-vedtak i EØS-avtalen. Vedtaket om utmeldelse­n skiller seg fra handelsavt­aler og tiltredels­esavtaler. Det er en saerskilt rettsakt som bygger på EUtraktate­ns artikkel 50. Vedtaket gjelder også rettighets­posisjoner opparbeide­t før utmeldelse­n, mens det fulle samarbeide­t besto. Det er åpenbart av relevans for EØS-samarbeide­t. Målsetting­en er et ordnet opphør av medlemskap­et. Det er også i Norges interesse.

I alle tilfeller bør Norge ta initiativ til at EU og Storbritan­nia legger opp til innlemmels­e i EØS fra første stund. EFTA-

 ??  ??
 ?? Mads Andenaes ??
Mads Andenaes
 ?? Tarjei Bekkedal ??
Tarjei Bekkedal

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway